Vitamina C

Ce este vitamina C

Vitamina C (acid ascorbic  sau L-300) este esentiala pentru ca o persoana sa fie sanatoasa. Vitamina C este vitala pentru absorbtia mineralelor in corp, actioneaza ca un antioxidant si produce colagen, mentine dantura sanatoasa. Importanta Vitaminei C a inceput sa fie inteleasa odata ce oamenii au inceput sa circule masiv pe mari si oceane. Din secolele XV pana in jurul anului 1700 cand au avut loc cele mai importante descoperiri si rute maritime, s-a constatat ca marinarii se imbolnaveau din cauza carentei de Vitamina C.

La ce ajuta vitamina C

•    asigura functionarea normala a sistemului imunitar;

•    protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ;

•    stimuleaza formarea normala a colagenului pentru buna functionare a vaselor de sange, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor, a dintilor si a pielii;

•    asigura functionarea normala a sistemului nervos, mentinerea sanatatii psihice;

•    creste absorbtia fierului si stimuleaza regenerarea formei reduse a vitaminei E;

•    regleaza metabolismul energetic.

Care este doza zilnica recomandata de vitamina C

necesarul de vitamina C variaza in functie de varsta, greutate, contextul unor epidemii, boli, incidente medicale. Ca idee, persoanele care fumeaza des au nevoie de cel putin 35-40 mg in plus de acid ascorbic fata de persoanele nefumatoare. Totodata, cei care lucreaza in ture de noapte, in stres continuu, au o viata profesionala agitata (politisti, pompieri, jurnalisti de investigatii etc.) au nevoie zilnic de cel putin 10 -15 mg de vitamina C in plus fata de alte categorii socio-profesionale.

Citeste mai mult!

newsletter