Cum scapi de stres?

Cum scapi de stres?

Mai important decat stresul, care este inerent in zilele noastre, este raspunsul nostru la stres, adica felul cum alegem sa percepem si sa gestionam situatiile care ne tulbura ritmul obisnuit.


Ce este stresul


Prin stres se intelege acea stare de alerta care ne pune in garda in situatiile potential periculoase si care ne pregateste sa actionam in situatii neobisnuite sau mai solicitante decat cele obisnuite. Desi notiunea de stres a capatat valente tot mai negative in prezent, stresul, in sine, nu este neaparat ceva nociv pentru organism si pentru viata noastra, daca „doza administrata” este moderata si pe termen limitat. De altfel, chiar si o situatie fericita, dar neobisnuita si suprasolicitanta, cum ar fi organizarea si desfasurarea unei nunti poate fi considerata un stres pentru miri – insa unul pozitiv (numit eustres).

Simptome stres


Atunci cand ne aflam intr-o situatie stresanta, in sangele nostru se descarca adrenalina si noradrenalina, doi hormoni care au rolul de a ne ajuta sa ne mobilizam si sa facem fata provocarii pe care o intampinam prin cresterea rapida a nivelului de energie din organism. Pe termen scurt, o asemenea mobilizare generala poate fi benefica, insa, pe termen lung (stres cronic), organismul, suprasolicitat aproape permanent, isi epuizeaza resursele si are de suferit.
De aceea, persoanele stresate se confrunta cu stari de oboseala accentuata si de nervozitate, se relaxeaza greu, au probleme cu somnul (treziri repetate, insomnie), slabesc brusc (pentru ca isi pierd pofta de mancare), sau, dimpotriva, se ingrasa mult, in scurt timp (pentru ca mananca haotic, cautand in mancare o supapa de relaxare si de alinare) si se imbolnavesc mai usor (pentru ca le-a scazut imunitatea organismului). Iar investigatiile lor medicale vor arata cresterea nivelului tensiunii arteriale, tahicardie, cresterea nivelurilor glicemiei si colesterolului, dezechilibre hormonale si altele.

Medicamente pentru stres


Stresul ne saraceste organismul de nutrienti. El actioneaza ca un devorator de magneziu, un element esential pentru buna functionare a celulelor nervoase si musculare. De aceea, persoanele stresate se confrunta, de obicei, cu carente de magneziu, care pot fi solutionate prin cure cu suplimente cu magneziu.
In cazurile de stres sever, de exemplu in tulburarile posttraumatice de stres, tratamentul medicamentos este mai complex si se administreaza in urma unei consultatii psihiatrice, respectand intocmai prescriptia medicului.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
Bio Vitality Censton-F Sirop, 200 ml

Bio Vitality Censton-F Sirop: Energie si echilibru pentru Sistemul...

54,90 RON
Moller's Total, 14 capsule moi+14 comprimate

De-a lungul vieții, cu toții ne confruntam cu perioade mai dificile:...

25,90 RON
Magnefort B6, 50 drajeuri

Magnefort B6 este un supliment alimentar recomandat in cazul carentelor...

16,90 RON
newsletter