Diversificarea la bebelusi: ce, cand, cum, de ce?

Diversificarea la bebelusi: ce, cand, cum, de ce?

Diversificarea este o etapa importanta in dezvoltarea micutului, avand o influenta puternica atat din punct de vedere nutritional cat si psihomotor. Este importanta varsta la care se face tranzitia, dar si daca cel mic este pregatit pentru a face acest pas.

Ce inseamna diversificare?


Diversificarea alimentatiei inseamna introducerea pas cu pas a unor alimente noi in meniul celui mic. Este etapa in care se trece de la alimentatia exclusiva cu lapte matern sau lapte praf, la alimentatia consistenta si variata.


Cand se face diversificarea?


Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca diversificarea alimentatiei sa fie initiata incepand cu varsta de 6 luni. Se considera ca incepand de acum copilul este suficient dezvoltat, din punct de vedere psihologic si fiziologic, sa consume produse alimentare. Pana la aceasta varsta, cel mic nu are suficient dezvoltate functiile enzimatice intestinale. De asemenea, pentru a va sigura ca este momentul oportun pentru a incepe diversificarea, este important sa-l observati pe micut. Daca poate sta in fund, rezemat cu spatele si fara alta sustinere, daca isi poate tine capul ridicat singur, daca ii ies primii dinti de lapte si daca greutatea de la nastere i s-a dublat, atunci este pregatit pentru pasul urmator. Un alt semn care va poate facilita alegerea este interesul copilului pentru mancarea solida si faptul ca o poate duce singur la gura, dar si salivatia crescuta

Cum se face diversificarea?


Este foarte important ca diversificarea sa se faca treptat, cu rabdare. Intai se va introduce un singur aliment, in cantitati mici, si se va mentine in meniu 3 sau 4 zile. Este recomandat ca alimentele initiale sa i se serveasca sub forma de piure. Incepe cu cereale, fructe si legume si ulterior continua cu proteine. De exemplu, incepe cu alimente preferate de bebelusi: piure de banane, de pere, de avocado sau de cartof dulce. De asemenea, cerealele cu lapte praf pentru copii pot fi o alegere potrivita sau supa de legume strecurata sau sucul de morcovi si sucul de fructe. Alimentele noi trebuie introduse progresiv pana cel mic va primi portia necesara care sa-i poata inlocui masa de lapte matern. In tot acest timp trebuie urmarita toleranta micutului la fiecare aliment nou introdus in meniu. Piureul de fructe sau legume trebuie administrat dupa cel putin o luna de cand s-a inceput diversificarea. Este posibil ca la inceput cel mic sa refuze hrana solida, insa nu trebuie sa va alarmati. Lasati sa treaca cateva zile pana la urmatoarea masa solida. In tot acest timp copilul trebuie hranit in continuare cu lapte matern, insa nu este recomandat sa se depaseasca varsta de 2 ani. Retineti ca in hrana micutului nu trebuie adaugate sare si zahar si trebuie servita la temperatura camerei

De ce se face diversificarea?


Diversificarea alimentatiei este absolut necesara pentru cresterea in inaltime si greutate a micutului, insa vizeaza si alte aspecte esentiale in dezvoltarea sa. In primul rand, dupa 4-6 luni, laptele matern nu mai poate acoperi integral nevoile nutritionale ale bebelusului. Totodata, pentru dezvoltarea senzoriala a bebelusului este necesara stimularea prin hrana, astfel acesta se va familiariza cu consistenta, culoarea, gustul si mirosul. De asemenea, va invata sa mestece in loc sa suga si-si va forma noi deprinderi alimentare, dar si capacitatea de a discerne, de a accepta sau refuza un aliment.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
TOPFER Kinder organic follow-on milk, 500 g

AVEM UN AMBALAJ NOU, DAR ŞI O REŢETĂ NOUĂ. NU DOAR IMAGINEA PRODUSELOR...

40,90 RON
TOPFER Bio 3, 600 g

AVEM UN AMBALAJ NOU, DAR ŞI O REŢETĂ NOUĂ. NU DOAR IMAGINEA PRODUSELOR...

49,90 RON
TOPFER Bio 1, 600 g

AVEM UN AMBALAJ NOU, DAR ŞI O REŢETĂ NOUĂ. NU DOAR IMAGINEA PRODUSELOR...

51,90 RON
newsletter