Efectele diabetului asupra organismului

Publicat la: 31/08/2017

Efectele diabetului asupra organismului

Diabetul este o tulburare metabolica incadrata in topul celor mai intalnite afectiuni endocrine, considerat a fi boala secolului XXI. Deoarece nu exista un tratament care sa vindece diabetul, persoanele astfel diagnosticate il pot controla cu ajutorul suplimentelor alimentare si prin abordarea unui stil de viata sanatos, regimul alimentar fiind prima si cea mai pretioasa indicatie. Conform statisticilor, in Romania sunt peste 2 milioane de persoane care se confrunta cu diabet.

Tipuri de diabet

Exista trei tipuri de diabet, diabet de tip 1 sau diabet insulino-dependent, diabet de tip 2 sau non-insulino-dependent si diabet gestational. Diabetul de tip I, conform statisticilor, se regaseste la aproximativ 5-10% din totalul cazurilor de diabet si este o boala autoimuna care apare ca urmare a unei deficiente a sistemului imunitar care ataca si distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Astfel pancreasul nu mai produce deloc insulina sau o produce in cantitati infime. Diabetul de tip 2 este cea mai des intalnita forma de diabet, manifestandu-se la aproximativ 90-95% din totalul cazurilor astfel diagnosticate. In aceasta situatie, cu toate ca pancreasul produce suficienta insulina, din cauze inca neelucidate, organismul nu o poate folosi eficient. Diabetul de tip 2 este asociat cu obezitatea si stresul, dar si antecedentele familiale si diabetul gestational pot fi factori de risc care sa conduca la declansarea sa. Aproximativ 80% dintre persoanele supraponderale sunt diagnosticate cu diabet de tip 2. Diabetul gestational apare in timpul sarcinii si, in majoritatea cazurilor, acesta dispare ulterior, insa, femeile care au prezentat aceasta forma, conform statisticilor, prezinta un risc de 20 - 50% de a dezvolta diabet de tip 2 in urmatorii 5-10 ani.

Probleme de sanatate cauzate de diabet

Simptomele care anunta diabetul de tip 1 si de tip 2 sunt foarte asemanatoare si includ aparitia starilor de oboseala nejustificata, mictiuni frecvente si sete intensa, transpiratii abundente, pierdere brusca in greutate corelata cu foame excesiva, tulburari de vedere si vindecarea lenta a ranilor. Din pacate, diabetul de tip 2 poate sa nu prezinte simptome deloc sau acestea sa apara intr-o faza deja inaintata. Diabetul este clasificat ca fiind una dintre principalele cauze de deces, fiindu-i asociate numeroase complicatii care afecteaza sanatatea intregului organism. Aceasta afectiune conduce la orbire, fiind factor de risc major in declansarea glaucomului si cataractei, cauzeaza impotenta, insuficienta renala, amputatii ale membrelor ca urmare a neuropatiei periferice si este cauza principala a declansarii si agravarii afectiunilor cardiovasculare, in special a accidentului vascular cerebral si a infarctului. Diabetul zaharat impreuna cu hipertensiunea arteriala si cu obezitatea fac parte dintr-un sindrom, denumit sindromul metabolic sau X-metabolic, o boala grava care implica moartea subita. Un studiu din 2015 a demonstrat ca persoanele care sufera de diabet prezinta un risc de doua ori mai mare de a-si pierde dintii si se confrunta deseori cu afectiuni bucale, afte, gingivite si infectii micotice. Netratat cu insulina, diabetul de tip 1 induce coma diabetica, situatie care poate cauza moartea.

Dieta si alimentele interzise in diabet

In cazul diabetului de tip 1, injectiile cu insulina constituie singura varianta de tratament, in timp ce, in cazul diabetului zaharat de tip 2, dieta si suplimentele alimentare alcatuiesc in proportie de 90% schema de tratament, in timp ce medicamentele doar 10%. Abordarea stilului de viata sanatos si echilibrat este primul pas pentru a tine in frau diabetul de tip 2, iar regimul alimentar este obligatoriu pentru a preveni complicatiile ulterioare. Diabeticii trebuie sa aiba 5 mese pe zi, trei mese principale si doua gustari pentru a tine in frau nivelul glicemiei. De asemenea, trebuie sa respecte orarul acestor mese, micul dejun fiind recomandat a se lua la prima ora a diminetii si cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare. Un specific al dietei impune cantarirea alimentelor astfel incat sa se evite consumarea a mai mult de 500 de grame de fructe pe zi, acestea fiind bogate in fructoza, un echivalent al zaharului, si mai mult de 500 de grame de lactate si 130 de grame de produse bogate in amidon. Se recomanda, de asemenea, prepararea alimentelor la abur, la cuptor, prin coacere sau pe gratar si indulcirea bauturilor, in special a cafelei si ceaiului, cu zaharina sau indulcitori natirali, acestia avand un indice glicemic foarte scazut. Totodata, exista o serie de alimente absolut interzise persoanelor diagnosticate cu diabet, categorie din care fac parte dulciurile, stafidele, sucurile din comert, bauturile alcoolice, produsele de patiserie, prajelile, in special cartofii prajiti, mezelurile, laptele integral, carbohidratii procesati, in special painea alba.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

newsletter