Simptome si tratamente pentru diabetul zaharat

Publicat la: 31/08/2017

Simptome si tratamente pentru diabetul zaharat

Diabetul zaharat este in prezent una dintre cele mai comune boli cronice netrasmisibile si cauza de top a deceselor. Diabetul este o afectiune metabolica, endocrina, care, desi nu se poate vindeca, pate fi controlata cu ajutorul tratamentelor, a suplimentelor alimentare si prin abordarea unui stil de viata sanatos in care sa primeze regimul alimentar.

 Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o boala in care fie nu se produce suficienta insulina, fie aceasta nu este folosita in mod adecvat. Astfel, diabetul se imparte in doua mari categorii: diabet de tip 1 sau diabet insulino-dependent si diabet de tip 2 sau non-insulino-dependent. Mai exista o categorie, diabetul gestiational, dar acesta apare doar in perioada sarcinii si dispare ulterior, femeia, insa, pastrand riscul de pana la 50% de a dezvolta in urmatorii 5-10 ani un diabet de tip 2. Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna in care organismul, in urma unei anomalii imunitare, ataca si distruge celulele din pancreas care produc insulina. In diabetul zaharat de tip 2, desi celulele pancreatice produc insulina, organismul, din cauze necunoscute, nu stie sa o mai foloseasca corespunzator. Aceasta forma de diabet este intalnita la aproximativ 90-95% dintre cazurile diagnosticate cu diabet. De punctat ca de la diabetul de tip 2 se poate ajunge la diabetul de tip 1. Medicii tind sa denumeasca o a patra forma de diabet, mai exact prediabetul, stare in care pacientul prezinta modificari metabolice, in special ale valorilor glicemiei, si care anunta instalarea diabetului. Descoperit in aceasta etapa, diabetul poate fi prevenit prin regim alimentar si suplimente ajutatoare.

Care sunt simptomele diabetului zaharat?

Simptomele celor doua forme de diabet sunt foarte asemanatoare, insa manifestarile diferite. Cele mai frecvente simptome care ar trebui sa ne trimita la un control de urgenta sunt starile de oboseala nejustificata, mictiuni frecvente, cu precadere in timpul noptii, sete excesiva, transpiratii abundente, pierdere brusca in greutate, pofte alimentare constante si tulburari de vedere. Diabetul de tip 1 se poate instala rapid, in timp ce diabetul de tip 2 poate sa nu prezinte simptome pana in fazele avansate, acesta fiind, de cele mai multe ori, descoperit la un control de rutina al sangelui, cand indica o valoare foarte mare a glicemiei. O manifestare care ar trebui sa ne alarmeze este vindecarea lenta a ranilor, acest simptom fiind caracteristic diabetului zaharat de tip 2.

 

Exista tratament pentru diabet?

Diabetul zaharat de tip 1 poate fi tratat cu ajutorul injectiilor cu insulina punctand ca, daca nu este descoperit din timp sau este ignorat, poate induce coma diabetica, compatibila cu decesul. De asemenea, aceasta boala implica abordarea unui stil de viata echilibrat, tratamentul diabetului zaharat de tip 2 bazandu-se, in proportie de 90%, pe regim si suplimente alimentare si doar 10% pe medicamente. Dieta diabetica este stricta, insa contribuie la prevenirea complicatiilor ulterioare. Tratamentele medicamentoase pentru diabetul zaharat de tip 2 trebuie prescrise de medic si, in majoritatea cazurilor, constau in medicamente hipoglicemiante, cu rol de a scadea glicemia, si inhibitori de glucozidaza, cu rol in scaderea puterii de absorbtie intestinala. In functie de bolile asociate, de exemplu obezitate sau afectiuni cardiovasculare, si pentru prevenirea instalarii sindromului X-metabolic, un sindrom care poate induce moartea subita, se pot administra medicamente pentru tinerea sub control a tensiunii arteriale si a colesterolului.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
HOFIGAL Momordica charantia, 60 comprimate

Momordica charantia este un supliment alimentar care sustine...

14,90 RON
Inozitol, 60 capsule

Inozitol BioLifeNRG este un supliment deosebit de important pentru...

78,40 RON
HRI Vitalion, 54 tablete, probleme cardiovasculare

HRI-Vitalion a fost conceput atat pentru preventia unor afectiuni...

76,40 RON
newsletter