Tulburarile de mers la copii

Publicat la: 18/04/2016

Tulburarile de mers la copii

Copiii pot veni pe lume cu deformatii usoare ale pricioarele care, in mod normal, se amelioreaza imediat ce invata sa mearga corect. Alteori insa, problemele se agraveaza odata cu primii pasi ai micutului. Se considera ca mersul specific adultului se dobandeste intre 4 si 7 ani. Pana atunci, copiii pot da emotii parintilor daca nu pasesc asa cum trebuie.

Cea mai frecventa ingrijorare din acest punct de vedere o constituie mersul pe varfuri, numit si mers in equin. Aceasta tulburare apare deseori in primii 2 ani (intre 1-3 ani) si este, de cele mai multe ori, un obicei care nu necesita tratament sau atentie speciala, corectandu-se spoantan. Cu toate acestea, este obligatorie excluderea unor cauze severe, cum ar fi: sechele de picior varus equin, mersul equin spastic, mersul equin din miopatia Duchenne etc.

Motive de mers la medic

1. Schiopatarile sau mersul antalgic: din cauza durerii se scurteaza faza de sprijin pentru membrul inferior afectat. Cauzele sunt multiple, de la foarte severe (tumori, infectii osteoarticulare) pana la cauze simple (sinovita tranzitorie de sold) si chiar banale (incaltaminte inadecvata). Semne care ar trebui sa te alarmeze sunt durerea nocturna sau care trezeste copilul din somn, simptome generale (febra de cauza necunoscuta, scaderea in greutate)

2. Mersul „in-toeing”: copilul merge cu varfurile picioarelor orientate spre interior; acest tip de mers este absolut normal pana la 4-5 ani, fiind determinat de torsiunea interna fiziologica a membrelor inferioare, specifica la aceasta varsta. Exista, totusi, cauze patologice, si anume: sechele de metatarsus varus sau de picior varus equin, torsiune gambiera sau femurala interna la copilul cu infirmitate motorie de origine cerebrala, maladie Blount, boli neuromusculare (de exemplu, Charcot), displazie scheletala etc. 

Semne care ar trebui sa dea de gandit: tulburare unilaterala (piciorul e sucit intr-o singura parte), tulburare evolutiva in timp, istoric semnificativ (copil prematur, sarcina cu evolutie dificila, copilul a avut probleme la nastere), alte tulburari asociate. 

3. Mersul de tip Trendelemburg: in timpul fazei de sprijin a mersului, bazinul basculeaza pe partea opusa, iar in incercarea de a reechilibra corpul, copilul apleaca toracele pe partea afectata. Aceasta tulburare e cauzata de insuficienta muschiului fesier mijlociu, aparaut in luxatia congenitala de sold, coxa vara congenitala, maladia Legg-Calve-Perthes, epifizioliza, distrofia musculara Duchenne. 

Sfaturi utile:

Nu forta copilul sa mearga cand este inca foarte mic. In general, micutii incep sa mearga intre 8 si 18 luni, asa ca nu are rost sa insisti mai devreme. Atunci cand reuseste sa mearga, lasa-l sa se odihneasca ori de cate ori simte nevoia. Nu-i pune incaltaminte in picioare prematur. Este mai sanatos pentru micuti sa invete sa mearga desculti, acest lucru ajutand la dezvoltarea corecta a muschilor labei piciorului.

 Descopera importanta probioticelor pentru copii

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top vanzari
Naturalis Imunovit gummy, 30 jeleuri

Naturalis Imunovit contribuie la funcționarea normală a sistemului...

19,90 RON
Secom Vitamin C pentru copii, 118 ml

Vitamina C este esentiala pentru mentinerea sanatatii si a imunitatii....

43,90 RON
Secom Vitamin D3, pentru sanatatea oaselor la copii, 30 ml

Supliment alimentar pentru copii Vitamin D3 500UI (copii), Childlife...

49,40 RON
newsletter