Ochi uscati: simptome si tratament

Publicat la: 11/09/2017

Ochi uscati: simptome si tratament

Ochii sunt expusi zilnic intemperiilor vremii, de la soare si pana la vant si ger, fapt care, in timp, ii sensibilizeaza. Sindromul ochilor uscati este prima manifestare care, chiar daca nu afecteaza in mod direct calitatea vederii, provoaca disconfort prin incapacitatea ochilor de a produce lacrimi pentru curatare si lubrifiere.

Cauzele ochilor uscati

Principalele cauze care conduc la uscarea excesiva a ochilor sunt praful din atmosfera, poluarea excesiva, vantul puternic, aerul foarte uscat, dar si soarele puternic, insa prima cauza ramane inaintarea in varsta. De asemenea, disfunctia glandei lacrimare sau a glandei meibomian poate sta la baza declansarii sindromului. Faptul ca lacrimile sunt produse in cantitati insuficiente sau compozitia acestora nu este cea corespunzatoare conduce la uscarea excesiva a ochilor. Totodata, persoanele care sunt supuse tratamentelor cu medicamente antialergice, antidepresive sau anticonceptionale se pot confunta cu acest disconfort la nivelul globului ocular. Pe de alta parte, sindromul ochilor uscati se poate manifesta cu precadere la persoanele care se confrunta cu boli autoimune sau dereglari hormonale, un factor secundar care agraveaza simptomatologia fiind si purtarea constanta a lentilelor de contact sau clipitul rar datorat expunerii prelungite la monitorul calculatorului sau al televizorului.

Simptomele ochilor uscati

Simptomele ochilor uscati pot fi, cel putin la inceput, neobservate sau puse pe seama oboselii generale, insa, cu timpul, acestea se pot agrava si pot impiedica desfasurarea activitatilor zilnice. Senzatia constanta de uscaciune insotita de usturime este primul semn care anunta o deficienta oculara. Ulterior, pot aparea pruritul si inflamarea globului ocular, simptome care, lasate netratate, pot conduce la mancarime, incetosarea vederii, senzatia de „nisip in ochi”, sensibilitate la lumina si oboseala ochilor dupa episoade scurte de citit. In anumite cazuri, pot aparea depuneri abundente de mucus in interiorul ochiului.

Picaturi pentru ochi uscati

Din pacate, sindromul ochilor uscati nu este o afectiune care sa poata fi vindecata, motiv pentru care preventia este obligatorie. Inca de la primele simptome se recomanda folosirea picaturilor oculare cu rol lubrifiant si hidratant. Tineti cont ca tratamentele de ameliorarea a simptomatologiei si excluderea factorilor cauzatori pot preveni infectia oculara, dar si o eventuala interventie chirurgicala. Picaturile oftalmice au marea calitate de a regenera celulele de la suprafata ochiului, de a calma si emolia si, totodata, de a proteja ochiul prin inhibarea evaporarii filmului lacrimal.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Assista Ser fiziologic 0.9%, 20 unidoze*5 ml

ASSISTA Ser Fiziologic 0.9%, 20 unidoze x 5 ml este utilizat in terapia...

18,90 RON
MacuShield, 90 capsule, ingrijirea ochilor

MacuShield® cu LMZ3 – Pentru AMD (Degenerescență maculară legată de...

199,40 RON
Hylo-comod picaturi oftalmice, 10ml

Hylo Comod picaturi oftalmice pentru umezirea imbunatatita a suprafetei...

48,40 RON
newsletter