Cataracta: ce este, simtome si tratament

Publicat la: 28/12/2017

Cataracta: ce este, simtome si tratament

Cataracta este o afectiune oftalmologica care presupune opacifierea cristalinului, a retinei, componenta a globului ocular care permite focalizarea imaginii si, implicit, vederea clara. Cataracta poate fi congenitala, adica apare inca de la nastere, sau dobandita ulterior, fiind apanajul varstei, dar si urmarea anumitor afectiuni ca, de exemplu, diabet sau miopie forte. Punctam ca aceasta afectiune poate fi favorizata si agravata de expunerea necontrolata la soare. Cataracta se manifesta sub forma unui reflex albicios pe pupila ochiului afectat. Daca nu se intervine imediat, cataracta afecteaza irecuperabil vederea.


Simptome cataracta


Cele mai frecvente simptome de catarcata sunt incetosarea privirii, manifestare care tinde sa devina progresiva, si denataurarea culorilor. O persoana care sufera de cataracta va acuza faptul ca vede culorile mai intunecate si mai terne si ca nu percepe intocmai contrastele. Totodata, amintim ca exista forme particulare de catarcata care scad dioptriile, in special la vederea pe distanta, dar si forme de cataracta care impiedica distingerea imaginii la lumina puternica. In lipsa tratamentului care, in anumite cazuri presupune operatie, cataracta evolueaza pana la pierderea definitiva a vederii, pacientul putand percepe vizual doar lumina si intunericul.


Operatia de cataracta


Tulburarile vizuale pot fi prevenite prin administrarea unor suplimente alimentare cu rol in protejarea vederii, recomandate in special persoanelor care se confrunta cu disconfort ocular, care lucreaza in medii toxice sau se expun constant luminii artificiale si radiatiilor. De exemplu, conform studiilor, s-a demonstrat ca vitamina E combinata cu luteina si zeaxantina mareste acuitatea vizuala si previne aparitia cataractei. Ceea ce este important de punctat este necesitatea controalelor oftalmologice anuale, aceasta fiind cea mai sigura modalitate de preventie a unei degenerescente maculare si afectiuni oftalmologice. Tratamentul cataractei presupune o interventie chirurgicala in urma careia se inlocuieste cristalinul afectat cu unul artificial. Operatia de cataracta trebuie facuta inca din momentul in care scade confortul vizual, deoarece, daca se amana, operatia devine riscanta si recuperarea greoaie, existand chiar riscul de aparitie a complicatiilor, cea mai frecventa fiind glaucomul secundar.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
MacuShield, 90 capsule, ingrijirea ochilor

MacuShield® cu LMZ3 – Pentru AMD (Degenerescență maculară legată de...

199,40 RON
Assista Ser fiziologic 0.9%, 20 unidoze*5 ml

ASSISTA Ser Fiziologic 0.9%, 20 unidoze x 5 ml este utilizat in terapia...

18,90 RON
Hylo-comod picaturi oftalmice, 10ml

Hylo Comod picaturi oftalmice pentru umezirea imbunatatita a suprafetei...

48,40 RON
newsletter