5 alimente bogate in vitamina C

Publicat la: 19/02/2018

5 alimente bogate in vitamina C

Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este una dintre cele mai importante vitamine, fiind indispensabila bunei functionari a organismului uman. Vitamina C nu este produsa si nici depozitata in corp, surplusul fiind eliminat prin urina, prin urmare este important sa consumam zilnic alimente bogate in vitamina C pentru a nu dezvolta carente.

Beneficiile vitaminei C

Unul dintre principalele beneficii ale vitaminei C este contributia pe care o aduce in sustinerea si intarirea sistemului imunitar, implicit in prevenirea si tratarea rapida si eficienta a bolilor. De asemenea, vitamina C este un puternic antioxidant fiind importanta in prevenirea cancerului si a imbatranirii premature si ajuta in sintetizarea vitaminei E, alt antioxidant de baza care lupta cu bolile. Vitamina C reface pielea, contribuie la vindecarea rapida a ranilor si leziunilor, stimuleaza productia colagenului, imbunatateste circulatia sangvina si echilibreaza nivelul zaharului din sange. Totodata, participa la o serie de procese importante din corp, inclusiv la metabolizarea energiei la nivel celular si la reducerea stresului. O contributie eficienta a vitaminei C este in reducerea tensiunii arteriale si fluidizarea sangelui prin dilatarea vaselor. Vitamina C ajuta la combaterea colesterolului, imbunatateste vederea, reduce riscul de cataracta, reduce simptomele artritei si ale bolilor neurologice, combate astmul si elibereaza caile respiratorii.

5 alimente care contin vitamina C

Cu siguranta nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca citricile contin o cantitate foarte mare de vitamina C, insa catina contine de zece ori mai multa vitamina C decat acestea. Astfel, 100 de grame de suc de catina contine 266 mg vitamina C. De asemenea, coacazele negre contin de 4 ori mai multa vitamina C decat portocalele, 160 - 400 mg la 100 g, asemenea fructului kiwi care contine mai multa vitamina C decat insasi lamaia. Practic, 75 de grame de kiwi, ceea ce inseamna aproximativ un fruct de marire medie, asigura 120% din necesarul zilnic de vitamina C. Dintre ierburile aromate, cimbrul contine cea mai multa vitamina C, 160 mg la 100g, urmat indeaproape de patrunjel, 133 mg la o portie de 100 grame. Toate verdeturile contin vitamina C, insa broccoli contine o cantitate net superioara, 89 mg de vitamina C la 100 grame. Pe de alta parte, cu toate ca este greu de consumat in cantitati atat de mari, ardeiul iute, verde sau rosu, este campion la continutul de vitamina C, acesta avand la 100 grame o concentratie de 242 mg de Vitamina C.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

newsletter