Cauze des intalnite in disfunctia erectila

Publicat la: 20/02/2018

Cauze des intalnite in disfunctia erectila

Disfunctia erectila, numita si impotenta, reprezinta incapacitatea barbatului de a obtine si a-si mentine erectia constanta pe parcursul actului sexual. Aceasta afectiune necesita tratament deoarece poate afecta stima de sine si, implicit, relatia de cuplu. Punctam ca disfunctia sexuala erectila poate aparea chiar daca barbatul raspunde la stimulii sexuali si prin urmare manifesta excitatie.

Cauze ale disfunctii erectile

Principala cauza a disfunctiei sexuale erectile este inaintarea in varsta, insa exista si o serie de cauze psihologice si fizice care pot sta la baza. Barbatii pana in 40 de ani se pot confrunta, cu precadere, cu cauze psihologice, categorie in care intra depresia, anxietatea, stresul sau oboseala cronica. In anumite cazuri, lipsa interesului fata de partenera sau disconfortul sexual cauzat de anumiti factori exteriori, de exemplu o sarcina sau un loc neadecvat pentru a intretine relatii sexuale, pot determina aparitia impotentei. Cauzele disfunctiei erectile pot fi, insa, de natura medicala, caz in care vorbim de diabet, accident vascular cerebral, Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla sau afectiuni ale vaselor de sange care impiedica fluxul sangvin sa ajunga in penis si sa-l mentina in erectie. Tot in aceasta categorie putem introduce o serie de medicamente care au acest efect advers, de exemplu antidepresivele sau diureticele. Statistic, barbatii care fumeaza, consuma alcool si droguri sau sufera de obezitate se pot confrunta mult mai devreme cu aparitia impotentei. Pe de alta parte, exista si o serie de cauze hormonale, de exemplu un nivel scazut de testosteron, care pot sta la baza aparitiei impotentei, dar si anumite interventii chirurgicale sustinute la nivelul penisului

Cine prezinta riscul cel mai mare

Riscul cel mai mare de a dezvolta impotenta il prezinta barbatii cu varste inaintate, peste 60 de ani, cei diagnosticati cu diabet, dar si cei care se confrunta cu obezitatea. Conform unor studii recente, barbatii care nu intretin o buna igiena orala se pot confrunta mai devreme cu disfunctia erectila, deoarece bacteriile din cavitatea orala ajung in corp si cauzeaza inflamatii, impiedicand fluxul sangvin sa ajunga in penis. Punctam, de asemenea, ca fumatul creste cu 50% riscul de aparitie al impotentei si procentul creste daca este asociat cu stresul. Pe de alta parte, barbatii care nu au incredere in ei sau au fost, la un moment dat, criticati pentru nereusita unui act sexual pot dezvolta o frustrare care sa-i impiedice sa aiba erectie in alte situatii. Din pacate, conform estimarilor medicale, peste 1 milion de romani sufera de disfunctie erectila, insa doar 1% se prezinta la medic pentru tratament.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

newsletter