Laringita, cauze, simptome si tratament

Publicat la: 25/10/2016

Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

Cauzele laringitei acute

Cea mai frecventa cauza a laringitei acute este o infectie virala, de multe ori similara cu cele care cauzeaza raceala sau gripa. Folosirea excesiva a corzilor vocale poate duce, de asemenea, la inflamarea laringelui. Laringita acuta poate fi cauzata si de difterie, o infectie bacteriana, dar doar in cazuri foarte rare, majoritatea populatiei fiind imunizata prin vaccinare.

Cauzele laringitei cronice

Laringita cronica este, de obicei, cauzata de iritarea laringelui, care se poate produce in urma expunerii prelungite la diferiti factori precum boala de reflux gastroesofagian, infectii bacteriene, fungice sau parazitare, sinuzita cronica, tuse insotita de expectoratie abundenta, expunerea la iritanti inhalatori, consum ridicat de alcool si tutun, utilizarea excesiva a vocii sau folosirea unor medicamente.

Simptomele laringitei

Simptomele comune de laringita includ raguseala, tuse si durere la inghitire. Pot totusi sa apara si alte manifestari precum dificultati la inghitire, febra, pierderea vocii, respiratie dificila, nas infundat sau rinoree.

Ce boli poate ascunde tusea?

Tratamentul laringitei

Pe langa repaus vocal si hidratare, esentiale in tratarea laringitei, sunt necesare si o serie de medicamente care au rolul de a ameliora sau elimina simptomele comune. Astfel, pot fi utile antipiretice si antiinflamatoare, decongestionante nazale, tratament pentru scaderea aciditatii gastrice, antiseptice oro-faringiene.

In anumite cazuri, medicul specialist poate decide si alta abordare de tratament, care sa includa antibiotice si corticosteroizi. Cu toate acestea, studii recente arata ca riscul prescrierii de antibiotice in laringita acuta depaseste beneficiile asteptate.

Cum sa scapi de bronsita?

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Molekin Imuno, 30 comprimate

Molekin Imuno ofera suport pentru sistemul imunitar.Comprimatele filmate...

26,40 RON
BioSil, 60 capsule, colagen natural pentru piele

Pentru ce recomandăm BioSil®? Îți prezentăm 10 motive pentru care să...

121,90 RON
newsletter