Simptome si tratament pentru pneumonie

Publicat la: 31/10/2016

Simptome si tratament pentru pneumonie

Pneumonia este o inflamatie acuta a plamanilor, cauzata de o infectie bacteriana, virala, fungica sau parazitara, care fie afecteaza doar unul din lobii pulmonari, asa-numita pneumonie lobara, fie se raspandeste la ambii plamani, cand vorbim de bronhopneumonie. Deoarece poate avea mai mult de 30 de cauze diferite, putand fi si o complicatie a altor afectiuni, depistarea sursei de infectie este foarte importanta, tratamentul pneumoniei depinzand de acest aspect. Aproximativ o treime din cazurile anuale de pneumonie sunt provocate de virusuri, afectand in special copiii si tinerii. La adulti, virusul gripei este incriminat in majoritatea situatiilor.

Simptome ale pneumoniei 

In mod normal, plamanii sunt protejati de actiunea nociva a diferitilor factori patogeni, dar sunt si situatii, precum un sistem imunitar slabit sau germeni foarte puternici, care predispun la imbolnavire.

Odata ce microbul a ajuns la plamani, poate afecta fie tesutul care inveleste alveolele, fie chiar alveolele pulmonare, care se inflameaza si se pot umple cu lichid, provocand simptome specifice: tuse uscata, febra ridicata, frisoane, dureri musculare, ameteala, senzatie accentuata de oboseala, puls crescut, respiratie suieratoare si dificila. De asemenea, este afectata oxigenarea sangelui, fapt care poate duce la raspandirea infectiei in corp, moment in care exista risc crescut de mortalitate. 

Diagnosticarea pneumoniei 

Diagnosticarea pneumoniei poate fi dificila, deoarece, de cele mai multe ori, se manifesta ca o raceala sau gripa. Cu toate acestea, durata de vindecare este mai mare si simptomele sunt mult mai severe.

Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare mai multe investigatii, dar cel mai important este consultul medical. Medicul specialist poate indica apoi analize de sange pentru depistarea infectiei, radiografie pulmonara, examenul microbiologic al sputei, dar si alte teste care sa confirme afectiunea.

Tratamentul pneumoniei 

Tratamentul pneumoniei este strans legat de cauza imbolnavirii, severitatea simptomelor si de existenta altor suferinte cronice, fiind prescris doar de catre medicul curant. In multe cazuri, tratamentul poate fi administrat la domiciliu.  Antibioticele nu sunt recomandate decat in cazul pneumoniei bacteriene, nefiind eficiente in alte situatii, cand cauza este virusologica, fungica sau parazitara. Hidratarea si odihna sunt foarte importante in tratament, care vizeaza administrarea de antipiretice, antiinflamatoare si produse care sprijina imunitatea. 

Cum sa te tratezi de boli de plamani

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, 100 ml

Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere este un supliment alimentar,...

25,90 RON
Vitalia K Sirop patlagina pentru tuse si dureri in gat, 100 ml

Tusea si durerile de gat sunt simptome ale mai multor maladii si...

4,90 RON
Viusid sirop supliment pentru intarirea imunitatii, 100 ml

Suplimentul alimentar Viusid sirop, pe baza de aminoacizi, vitamine,...

44,90 RON
newsletter