Cum sa-ti pregatesti picioarele pentru un maraton

Publicat la: 23/05/2018

Cum sa-ti pregatesti picioarele pentru un maraton

Persoanele care fac sport constant, stau mult in picioare sau, prin natura activitatilor zilnice desfasurate, pun o presiune mare pe picioare, trebuie sa stie ca este important sa le acorde o atentie deosebita. Pe langa aspectul estetic, care joaca un rol important, in special in cazul femeilor, exista si o componenta legata de sanatate care trebuie luata in calcul.

Tipuri de activitati care necesita o ingrijire deosebita a picioarelor

Sportivii trebuie intotdeauna sa poarte incaltaminte adecvata tipului de sport pe care-l practica si niciodata nu trebuie sa le poarte peste durata de viata. De exemplu, persoanele care practica atletism sau alearga la maraton, trebuie sa poarte incaltaminte speciala care sa permita o pozitie cat mai naturala a piciorului si, totodata, sa se adapteze la impact. Persoanele care joaca tenis au nevoie de incaltaminte care sa ofere sustinere mare si sa permita schimbari bruste de directie. Cei care practica sport ocazional pot incalta pantofi de tipul ”cross trainers”. Piciorul de atlet este cea mai comuna afectiune cu care se pot confrunta sportivii. Pe de alta parte, persoanele care lucreaza in industria grea trebuie sa poarte incaltaminte de protectie rezistenta, cu bombeuri izolate si talpi non-conductoare care sa nu permita lezarea piciorului. O alta categorie care necesita o ingrijire deosebita a picioarelor sunt persoanele care, prin natura meseriei, trebuie sa stea mult in picioare. De asemenea, femeile, ca urmare a faptului ca poarta tocuri, necesita o atentie deosebita, in special daca vorbim de tocuri mai mari de 5 cm.

Cele mai simple metode de tratament

In majoritatea cazurilor, purtarea incaltamintei neadecvate conduce la aparitia bataturilor, monturilor, calusurilor, veziculelor, dar si a durerilor de calcai si a afectiunii denumita „deget in ciocan”, care implica deformarea degetelor de la picioare. Monturile si „degetul in ciocan” sunt afectiuni care pot evolua pana la interventie chirurgicala, motiv pentru care este absolut necesara corectarea inca de la primele semne, iar cea mai eficienta si practica metoda este purtarea pantofilor confortabili, lejeri, care sa fie lati in zona antepiciorului si a degetelor. Pe de alta parte, daca vorbim de bataturi, care se formeaza de obicei pe degete, sau de calusuri, care se formeaza pe talpa, ca urmare a presiunii si frecarii, trebuie sa stim ca acestea nu trebuie taiate, ci trebuie tratate cu ajutorul plasturilor speciali. Veziculele sau basicile, cauzate de frictiunea pielii, nu trebuie sparte, ci necesita aplicarea unui pansament adeziv. Cele mai bune metode de tratament in acestea cazuri sunt oferite de Gama Compeed, care ofera solutii de plasturi pentru fiecare neplacere a picioarelor. In plus, plasturii Compeed nu doar protejeaza zona afectata, ci contribuie si la grabirea vindecarii, la ameliorarea durerii si disconfortului creat, dar si la prevenirea infectarii zonei.

Cum ne ingrijim picioarele inainte si dupa un efort sustinut

Trebuie sa luam in calcul ca orice efort care implica picioarele, chiar daca vorbim de o simpla plimbare, creaza contextul ideal pentru aparitia umezelii si, implicit, a transpiratiei. De aceea, este importat ca, atat inainte de a ne incalta, cat si dupa ce ne-am descaltat, picioarele sa fie spalate temeinic, deoarece riscul de aparitie a infectiilor fungice si al mirosului neplacut creste. Se recomanda folosirea pudrei de picioare sau a spray-urilor special create pentru a combate aceasta problema. De asemenea, masajul zilnic al picioarelor cu creme grase, pentru impiedicarea uscarii pielii si a formarii bataturilor, este deosebit de important. Totodata, pentru detensionarea si relaxarea suplimentara a musculaturii este recomandat sa se adauge cateva picaturi de ulei esential de menta in crema de masaj. Pe de alta parte, sosetele trebuie alese doar din bumbac pentru a impiedica aparitia umezelii, dar si pentru a proteja picioarele, astfel preluandu-se din presiunea care cade pe talpi. In special in cazul purtarii pantofilor sau oricarui alt tip de incaltaminte inchisa, este necesar ca unghiile sa fie taiate astfel incat sa nu depaseasca lungimea degetului.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Transderm-plasturi acid salicilic & fenol, 6 bucati

Plasturele Transderm are efect keratolitic si este indicat in...

7,40 RON
Plasturi textili combinati x 20 buc.

Acasa, in masina sau la birou, oriunde te-ai afla, este important sa ai...

3,40 RON
Plasturi antireumatici cu mentol 12 cm x 18 cm, 1 plasture

Plasturi antireumatici cu mentol, ideali pentru tratarea inflamatiilor,...

2,50 RON
newsletter