
Bronsita este o inflamatie acuta sau cronica a bronhiilor, fiind una din afectiunile respiratorii cele mai frecvente, atat la adulti, cat si la copii. Bronsita poate fi acuta sau, mult mai grav, cronica. Spre deosebire de bronsita acuta, care se instaleaza, de cele mai multe ori, dupa o raceala sau o gripa si dureaza intre cateva zile si cateva saptamani, bronsita cronica este o afectiune grava, recurenta, cu un parcurs ce depaseste doi sau mai multi ani.
Cauzele bronsitei
Bronsita acuta este cauzata cel mai des de virusuri, mai ales de cele care provoaca raceala si gripa, dar poate fi declansata si de bacterii sau alte particule iritante, precum fumul de tigara, praf si poluarea din atmosfera. Bronsita cronica este rezultatul expunerii repetate si prelungite la fumul de tigara, praf si gaze toxice. Episodele recurente de bronsita acuta favorizeaza si ele instalarea formei cronice.
Simptomele bronsitei
Ambele forme de bronsita sunt caracterizate de aceleasi simptome: tuse in accese, de multe ori productiva, respiratie suieratoare, febra moderata, frisoane, dispnee, dureri musculare si de cap, inflamatie a gatului si obstructie nazala. In bronsita, tusea se poate mentine chiar si cateva luni, in functie de durata de vindecare completa a arborelui bronsic. Iar cand vorbim de forma cronica, simptomele se pot inrautati de cateva ori pe an, mai ales in sezonul rece. Trebuie specificat ca tusea persistenta poate fi un semn si al altor afectiuni, precum pneumonia sau astmul, de aceea este foarte important consultul medical.
Tu stii ce inseamna saturatia de oxigen?
Tratamentul bronsitei
Cele mai comune indicatii in caz de bronsita sunt odihna, consumul mare de lichide, renuntarea la fumat si inhalatiile cu vapori calzi. In plus, sunt recomandate mai multe produse farmaceutice pentru ameliorarea sau eliminarea simptomelor suparatoare. Produsele antitusive si mucolitice sunt cele mai importante, stimularea expectoratiei fiind necesara pentru eliminarea mucusului si a factorilor iritanti de la nivelul plamanilor. Acestora li se pot adauga decongestionante nazale si antiinflamatoare. Medicul curant poate prescrie bronhodilatatoare, antibiotice, dar doar in cazurile bacteriene, corticosteroizi si chiar oxigenoterapie.
Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.