Alergiile: Simptome, tipuri de alergii, tipuri de tratament

Publicat la: 10/11/2016

Alergiile: Simptome, tipuri de alergii, tipuri de tratament

Alergiile se caracterizeaza prin raspunsul sistemului imunitar la anumite substante care, pentru majoritatea oamenilor, sunt inofensive. Aceste substante sunt cunoscute sub numele de alergeni.

Alergiile pot fi sezoniere, agravandu-se in anumite perioade, cum ar fi alergiile declansate de polen primavara, sau perene, persoana afectata suferind pe tot parcursul anului. Alergenii comuni includ polenul, praful, parul de animale, mucegaiul, intepaturile de insecte si diferite tipuri de alimente, dintre care cele mai incriminate sunt ouale, scoicile, nucile si cereale.

Simptomele alergiilor

Cand sistemul imunitar identifica o substanta pe care o considera periculoasa pentru sanatate, elibereaza un compus chimic, numit histamina, care incearca indepartarea sau distrugerea corpului strain patruns in organism. Astfel apar o serie de simptome, cel mai adesea la nivelul pielii, mucoaselor si cailor respiratorii. Reactiile alergice pot fi usoare, moderate sau severe.

Reactiile alergice usoare includ eruptii cutanate, mancarime localizata, congestie, reactii alergice care nu se raspandesc in alte parti ale corpului. Simptomele moderate se caracterizeaza prin extinderea si la alte parti ale corpului, precum mancarime si dificultati de respiratie. Cele mai periculoase sunt reactiile alergice severe care presupun prezenta anafilaxiei, cand viata este pusa in pericol, deoarece, daca nu se intervine prompt, se ajunge la deces.

Manifestarile alergiei constau in dermatita atopică, rinoree, prurit, stranut, inflamatie, ameteala, respiratie dificila. In anumite cazuri, pot aparea simptome si la nivelul tractului digestiv, precum varsaturi, crampe stomacale si diaree.

Tipuri de alergii

In functie de tipul de alergen, dar si de reactiile pe care le provoaca, sunt cunoscute mai multe tipuri de alergii, precum cele alimentare, ale pielii, la praf, la intepaturile de insecte, la parul de animale, la medicamente, mucegai, rinita alergica si „febra fanului”. Dintre acestea, cateva sunt mai des intalnite.

Alergiile alimentare sunt mult mai comune la sugari si copii, dar pot aparea la orice varsta si afecteaza intre 4 si 6% dintre copii si 4% dintre adulti.

Alergiile pielii se caracterizeaza prin umflaturi, prurit si roseata si sunt provocate de substante care intra in contact direct cu pielea, de alimente, de medicamente sau de anumite afectiuni, cum ar fi varicela. Cele mai frecvente alergii ale pielii sunt dermatita atopică si urticaria.

Alergiile la praf se manifesta prin ingreunarea respiratiei, putand declansa simptome de astm, precum respiratie suieratoare, tuse, durere toracica si dispnee. Mai rar, pot provoca si prurit.

Rinita alergica este o reactie exagerata a sistemului imunitar ce cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura. Netratata, da posibilitatea dezvoltarii unor complicatii precum sinuzita si infectiile otice.

Descopera ce sunt antihistaminicele si cum te ajuta sa scapi de alergii

Tratamentul alergiilor

Tratamentul alergiilor se stabileste in urma consultului medical de specialitate, care este obligatoriu pentru a cunoaste tipul de alergie si substantele care sunt incriminate in declansarea raspunsului imun.

In momentul in care se declanseaza o reactie alergica, este important sa se elimine actiunea alergenului si, in functie de gravitatea simptomelor, sa se stabileasca tratamentul. Produsele recomandate sunt antihistaminicele cu actiune atat locala, cat si sistemica.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Sinos Air Stick creion nazal

Rinita – ce este aceasta? Este o infecție virală a mucoasei nazale,...

11,90 RON
Vizik Allergy picaturi pentru ochi, 10 ml

Amelioreaza pe termen lung disconfortul cauzat de: Purtarea lentilelor...

29,90 RON
Astha -15, 120 capsule

Astha -15 este un produs pe baza de extracte naturale, care ofera o...

91,40 RON
newsletter