Infectiile urinare – cauze, simptome, tratament

Infectiile urinare – cauze, simptome, tratament

Anual, milioane de oameni sunt afectati de manifestarile neplacute ale unei infectii urinare, aceasta fiind o afectiune frecventa, mai ales in randul femeilor si al batranilor, cu un grad de recurenta foarte ridicat comparativ cu alte conditii medicale. Infectiile urinare se impart in doua categorii: superioare (pielonefrite) si inferioare (cistite, uretrite).

Cauzele infectiilor urinare

Bacteriile sunt cauza cea mai frecventa a infectiilor urinare. In mod normal, bacteriile tranziteaza tractul urinar fara a produce simptome, fiind eliminate natural, dar sunt si cazuri in care sistemul de aparare al organismului este compromis, situatii in care vulnerabilitatea de a dezvolta diverse infectii este foarte crescuta. Cea mai incriminata pentru declansarea infectiilor urinare este bacteria Escherichia coli, bacterie care populeaza in mod normal tractul digestiv, dar care, in anumite cazuri de dezechilibre ale florei microbiologice, se poate inmulti masiv si poate produce imbolnaviri.

Simptomele infectiilor urinare

Infectiile urinare se caracterizeaza prin cateva simptome specifice precum: senzatie de arsura sau usturime la urinare, nevoia frecventa de a urina si impresie constanta de vezica plina, urina tulbure, cu sediment si urat mirositoare, dureri de spate si in zona abdomenului inferior, febra, frisoane, greata si varsaturi.

Tratamentul infectiilor urinare

La aparitia simptomelor descrise este important consultul medical de specialitate. Medicul va indica efectuarea analizei sumarului de urina si antibiograma, pentru a stabili antibioticul corect pentru tratamentul infectiei urinare. Se recomanda aportul crescut de lichide necarbogazoase, mentinerea unei igiene intime corecte, urinarea imediat ce apare senzatia, dar si administrarea suplimentelor pe baza de merisor, recunoscut pentru proprietatile sale de a ameliora senzatiile si a reduce incidenta episoadelor recurente, si a probioticelor, pentru capaciatatea acestora de a restaura integritatea florei microbiene naturale a organismului.

Text: Andreea Bunea

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
Himalaya, Cystone, previne infectiile urinare, 60 tablete

Cystone este un remediu naturist, cu actiune antiseptica si...

48,40 RON
Uractiv forte, 10 capsule

Uractiv Forte trateaza afectiunile genito-urinare, fiind recomandat...

21,90 RON
newsletter