Ce este ulcerul gastroduodenal?

Ce este ulcerul gastroduodenal?

Ulcerul gastroduodenal sau ulcerul peptic este o afectiune medicala caracterizata de aparitia unei ulceratii pe stomac, pe portiunea superioara a duodenului sau pe partea inferioara a esofagului.

Aceste leziuni apar in urma actiunii corozive a sucurilor gastrice asupra mucoasei protectoare a stomacului, atunci cand aceasta este deja lezata. Ulcerul gastroduodenal diagnosticat la timp poate fi tratat, dar fara un tratament adecvat, conditia medicala se poate agrava.

Cauzele ulcerului gastroduodenal

Degradarea mucusului protector, care duce la aparitia ulceratiei, poate fi cauzata de mai multi factori, precum: infectia cu bacteria Helicobacter pylori, utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene si a corticosteroizilor, varsta − persoanele de peste 50 de ani fiind mai predispuse la ulcer, hiperaciditatea gastrica, care poate fi provocata de stilul de viata (stres, fumat, consum excesiv de alcool), anumite alimente, dar si de o predispozitie genetica si de sindromul Zollinger-Ellison, o afectiune rara.

Simptomele ulcerului gastroduodenal 

Intensitatea simptomelor asociate ulcerului gastroduodenal este strans legata de gravitatea afectiunii. Cea mai comuna senzatie este cea de arsura sau durere epigastrica, care se manifesta de regula intre mese sau in timpul noptii si poate dura intre cateva minute si cateva ore. Ingestia de alimente sau administrarea de antiacide amelioreaza rapid durerea. Durerea este insotita si de alte manifestari: scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, greata si varsaturi, balonare si eructatii excesive.

Tratamentul ulcerului gastroduodenal 

Tratamentul ulcerului va fi stabilit de catre medicul specialist si poate fi diferit, in functie de cauza. In cazuri exceptionale, poate fi necesara interventia chirurgicala. 

Schema terapeutica urmareste protejarea mucoasei gastrice, stimularea secretiei de mucus protector si eventual eradicarea bacteriei Helicobacter pylori si contine atat medicamente pentru care este necesara prescriptia medicala, precum antibiotice, antisecretorii si mucoprotectoare, dar si antiacide pentru tamponarea, de scurta durata, a secretiei gastrice crescute, antispastice si sedative. Chiar daca simptomele dispar, este foarte important ca tratamentul sa se urmeze intreaga perioada indicata de catre medic, pentru a preveni recidiva. 

Va fi necesara si respectarea unui regim alimentar igieno-dietetic, recomandandu-se, de asemenea, si intreruperea fumatului si evitarea consumului de alcool. Nu se vor administra medicamente care pot fi cauza declansatoare, decat in anumite situatii si doar in asociere cu medicatie gastroprotectoare. 

Text: Andreea Bunea

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
Yong Kang, ceai antiadipos cu ginseng, 30 pliculete x 2g

Ceaiul antiadipos cu ginseng Yonk Kang este un produs 100% natural,...

9,40 RON
Ceai antiadipos cu Ginseng NATURALIA DIET, 30 doze x 2,5 g

Ceaiul antiadipos cu ginseng este un "ceai pentru slabit" care asigura...

8,40 RON
Televita - Ceai Antiadipos Strong, 2g x 30 plicuri

Ceaiul antiadipos Strong, marca Televita, are la baza o formula...

4,90 RON
newsletter