Ce este hipoxia cerebrala?

Ce este hipoxia cerebrala?

Cand auzim termenul de ,,hipoxia cerebrala" ne referim la momentele cand, din cauza lipsei de oxigen din cutia craniana si a presiunii parțiale a oxigenului se genereaza disfunctionalitati in functionarea sinapselor neuronale și a restului sistemului nervos. Vorbim de o stare patologica, iar site-ul nostru o sa va ofere in randurile care urmeaza raspuns la cateva intrebari.

Atunci cand vorbim de hipoxie cerebrala avem o cauza si un efect. Daca vorbim de acele lucruri care determina reducerea de activitate cerebrala putem vorbi de aerul poluat puternic dar si o criza cronica de anxietate. Hipoxia cerebrala reprezinta un deficit de oxigen care afecteaza creierul. Apare atunci cand creierul nu primeste suficient oxigen.

Hipoxia cerebrala este o urgenta medicala deoarece creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen si substante nutritive pentru a functiona corespunzator. Fara oxigen sinapsele neuronale intra in blocaj. Atunci cand nu mai ai aer din cauza unui incident precum inec, sufocare, apnee de somn cronica, stop cardiac sau accident cerebral, creierul intra intr-o stare care genereaza convulsii, ameteala, iar daca lucrurile nu se rezolva in scurt timp organismul intra in coma si moarte cerebrala.

Cum recunosti fazele premergatoare ale unei crize de hipoxie cerebrala

La nivel incipient, privarea de oxigen a creierului si lipsa de oxigen de la nivelul sinapselor neuronale genereaza urmatoarele simptome: Pierderea temporara a memoriei, Tulburari de miscare a anumitor parti ale corpului, in special membrele superioare, greutate in orientare, ameteala puternica. Ca idee, celulele creierului pot incepe sa moara dupa doar 5 minute fara oxigen. Cu cat durata intreruperii oxigenarii este mai mare, cu atat simptomele devin mai severe.Deja dupa primele 7 minute creierul intra in coma, are convulsii puternice si intra practic in moarte cerebrala.

In cazurile de moarte cerebrala, nu mai exista activitate cerebrala. Pupilele nu mai raspund la stimuli luminosi si persoanele afectate nu pot respira fara asistenta de la un dispozitiv de respiratie artificiala. Cu toate acestea, inima continua sa pompeze sange in organism. Vorbim deja de un stadiu de coma profunda.

Ce afectiuni prezinta risc de hipoxie cerebrala

Exista multe motive pentru care cineva poate prezenta hipoxie cerebrala. Unele afectiuni si situatii medicale care reduc cantiatea de oxigen ce ajunge la creier include boli si afectiuni precum: scleroza laterala amiotrofica si alte boli care paralizeaza muschii respiratori; leziunile cerebrale; intoxicatia cu monoxid de carbon in timpul somnului si nu numai; asfixia; complicatii ale unei anestezii generale; supradoze de droguri si alte substante halucinogene, altitudinile inalte; aritmiile; bronhopneumopatia cronica obstructiva; infectiile pulmonare; criza de astm cronica cand lipseste inhalatorul,inhalarea fumului la incendii; traumatisme ale traheei sau plamanilor sau hipotensiunea arteriala.

Cum se pune diagnosticul corect de hipoxie cerebrala

Medicul va diagnostica, de obicei, hipoxia cerebrala, pe baza istoricului medical si in urma unor investigatii complexe precum: angiografia cerebrala; teste de sange, care vor indica nivelul de oxigen din sange; scanarea CT a capului; radiografia toracica, pentru observarea plamanilor; ecocardiograma; electrocardiograma, pentru masurarea activitatii electrice a inimii; electroencefalograma, pentru a masura activitatea electrica a creierului;

Hipoxia cerebrala se poate trata?

Daca se intervine rapid, intr-un interval cuprins in maxim 5 minute, sunt sanse ca pacientul sa isi revina. Ca tratament, trebuie retinute urmatoarele aspecte:

Este nevoie de administrare de sange, fluide si medicamente pentru restabilirea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac;

Este nevoie de medicamente pentru controlul crizelor convulsive;

Este nevoie de reducerea temperaturii corporale pentru a incetini activitatea creierului si pentru a reduce nevoia de oxigen.

In timpul recuperarii, persoanele afectate de hipoxie cerebrala pot intampina anumite efecte precum: episoade de amnezie; halucinatii; insomnie; pierderea memoriei; spasme musculare si convulsii;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top vanzari
VitA-POS, 5 g unguent oftalmic

VitA-POS este un unguent oftalmic ce contine vitamina A, recomandat...

32,90 RON
SOLARIS Susan negru seminte, 500g

Semintele de susan negru sunt o sursa importanta de calciu, acizi grasi...

26,40 RON
newsletter