Ce este Boala Hashimoto?

Publicat la: 11/12/2019

Ce este Boala Hashimoto?

Boala Hashimoto sau Tiroidita Hashimoto a fost descrisă prima oară în Japonia la începutul secolului XX. Mai exact, în 1912 medicul Hakaru Hashimoto a descoperit primele simptome ale acestei boli.

Până după cel ce-al doilea război mondial, mai exact până în preajma anilor 50 s-a crezut că această boală este destul de rară, cu o incidență de 1 caz la 800.000 de persoane pe an. Din pacate astăzi Tiroidita Hashimoto este una dintre cele mai cunoscute boli autoimune și a ajuns să aibă o incidență de un bolnav la 1.000 de cazuri pe an. Vorbim de cifre la nivel global.

Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna, care in cele din urma include riscul de a dezvolta hipotiroidism. Asta deși în primă fază pacienții pot prezenta eutiroidie (nivel normal de hormoni tiroidieni) sau chiar hipertiroidism (nivel crescut de hormoni tiroidieni). Tiroidita autoimună Hashimoto apare ca urmare a unei secreții de anticorpi anti-tiroidă, proces care se manifestă prin apariția hipotiroidismului, deci o slabă funcționare a glandei tiroide.

Altfel spus, din cauza acestei boli, prezenta hormonului tiroidian in organism este suprimata din cauza bolii Hashimoto. Altfel spus nivelul hormonilor tiroidieni are o influență directă asupra sistemului imunitar.

Cum se pune diagnostic?

Diagnosticul bolii se bazează în principal pe identificarea anticorpilor prin prezența unori antigeni tiroidieni (tiroperoxidaza și tiroglobulina) și ecogenitate redusă a tiroidei determinată ecografic la pacienții cu tabloul clinic specific.

În fază incipientă, tratamentul rămâne simptomatic și este bazat pe administrarea hormonilor tiroidieni sintetici în vederea corectării hipotiroidismului. Intervenția chirurgicală se aplică atunci când dimensiunile gușei sunt prea mari și apare compresiunea pe alte structuri cervicale din proximitatea glandei sau când anumite porțiuni ale tiroidei imită caracteristicile unui nodul al cărui examen citologic nu-i poate demonstra caracterul beningn.

De ce apare boala Hashimoto

Din pacate nu se cunosc pana in prezent cauzele care declansează această boală. Unii vorbesc de cauze genetice sau de anumite mutații, dar sunt doar teorii neverificate. Altfel spus, mecanismele prin care aceasta boala autoimuna se declanseaza raman necunoscute. In plus este asimptomatica in primele stadii, ea fiind depistata atunci cand organismul ataca celulele glandei tiroide prin reactia autoimuna.

Prin urmare vorbim de o boala a intregului organism, insa principala problema se produce la nivelul tiroidei, intr-o prima faza. Desi boala este existenta, la inceput, glanda tiroida poate functiona in mod normal, ca in aproximativ 50% din cazuri, dar este posibil si sa se instaleze hipofunctia de la debut (hipotiroidismul) sau, mai rar, glanda sa functioneze exacerbat, sa fie hiperactiva (hipertiroidia).

Momentul care poate anunta ca o persoana necesita tratament este momentul cand bolnavii de Hashimoto resimt oboseala din ce in ce mai des si nu pot tolera deloc frigul. In plus, unele persoane cu tiroidita Hashimoto pot prezenta si alte tulburari endocrine, cum ar fi diabetul zaharat, o glanda suprarenala hipoactiva sau afectarea glandelor paratiroide cu hiperfunctie. Tot de boala Hashimoto sunt legate direct si alte boli autoimune sau artrita reumatoida.

Ce impact are boala Hashimoto

Din cauza bolii Hashimoto bolnavul ajunge să resimtă în timp disfunctii hepatice, fiind observate asocieri intre hepatita cronica activa si ciroza biliara primitiva, atat cu hipotiroidismul autoimun, cat si cu antecedentele de tireotoxicoza, dar si invers. In alta ordine de idei, Tiroidita Hashimoto are o prevalenta mai mare in randul femeilor, iar riscul creste odata cu inaintarea in varsta a acestora, si sunt afectate in special femeile de peste 50 de ani. Conditia apare mai frecvent in randul persoanelor cu anumite anomalii cromozomiale, inclusiv sindromul Down, sindromul Turner si sindromul Klinefelter.

Ce simptome are boala Hashimoto

Tiroidita Hashimoto de multe ori debuteaza cu o extindere nedureroasa, ferma, a glandei tiroide sau o senzatie de plenitudine in gat. Glanda capata o textura cauciucata si se pot palpa mici denivelari. In cazul in care tiroida este hipoactiva, oamenii resimt oboseala puternica, dorm mai mult, se trezesc greu si au mereu senzatia de frig.

Cum se pune diagnosticul de tiroidita Hashimoto

Medicii endocrinologi masoara nivelurile sanguine de hormoni tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) si hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), un hormon produs de glanda pituitara pentru stimularea glandei tiroide pentru a produce hormoni tiroidieni pentru a determina modul in care functioneaza glanda. Cu toate acestea, diagnosticul se bazeaza si pe un examen clinic, in care medicul constata dimensiunea tiroidei prin palpare, dar si pe rezultatele unui test de sange care depisteaza daca pacientul prezinta anticorpi antitiroidieni.

Tratamentul tiroiditei Hashimoto

In cazul bolii Hashimoto se recomanda evitarea excesului de iod care poate determina hipotiroidie, ceea ce este destul de dificil avand in vedere ca la noi in tara sarea este iodata si acest iod se regaseste si in painea pe care o cumparam de la magazin si in diverse semipreparate si alimente procesate.

Ideea este ca hormonii tiroidieni si ceilalti hormoni se pot comporta diferit in functie de preparatele pe care le ingeram. Altfel spus, se recomanda evitarea de alimente procesate, fructele de mare congelate, conservele de carne si alte produse si inlocuirea sarii iodate cu sare gema neiodata. In plus, ca terapie adjuvanta se mai foloseste si seleniul ca supliment recomandat frecvent pacientilor cu tiroidita Hashimoto. Depistata din timp, aceasta boala poate fi tinuta sub control.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Molekin Imuno, 30 comprimate

Molekin Imuno ofera suport pentru sistemul imunitar.Comprimatele filmate...

26,40 RON
Bio Vitality Nikvorm, Sirop pentru eliminarea parazitilor intestinali, 60ml

NIKVORM este o formula complexa si unica din plante cu traditie in...

28,90 RON
BioSil, 60 capsule, colagen natural pentru piele

Pentru ce recomandăm BioSil®? Îți prezentăm 10 motive pentru care să...

121,90 RON
newsletter