Cum si cand apare Menopauza?

Publicat la: 23/12/2019

Cum si cand apare Menopauza?

Contrar multor opinii, menopauza nu este o boala cronica, ci vorbim de un cumul de simptome care inglobeaza un fenomen fiziologic pe care toate femeile il vor experimenta la un moment dat. Daca vorbim de istoria acestei manifestari fiziologice , insusi etimologia acestui cuvant porneste de la termenul din greaca - „menopauză” (menos=hemoragie, pausa=sfârşit) defininând finalul menstruaţiei la femei. Termenul a fost enuntat prima oara intr-un tratat medical al lui Hypocrate.

Altfel spus, menopauza se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte instalarea menopauzei după minimum 12 luni de amenoree (lipsa menstruaţiilor). In functie de anumiti factori genetici si exo-genetici, interventii chirurgicale, accidente, boli ale glandelor hormonale, menopauza se poate instala si mai devreme de varsta de 40 de ani sau poate incepe mai tarziu de varsta de 55 ani. Dar in cele mai multe cazuri ea se manifesta in intervalul 45- 55 de ani.

Cum se poate defini Menopauza?

Menopauza defineşte o întreagă etapă biologică din viaţa femeii si este legata de o multime de elemente dar si alte simptome. Cand vorbim de simptome și despre menopauza, totul pleaca de la ideea ca o femeie și-a pierdut capacitatea de a mai avea copii în menopauză. În cazul in care menopauza se instaleaza mai devreme se poate interveni prin terapia cu hormoni.

Cum se instaleaza Menopauza?

Pentru ca vorbim de un cumul de factori și simptome, avem următoarele etape în manifestarea menopauzei:

Premenopauza - Cu o durata de 4-6 ani (media 2 ani), este o perioadă de tranziţie caracterizată prin diminuarea şi apoi dispariţia fertilităţii. Ciclurile menstruale devin neregulate, creşte frecvenţa ciclurilor anovulatorii, producţia de estrogeni scade, iar producţia de progesteron se află la limita inferioară a normalului.

Postmenopauza - Se întinde pe o perioadă de 2-6 ani până la încetarea completă a activităţii funcţionale ovariene. Diagnosticul de menopauză se pune retrospectiv, după cel putin un an de lipsă a menstruaţiilor.

Care sunt simptomele menopauzei cu cele mai mari frecvente de aparitie

Bufeurile se manifestă printr-o senzaţie brutală de căldură la nivelul porţiunii superioare a corpului (cap, gât, torace), însoţită de transpiraţii abundente şi roşeaţă. Bufeurile se asociază cu o senzaţie de sufocare şi produc o stare marcată de disconfort. La debut bufeurile survin mai ales noaptea, putând provoca insomnii şi astenie importantă. Durata medie este de 2-3 minute şi se pot întinde pe o perioadă de 1-5 ani. Din punct de vedere fiziopatologic, bufeurile reprezintă un dezechilibru dintre hipotalamus (centrul de comandă al sistemului hormonal şi al reglării temperaturii) şi ovare.

Osteoporoza reprezintă o manifestare tardivă a menopauzei. Absenţa estrogenilor determină o diminuare a matricei osoase, care se asociază cu scăderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. După menopauză se produce o pierdere accelerată a masei osoase care se agravează cu vârsta. Osteoporoza este favorizată de dieta săracă în calciu şi proteine, de sedentarism, precum şi de lipsa expunerii la lumină naturală. Osteoporoza poate fi tinuta sub control si efectele ei pot fi diminuate daca dietei alimentare i se asociaza suplimente pe baza de Calciu si vitamina D3. In plus este important să se evite sedentarismul si se recomanda cat mai multa miscare

Bolile cardiovasculare. Estrogenii scad nivelul colesterolului total şi al trigliceridelor şi cresc nivelul colesterolului „bun” (HDL colesterol – lipoproteine cu densitate mare). Astfel, estrogenii joacă un rol protectiv faţă de bolile coronariene, hipertensiunea arterială şi accidentele vasculare cerebrale. La menopauză, scăderea nivelului de estrogeni poate determina creşterea tensiunii arteriale şi fenomene de ateroscleroză (formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial). Principalele complicaţii ale aterosclerozei sunt boala coronariană şi infarctul de miocard. Pentru a evita asta se recomanda suplimente pe baza de estrogeni dar si evitarea unei alimentatii bogate in grasimi, saruri si se recomanda evitarea consumului de alcool dincolo de zona de moderatie.

Tulburări psihoafective. Manifestările obişnuite ale menopauzei sunt: iritabilitatea, schimbările bruşte de dispoziţie, oboseala, stări depresive, anxietatea, tulburări de memorie şi de concentrare, scăderea capacităţii de efort, insomnii, labilitate emoţională.

 In plus, femeile aflate la menopauză pot creste in greutate cu 4-7 kg, cu modificarea repartizării grăsimii, care se depune cu predilecţie pe abdomen şi şolduri. Această creştere ponderală se poate explica parţial prin factori hormonali şi este favorizată de scăderea activităţii fizice şi de o alimentaţie dezechilibrată.

Concluzii: Cum să treci mai usor peste efectele menopauzei

Un stil de viaţă sănătos, cu exerciţii fizice regulate şi o dietă bogată în calciu şi proteine contribuie de asemenea la prevenirea osteoporozei dar si a altor simptome. In plus, folosirea de pastile si suplimente cu estrogen pentru diminuarea nivelului de colesterol, protejează cordul şi vasele sanguine şi scad în mare măsură riscul de boli cardiovasculare.

Totusi trebuiesc precizate anumite aspecte. Tratamentul hormonal al femeilor aflate la menopauză a generat numeroase controverse cu privire la eventualele riscuri pentru dezvoltarea unor tipuri de cancer. Ideea este ca un astfel de tratament NU poate incepe fara o prescriptie riguroasa de la un medic specialist si fara o supraveghere atenta a analizelor medicale si a evolutiei starii de sanatate a pacientei.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Calciu, magneziu, zinc, vitamina D2 naturala, 30 capsule, Rotta Natura

Produsul este obtinut dupa o compozitie clasica, dar cu ingrediente...

10,90 RON
Bioland Calciu Magneziu cu vitamina D3, 30 comprimate

Bioland Calciu + Magneziu + Vitamina D3 este un supliment alimentar bio,...

17,40 RON
Naturalis Calciu + Vitamina D3 Forte, 30 comprimate

Naturalis Calciu cu Vitamina D3 Complex Forte este un supliment...

24,90 RON
newsletter