Ce este un lapsus?

Publicat la: 24/12/2019

Ce este un lapsus?

Poate ca ti s-a intamplat si tie sa vrei sa spui un cuvant sau sa exprimi o idee si sa nu poti sa o faci. Cand uiti brusc un cuvant, un actor cu care ai crescut, titlul unei carti pe care tocmai ai citit-o, sau nu iti mai amintesti unde ai parcat masina cand ai intrat in mall, se numeste lapsus. Pana la un punct nu trebuie sa iti faci griji daca acest lucru se intampla rar. Nu inseamna ca suferi de o anumita boala sau ca incepi sa ai Alzheimer.

Exista diferite forme usoare de "uitare". Cand se intampla sa fii intr-un mijloc de transport public in comun si sa exprimi un comportament de tipul - ,,neatenție de o persoană", sau sa ajungi la o inadvertență comisă din neatenție cum ar fi să nu vezi un pahar așezat în fața ta sau să te ciocnești de telefonul pe care îl tine o persoana in mana. Aceasta incapacitate momentană a cuiva de a și aduce aminte de un lucru știut într-un interval scurt de timp, această neputință momentană a cuiva de a și aduce aminte de un lucru știut, de a și aminti ceva ce știa dintotdeauna poartă numele in vorbire de ,,lapsus linguae" sau pe scurt lapsus.

Cum si cand apare acest lapsus?

Daca o persoana are o problema de folosire a unui cuvânt, are o situatie prin care doar prin folosire a cuiva de a și aduce aminte de un lucru știut poate fi interpretat acest fenomen și ca o eroare, inadvertență comisă involuntar. Poti să afectezi situatia altuia din neatenție, greșeală fiin în momentul în care iti inchipui ca memoria ta trebuie sa fie infailibila. Ca vorbim de lăpsus, lapsusuri în vorbirea curentă vorbim de anumite perioade in care ne blocam cand vrem sa ne amintim caracteristicile a unui cuvânt în timp ce purtăm o conversație.

Ca idee, daca ti se intampla sa pui un cuvânt în locul altuia, sau locul altuia din neatenție să fie schimbat cu o expresie, și asta se intampla cu o anumita recurenta, sau din neatenție, greșeală de vorbire în anumite situații, greșeală de vorbire, lapsus adică să apară destul de frecvent, poate fi un semn de depresie.

Persoanele depresive au o memorie care funcţionează mai puţin bine comparativ cu cei care nu au această problemă. Tulburările de memorie afectează pacienţii depresivi în proporţie de 70%. Un studiu publicat în 2013 în revista medicală Behavioral Brain Research a pus în evidenţă o atrofie a hipocampului în cazul depresivilor. Or, hipocampul este regiunea creierului responsabilă cu memoria şi starea de spirit.

Cum influenteaza depresia capacitatea de memorie?

Comportamentul depresiv ocupă un loc atât de extins în creier, încât blochează alte activităţi cerebrale, inclusiv memoria la nivelul hipocampului. Alte simptome care trebuie luate în considerare: oboseala, tulburările de somn, pierderea poftei de mâncare, iritabilitatea. Altfel spus, dacă simţi că îţi pierzi interesul pentru activităţi care alteori îţi plăceau, iar pierderile de memorie sunt din ce în ce mai frecvente, atunci ar fi bine să consulţi un psiholog sau un psihiatru. 

Legatura dintre somn si lapsus

Numeroase studii au demonstrat că o noapte bună de somn este un excelent mijloc de îmbunătăţirea a memoriei şi a capacităţii de învăţare. Somnul neodihnitor cauzat de apnee si nu numai, afectează funcţionarea creierului. Inclusiv insomniile, abuzul de alcool au o influenta directa. Potrivit unui studiu al Universităţii din New York, publicat în revista Neurology din aprilie 2015, pacienţii care suferă de apnee în somn au tulburări de memorie şi un declin cognitiv care apare cu 10 ani mai devreme decât în mod normal. Mai exact, tulburările apar la 77 ani faţă de 90 de ani de obicei.

Legatura dintre hormoni si lapsus

Când tiroida secretă o cantitate redusă de hormoni, întreg sistemul psihomotor funcţionează cu încetinitorul, inclusiv memoria. Tulburările de memorie decurg din oboseala fizică şi psihică cauzată de dereglările hormonale. Alte simptome care trebuie luate în considerare: lipsa tonusului, încetinirea ritmului cardiac, piele uscată, tulburări de tranzit (constipaţie, balonare).

Alte boli care pot avea ca simptome episoadele de tip lapsus

Boala celiacă este o tulburare cronică manifestată prin imposibilitatea de a digera glutenul, o proteină care se găseşte în cereale precum grâul, orzul, ovăzul. Boala celiacă este mai frecventă decât se crede, dar rămâne mult timp nediagnosticată pentru că îmbracă o mulţime de forme şi manifestări. Printre acestea se află şi uitarea, însă până acum cercetătorii nu au reuşit să explice de ce persoanele cu celiachie au tulburări de memorie. Unii avansează însă ideea că inflamaţia cronică a intestinului, considerat al doilea creier, poate avea legătură directă cu funcţiile cerebrale. Alte simptome care trebuie luate în considerare: tulburări cronice de tranzit intestinal (diaree, constipaţie, balonare), scădere în greutate, oboseală, crampe musculare.

Concluzii

Un lapsus, doua la intervale mari de timp, saptamani, luni nu trebuie sa va tulbure. Dar daca zilnic simtiti ca aveti momente insotite de lapsus, atunci e bine sa mergeti la un consult specializat pentru ca aceasta banala uitare poate ascunde mai multe lucruri.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Bio Vitality Censton-F Sirop, 200 ml, relaxare sistem cerebral

Bio Vitality Censton-F Sirop: Energie si echilibru pentru Sistemul...

54,90 RON
Secom Neuro Optimizer, pentru imbunatatirea memoriei, 60 capsule

Supliment alimentar Neuro Optimizer®, Jarrow Formulas, 60 capsule pe...

142,90 RON
Benesio Tonico Forte 10 ml, 10 flacoane

Tonico Forte aduce un aport de substante nutritive care sustin...

42,90 RON
newsletter