Cum poti combate infectiile fungice ale unghiilor?

Publicat la: 20/12/2016

Cum poti combate infectiile fungice ale unghiilor?

Fungii sau ciupercile microscopice, ca si bacteriile, se gasesc natural in si pe pielea noastra, iar in momentul in care incep sa se inmulteasca necontrolat, devin patogene si pot provoca infectii.

Onicomicoza (Tinea unguium) este o infectie fungica, care poate afecta unghiile de la maini si picioare si care apare in timp, astfel ca cea mai mica modificare a structurii unghiei ar trebui sa va dea de gandit, mai ales ca aproximativ 10% din populatie sufera de aceasta afectiune. Mai mult, unghiile de la picioare se infecteaza de 10 ori mai frecvent decat cele de la maini, deoarece fungii se dezvolta mult mai usor in medii umede si calde, cum sunt articolele de incaltaminte.

De ce apar infectiile fungice

Onicomicoza apare atunci cand o ciuperca patogena invadeaza unghia si zona din jurul acesteia. De cele mai multe ori, apare in urma micozei piciorului, aceeasi ciuperca fiind responsabila pentru cele doua infectii, dar poate fi provocata si de distrofia unghiala preexistenta, sexul masculin, bolile circulatorii si inaintarea in varsta. Micozele se pot transmite prin contact direct cu o persoana infectata sau prin folosirea papucilor, a produselor nesterilizate de ingrijire a unghiilor, din apa piscinelor incorect tratate, la dusurile comune. Si anumite afectiuni medicale pot favoriza instalarea onicomicozelor, precum: diabetul zaharat, bolile circulatorii sau un sistem imun slabit. Unghiile false pot crea un mediu prielnic pentru inmultirea fungilor.

Semne ale unei onicomicoze

Onicomicoza poate afecta una sau mai multe unghii, partial sau pe intreaga suprafata. Semne vizibile ale afectarii sunt: ingrosarea si ingalbenirea unghiei, extensia unei cruste albe cretoase sub suprafata unghiei, caderea unghiei, miros neplacut al zonei infectate.

Deoarece si alte infectii pot afecta unghiile in aceeasi maniera ca si onicomicoza, singurul mod de a stabili diagnosticul corect este in urma consultului medical, cand se urmareste aspectul unghiei si se examineaza microscopic existenta culturilor patogene, pe o proba recoltata de la nivelul unghiei afectate.

Tratamentul infectiilor fungice ale unghiilor

In functie de tipul infectiei, medicul poate prescrie tratament antimicotic administrat intern, dar si produse topice sub forma de solutii, lacuri si creme. Durata tratamentului se poate intinde chiar si cateva luni, de aceea este foarte important sa se respecte intocmai indicatiile medicului. Din pacate, medicatia nu garanteaza eradicarea completa a cauzei, onicomicoza putand recidiva.

Sfaturi pentru a preveni recidivele unei onicomicoze

Onicomicoza este considerata tratata doar in momentul in care creste o unghie noua, neafectata de infectie, dar chiar si asa atunci, nu exista nicio garantie in fata unei recidive; asadar, persoana afectata trebuie sa respecte cateva reguli stricte de igiena, precum: intretinerea corecta a unghiilor, evitarea ranilor in jurul acestora, folosirea unui spray sau pudre antifungice cu regularitate, efectuarea tratamentelor de manichiura si pedichiura doar cu instrumente sterilizate in prealabil, folosirea sosetelor care pot sa absoarba umezeala, evitarea mersului descult in locuri publice, folosirea cat mai rara a unghiilor false si a lacului de unghii.

Text: Andreea Bunea

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top vanzari
CeraVe SA Crema hidratanta si exfolianta pentru pielea uscata, aspra, cu rugozitati, 340ml

CeraVe SA Crema hidratanta si exfolianta anti-rugozitati hidrateaza si...

57,12 RON
DFC Diabetic Foot Cream, crema pentru picioare, 75g

DFC® crema are o formula naturala ce actioneaza in profunzime si ajuta...

46,40 RON
Parasoftin sosete exfoliante, 1 pereche

Parasoftin reprezinta solutia inovatoare pentru ingrijirea intensiva si...

21,90 RON
newsletter