Mituri despre infestarea cu paduchi - pediculoza

Publicat la: 23/01/2020

Mituri despre infestarea cu paduchi - pediculoza

Această problemă a copiiilor are anumite perioade când cunoaște o creștere alarmantă a numărului de cazuri și dincolo de toate speculațiile care se fac pe marginea acestui subiect, specialiștii au reușit să spulbere anumite mituri după ani de cercetări. Unul dintre mituri spune că "păduchii apar doar dacă nu te speli regulat pe păr". Specialiștii au demontat acest mit pentru că păduchii se pot transmite chiar dacă una dintre gazde se spală sau s-a spălat zilnic.

Alt mit spune că "păduchii apar cu precădere la persoanele cu părul lung". Nici acest mit n-are o bază științifică pentru că păduchii nu caută o anumită lungime de păr, dar în schimb sunt mai greu de depistat în părul lung decât în părul scurt. Totodată, dacă o persoană este tunsă zero poate scăpa de păduchi pentru că aceștia nu mai au fire de păr pe care să-și depună ouălele.

Cel mai periculos mit este cel legat de faptul că "păduchii apar doar la cei care provin din categorii sociale defavorizate" . Acest aspect este extrem de sensibil atât pentru copii cât și pentru părinții acestora pentru că păduchii se transmit indiferent de clasa socială. Altfel spus, dacă alte boli pot fi asociate cu sărăcia sau promiscuitatea, Pediculoza nu are legătură cu bugetul familiei. Păduchii de cap pot apărea în egală măsură atât la cei care folosesc cele mai scumpe produse de îngrijire a părului, cât şi la cei care utilizează şampoane mai ieftine, sau doar săpun.

Un anumit tip de pediculoza se poate contacta indirect, o alta prin contact direct. În cazuri de pediculoză este bine să se aleagă altă lenjerie de pat, totul să fie igienizat în acea cameră, inclusiv hainele și foarte important la infestarea cu păduchi este că vorbim de o infestare cu vietăți parazite. Coloniile de păduchi pot fi lipite de firele de păr, de pielea a scalpului, iar ouăle păduchilor au culoare albă mată.

Fetele sunt mai predispuse să facă pediculoză pentru că fetele fac des schimb de diferite articole de prins părul, de exemplu, elasticul de păr al unei purtătoare de păduchi ajunge pe părul celei “neinfestate” care poate fi lung, scurt, spălat des, etc. În plus, puțini știu că păduchii trăiesc 1-2 zile și pe obiecte (haine, pluşuri, bentițe, căciulă).

Ce sunt paduchii?

Păduchii sunt insecte de mici dimensiuni care se localizează la nivelul scalpului, unde se hrănesc cu sânge. In cazul în care nu sunt eliminați la timp de la nivelul parului si a scalpului și a pielii, ouăle de păduchi ajung si in alte părți. Îi găsim la copii cu preponderență din cauza interacțiunii directe în colectivități. Nu sunt un semn al igienei precare sau al sărăciei. În schimb pediculoza necesită un tratament corect aplicat și informarea celor cu care s-a intrat în contact pentru limitarea infecției.

Cauzele afecțiunii

Păduchele are o culoare gri/maro și este de mărimea unei semințe de susan. Femela secretă o substanță prin care asigura aderența ouălor la firul de păr. Ouăle se atașează la 3-4 milimetri de baza firului de par, pentru că acolo sunt condiții prielnice de temperatura (30 grade celsius); dacă temperatura e mai joasă, incubația va fi mai lungă. În general, evoluează spre formă adultă în circa 8-10 zile; la temperaturi scăzute se opresc din evoluție și pot rezista așa până la o luna (pe haine, perii de par). Oul eclozat este mult mai vizibil, bej albicios și la distanță ceva mai mare de rădăcina firului de par.

Simptomele apariției păduchilor

De obicei sunt identificați la nivelul firelor de par de părinți, personalul din grădiniță, școală. Pruritul, mai ales pe timpul nopții, este simptomul principal. Se localizează cel mai frecvent occipital (zona cefei) și postauricular (în spatele urechilor); la debut, la prima infecție, mâncărimea poate lipsi.

Paduchii sunt dificil de identificat, deoarece sunt mici si se misca rapid, iar ouale viabile sunt mai putin vizibile si stau la 2-3 mm de rădăcina firelor de par. Cele eclozate sunt deschise la culoare, la distanta ceva mai mare de radacina firelor de par. Umezirea parului si pieptanarea pot evidentia mai usor atat ouale cat si parazitul.

Tratamentul contra păduchilor de cap

În farmacii există produse care omoară parazitul; cele mai la îndemână produse sunt cele care se bazează pe mecanismul de “sufocare” a paduchelui; ele trebuie aplicate conform recomandărilor, cel mai adesea săptămânal pentru trei săptămâni.

 

Obiectele de vestimentație, cele de îngrijire trebuie spălate în apă fierbinte (minim 60 grade), iar dacă acest lucru nu este posibil, pot fi depozitate în saci de plastic pentru 2 săptămâni. Zonele cu care s-a venit în contact (saltele, canapele) vor fi aspirate.

 

Nu aplicați gaz pe par pentru că riscați o iritatie severă. Produsele care se acceptă a fi puse pe cap pentru a omorî păduchele sunt cele grase, uleioase. Lăsate peste noapte ele sufocă, depriveaza de oxigen parazitul.

 

Concluzii

  • Copiii care merg la gradinita si cei din clasele primare sunt cei mai predispusi. Igiena personala nu are nimic de-a face cu aparitia paduchilor, caci acestor vietati chiar le place curatenia si sunt atrasi de parul curat si ingrijit.
  • Daca ai o banuiala, foloseste un pieptene cu dinti foarte fini si paduchii vor ramane prinsi in acesta. Apoi foloseste sampoane si tratamente speciale, dupa ce ai consultat medicul care a atestat problema si ti-a propus o metoda de tratare.
  • Trebuie sa ai grija sa nu folosesti ce ai tu impresia ca ar putea functiona, caci anumite solutii speciale pentru paduchi pot produce inflamatii pe o piele mai sensibila. Cel mai bine este sa folosesti produse avizate si doar din farmacii.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Parasites spray repelent tantari si capuse, 100 ml

SPRAY REPELENT IMPOTRIVA TANTARILOR SI A CAPUSELOR Contine ingredient...

15,90 RON
Paranix - Sampon pentru paduchii de cap si ouale acestora, 100ml

Samponul Paranix cu dubla actiune sufoca si in acelasi timp...

33,60 RON
Dezanoplum solutie impotriva paduchilor de cap, 75 ml

Dezanoplum este o solutie impotriva paduchilor de cap cu EFECT RAPID: 10...

18,90 RON
newsletter