Tu stii sa ai grija de sistemul tau osos?

Tu stii sa ai grija de sistemul tau osos?

Sistemul osos al unui om matur este complex și este format din diferite oase de diferite mărimi. Cel mai mic os de exemplu pe care îl avem se numește scărița și face parte din sistemul auditiv. Această formă osoasă are 3 mm și cântărește la maturitate maxim 3 grame. Cel mai lung os din corpul uman este femurul. Lungimea acestui os la o persoană adultă sănătoasă poate atinge și jumătate de metru.

Bebelușii se nasc cu 300 de oase, dar la maturitate numărul de oase care rămân în organism ajung la 206. Unele dintre oase, cum ar fi cele ale craniului, se îmbină unele cu altele și formează un tot unitar. Oasele late au două din cele trei dimensiuni aproape egale (grosimea este mai mică decât lungimea şi lăţimea). Osul lat prezintă două feţe şi mai multe margini. Dacă oasele lungi le întâlnim în zona membrelor superioare și inferioare, oasele late le găsim în zona toracică și în alcătuirea cutiei craniene, la zona de imbinare membre superioare (omoplatul) sau realizează suporturi foarte stabile cum este coccisul.

Scheletul uman și diferitele sale aspecte

Cele 206 oase ale unui om adult din care este format scheletul uman, se împart în două zone principale scheletice: zona axială (oasele craniului şi trunchiului) și apendiculară (oasele membrelor). Scheletul axial este format din circa 80 de oase aranjate în trei regiuni: craniu, coloana vertebrală şi zona toracică. Scheletul apendicular conține scheletul membrelor (superioare şi inferioare), fiecare având o centură (scapulară/pelviană) şi un schelet al membrului propriu-zis. Restul articolului pe timisoreni.ro!

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE RECOMANDATE

Top vanzari
Detrical 2000 IU, 60 comprimate

Detrical este un supliment alimentar care asigura aportul zilnic de...

18,90 RON
Molekin Imuno, 30 comprimate

Beneficii Molekin® IMUNO 30 comprimate: Suport pentru sistemul...

26,40 RON
Secom Vitamin C 1000 mg, pentru imunitate, 100 capsule

Vitamina C de la Secom ofera concentratia optima de vitamina C si...

54,40 RON
newsletter