Cum s-a masurat tensiunea arteriala de-a lungul istoriei

Publicat la: 10/02/2020

Cum s-a masurat tensiunea arteriala de-a lungul istoriei

Corpul omenesc și modul său corect de funcționare a fost o provocare încă din cele mai vechi timpuri. Egiptenii, maeștrii în arta mumificării, n-ar fi reușit performanțele pentru care sunt cunoscuți și azi la mii de ani distanță fără o cunoaștere atentă a corpului uman. Egiptenii au fost primii care au scris pe papirusuri despre pulsul uman și au localizat venele și arterele.Dar dacă despre noțiunile de puls și tensiune arterială s-a știut încă din antichitate, de abia în prima jumătate a secolului XVIII, în 1733, un medic britanic s-a gândit la măsurarea tensiunii arteriale.

Stephen Hales (1677-1761) a efectuat mai multe experimente pe animale pentru a observa presiunea și capacitatea diferitelor vase de sânge. Metoda sa a fost să introducă tuburi de sticlă subțiri în artere și astfel să măsoare creșterea sângelui în interiorul tubului. Deși metoda medicului britanic de măsurare a tensiunii arteriale era empirică, invazivă și dureroasă, primul dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale a apărut la începutul secolului XIX, în 1816, la finalul domniei lui Napoleon Bonaparte. Descoperirea aparține medicului francez René Laennec.

Și tot un francez a stilizat dispozitivul în 1828. Medicul Jean Léonard Marie Poiseuille a folosit un dispozitiv compus din mercur, unde valoarea tensiunii arteriale era dată în zecimi de milimetru de mercur, valoare care mai apare și astăzi la unele aparate. Azi poți găsi oricând pe piață diferite dispozitive, dar cel mai sigur este să achiziționezi un tensiometru din farmacie.

Restul articolului pe comunicate.wall-street.ro!

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Tensonorm, 50 capsule

Tensonorm are o compozitie echilibrata si eficienta de substante...

14,90 RON
Cosmopharm Premium Luminita-noptii 1000 mg, 30 capsule

Supliment alimentar produs din semintele Oenothera biennis este o sursa...

23,90 RON
Cosmopharm Premium Nattokinaza Serrapeptaza, 30 capsule

Supliment alimentar revolutionar, antitrombotic natural si drenor...

63,40 RON
newsletter