Tot ce vrei sa stii despre sindromul burnout

Tot ce vrei sa stii despre sindromul burnout

Atunci cand vorbim despre oboseala sau cand vorbim despre o persoana care pare obosita, ne gandim la asta ca la ceva trecator, rareori privim oboseala ca o boala cronica. Din pacate, atunci cand vorbim de elemente perturbatoare și interacțiuni pe plan psihic și emoțional, sau de acele momente care ne surprind într-o situație de stres profesional, din motive profesionale și motive legate de viata noastra particulara se declanseaza sindromul epuizării profesionale.

În România primești diagnostic că suferi de sindromul burnout daca la munca în timpul activitatii tale ai o perioada in care simti ca nu mai faci fata la task-uri si lucrezi intens si peste program. În plus, sindromul Burn-out poate apărea si din cauza unor motive personale și a mediului social in care traiesti. Dorința de a acoperi un gol, o frustrare, o decepție cu un volum de muncă apare în ultimul timp tot mai des printre persoanele care lucreaza în corporații. Sentimentul de frustrare în cadrul sindromului burn-out este des întâlnit.

Totodata, dintre toate bolile cronice, sindromul burn-out este una din cele mai misterioase boli. Desi nu se cunosc mecanismele de declansare, dintre cauzele cele mai plauzibile, depresia pare a juca un rol cheie, intrucat starea maladiva survine cu o recurenta crescuta la persoanele cu diagnostic de anxietate si de depresie. Dar acest sindrom este asociat si cu o carenta de vitamine, sau un sistem imunitar slabit. Deficitul de minerale, in special de fier, produce in timp anemie feripriva si implicit apare o scadere a capacitatii eritrocitelor de a oxigena coerent sistemul cerebral.

Din fericire exista Bilomag Forte, un supliment alimentar ce imbunatateste circulatia cerebrala si ajuta la oxigenarea normala a creierului sprijinind buna functionare a intregului sistem circulator. In plus, Bilomag Forte Circulatie protejeaza celula nervoasa, participand la neutralizarea radicalilor liberi. Acest supliment contine extract de Ginkgo Biloba, Ginseng Siberian, magneziu si fier pentru a ajuta sistemul cerebral si totodata sistemul imunitar.

In plus, studiile au aratat ca sindromul burn-out apare si la persoanele care au diagnostic de hipoglicemie, sufera de diferite forme de alergie, sau au fost infectate cu virusul Epstein-Barr sau Herpes virus tip 6, sufera de dereglari hormonale, in special al hormonilor produsi de hipotalamus, glanda pituitara sau glanda suprarenala. Chiar si lipsa unor aminoacizi poate genera sindromul de burn-out. De exemplu, daca din organism lipseste L-Tirozina, organismul este mai predispus la factori de stres, pierde capacitatea de reactie și nu se poate odihni corect.

La unii pacienti s-a observat ca sindromul burn-out survine pe fondul unei scaderi cronice a tensiunii arteriale, acesti pacienti fiind de obicei hipotensivi. La alti pacienti s-au constatat semne de burn-out din cauza unor boli autoimune care cauzeaza inflamarea anumitor cai neuronale din sistemul nervos central. In plus, insomniile pot deregla organismul si cresc frecventa episoadelor de anxietate si depresie.

Pentru tratarea insomniei exista anumite adjuvante. Produsul Sleep DUO de exemplu contine ginseng coreean, cunoscut pentru proprietatile sale sedative, anticonvulsivante, analgezice si antipsihotice. In consecinta, Ginsengul mareste eficienta fizica si mentala, precum si capacitatea de adaptare a organismului in conditii de stres si de suprasolicitare.  

Totodata, gasim in acest produs serotonina pentru relaxarea sistemului nervos si pentru controlul starii generale e bine. In plus, cantitatea de magneziu prezenta in acest produs este responsabil si de secretia de melatonina, fapt care asigura un somn de calitate. Mai gasim in Sleep Duo extract de ghimbir. Efectul ghimbirului este similar cu cel al anxioliticelor usoare, iar ghimbirul are rolul de a mari si rata de absorbtie in oganism a tuturor ingredientelor. Complexul de Vitamine B din Sleep Duo ajuta la ameliorarea sentimentelor de panica si anxietate, prevenind agorafobia (teama patologica, obsesiva si nemotivata de spatiile largi, de locurile deschise, etc).  

Factori de risc ai sindromului de oboseala cronica

Femeile sunt identificate cu sindromul oboselii cronice de patru ori mai frecvent ca barbatii. Totusi, studii recente au aratat ca sexul nu este neaparat un factor de risc pentru sindromul burn-out, iar faptul ca la femei acest sindrom este mai frecvent ca la sexul masculin se explica prin adresabilitatea mai crescuta a femeilor la medic atunci cand apar simptomele generate de oboselaa. Sindromul burn-out are o frecventa ridicata la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40- 50 de ani, dar poate aparea practic la orice varsta.

Cum se manifesta sindromul burn-out

Sindromul burnout reprezintă o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, în general la locul de muncă, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională. Termenul de “burnout” a fost introdus în anul 1970 de către psihologul american Herbert Freudenberger. Acesta îl definea ca fiind caracteristic pentru angajații care lucreaza in medii inconjurati de sute sau mii de oameni - oameni din spitale, profesori universitari, etc.

În prezent se consideră că sindromul burnout nu se restrânge la anumite categorii profesionale ci poate afecta orice persoană expusă la un stres de lungă durată. Apare la angajații din orice domeniu, însă este cel mai răspândit în domeniul medical, mai ales la începutul carierei și chiar la studenții la medicină. Totodata, in ultimii ani sindromul a fost identificat si la oameni din asigurari, oameni din domeniul bancar, persoane care lucreaza in corporatii pe outsorcing, oameni din indrustria de marcomm, profesori, asistenți sociali, terapeuți, avocați, jurnaliști.

Sindromul burnout poate crește riscul de depresie. Există simptome comune celor două afecțiuni și este foarte importantă distincția între ele. Burnout-ul este cauzat de o activitate stresantă prelungită, pe când depresia are o etiopatogenie complexă. Gândurile negative din depresie nu se rezumă la domeniul profesional ci invadează fiecare aspect al vieții, pot apărea idei suicidare sau fenomene psihotice.

Ambele par să fie rezultatul neadaptării la stresul prelungit. În sindromul oboselii cronice sunt afectate mecanismele răspunsului la stres, în special funcționarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale. Stresul duce la creșterea cortizolului și a activității axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, dar în cazul stresului cronic apare un mecanism adaptativ prin care valorile cortizolului tind să fie mai scăzute decât în mod normal și apare hipofuncția axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top vanzari
Johnson's Baby Pudra, 100 g

Johnson's Baby Pudra este un produs care are rolul de a mentine pielea...

10,40 RON
newsletter