Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie

Publicat la: 27/03/2020

Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

Din ce sunt formate pietrele la rinichi?

În linii mari, majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu. Însă, de obicei, cantitatea de calciu și alte substanțe chimice din urină sunt în cantități normale și la persoanele care suferă de litiază și colică renală. Uneori, diverse afecțiuni rar întâlnite pot crește nivelul unor substanțe chimice din urină, cum ar fi calciu, oxalați, acid uric și cistină care se pot acumula sub forma unor pietre. Altfel spus, consumul de alcool, alimente procesate, băuturi energizante, excesul de cafea pot produce deshidratare constantă ceea ce determină o concentrație mai mare în urină a unor substanțe chimice și tot alimentația poate schimba pH-ul urinei sau conținutul de săruri care și acesta este dăunător.

Altfel spus, calculii renali pot fi formaţi din oxalaţi de calciu, din fosfaţi de calciu sau dintr-o combinaţie a celor două. Creşterea concentraţiei de calciu în urină poate fi consecinţa deshidratării, aportului prea mare de vitamina D, unor boli precum cele renale (acidoză tubulară renală), hiperparatiroidiei (hormonii secretaţi de paratiroide reglează metabolismul calciului) sau cancerului şi medicamentelor de tipul diureticelor, antiacidelor şi steroizilor.

Restul articolului pe site-ul PROTV.ro!

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Uractiv forte, 10 capsule

Uractiv Forte trateaza afectiunile genito-urinare, fiind recomandat...

27,40 RON
HOFIGAL Gemoderivat mladite zmeur, libidou crescut

Gemoderivatul din mladite de zmeur de la Hofigal este un produs...

11,90 RON
newsletter