Ce afectiuni poti preveni cu ajutorul spirulinei

Publicat la: 12/01/2017

Ce afectiuni poti preveni cu ajutorul spirulinei

Spirulina, un tip de alga verde-albastruie, este o sursa inestimabila de nutrienti, cu efecte benefice atat asupra corpului, cat si a mintii, fiind consumata inca de pe vremea aztecilor.

Pe langa vitamine, minerale, carotenoizi si antioxidanti, spirulina este bogata in aminoacizi, fiind comparabila cu oul, singurul aliment ce asigura aportul tuturor aminoacizilor esentiali. Astfel, spirulina poate fi considerata cea mai complexa si mai hranitoare planta.

Beneficii demonstrate ale spirulinei

Beneficiile spirulinei au fost indeaproape studiate, rezultatele fiind incurajatoare pentru ameliorarea mai multor afectiuni medicale.

Spirulina are proprietati antioxidante si antiinflamatoare – spirulina combate actiunea radicalilor liberi si protejeaza impotriva proceselor inflamatorii, ce pot fi cauza mai multor afectiuni, inclusiv a cancerului.

Mai multe studii, atat pe animale, cat si pe oameni, au demonstrat beneficiile spirulinei care, prin proprietatea antioxidanta, poate impiedica oxidarea LDL-colesterolului in particule mult mai nocive pentru sanatate.

Febra musculara, aparuta in urma efortului fizic intens, este determinata tot de stresul oxidativ, iar spirulina s-a dovedit de ajutor si in acest caz, putand imbunatati rezistenta si forta musculara.

Spirulina poate sa scada nivelul LDL-colesterolului si a trigliceridelor – bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial, iar unul dintre principalii factori de risc in aceste cazuri este colesterolul crescut. Rezultatele mai multor cercetari arata ca spirulina are capacitatea de a scadea nivelul LDL-colesterolului si a trigliceridelor si se pare ca, in anumite cazuri, poate chiar sa creasca valoarea colesterolului „bun”, HDL.

Spirulina amelioreaza simptomele din rinita alergica – rinita alergica se caracterizeaza prin inflamarea mucoasei nazale si este declansata de diversi alergeni, precum polen, praf sau par de animale. Spirulina este o alternativa naturala la tratamentul specific antialergic, reducand manifestarile de tipul stranutului, rinoreei, congestiei nazale si pruritului.

Tratamente in care spirulina ar putea fi eficienta

Spirulina a fost studiata si pentru efectele sale in conditii medicale precum hipertensiunea arteriala, cancerul oral si diabetul zaharat, dar in aceste cazuri mai sunt inca necesare dovezi.

Spirulina este utila in hipertensiunea arteriala – un studiu a urmarit efectulspirulinei in normalizarea valorii tensiunii arteriale si se pare ca doze mari, administrate zilnic, pot avea acest beneficiu.

Spirulina poate avea actiune antitumorala, mai ales in cazul cancerului oral – exista indicii referitoare la proprietatile antitumorale ale spirulinei; astfel, conform unui studiu pe animale, spirulina a redus dimensiunea tumorii, dar si prevalenta cazurilor de cancer.

Spirulina a fost legata mai ales de cancerul oral, mai multe cercetari clinice demonstrand ca administrarea zilnica a spirulinei fie a ameliorat simptomele, fie a dus la regresia completa a leziunilor bucale, la un procent relevant de participanti.

Spirulina reduce nivelul glicemiei – aceasta actiune a plantei s-a dovedit, in anumite cazuri, chiar mai performanta decat a unor substante specifice pentru tratamentul diabetului zaharat, dar pentru a sustine aceasta afirmatie sunt necesare studii mult mai ample decat cele efectuate pana in prezent.

Text: Andreea Bunea

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Coenzima Q10 Dual, 30 capsule

Coenzima Q10 Dual este o formulă inovatoare care combină o Coenzima Q10...

28,40 RON
Bio Vitality Censton-F Sirop, 200 ml, relaxare sistem cerebral

Bio Vitality Censton-F Sirop: Energie si echilibru pentru Sistemul...

54,90 RON
Benesio Tonico Forte 10 ml, 10 flacoane

Tonico Forte aduce un aport de substante nutritive care sustin...

42,90 RON
newsletter