Acidul salicilic: proprietati si beneficii pentru ten si piele

Publicat la: 29/12/2021

Acidul salicilic: proprietati si beneficii pentru ten si piele

Acidul salicilic face parte din familia beta-hidroxi acizilor si este solubil in grasimi, fapt pentru care penetreaza usor pielea. Daca acizii alfa-hidroxi (acidul glicolic este un exemplu) exfoliaza pielea la suprafata prin distrugerea legaturilor dintre celulele bune si cele moarte, acidul salicilic penetreaza pielea in profunzime si schimba structura celulara din interior. In mod traditional, acidul salicilic este folosit pentru a trata problemele tenului gras si mixt.

Dar dincolo de notorietatea acestui acid, vom descoperi in acest material de ce avem nevoie de el si ce se intampla cand nu stim sa il folosim corect.

Ce este substanta acid salicilic? Dar substanta acid acetilsalicilic? 

De ce are nevoie tenul de serum cu acid salicilic? Ce este acidul salicilic?

De ce sa alegi acid salicilic pentru ten? Adevarul despre acidul salicilic

Beneficii crema cu acid salicilic pentru acnee

Ce se poate intampla daca nu folosim corect aspirina acid salicilic?

Cand sa folosim spray cu acid salicilic?

Ce este Revox acid salicilic

Cum cauti corect crema cu acid salicilic farmacie

Ce este substanta acid salicilic? Dar substanta acid acetilsalicilic?

Ce este substanta acid salicilic? Dar substanta acid acetilsalicilic? - Sunt probabil intrebari la care ati cautat raspuns, mai ales daca v-ati confruntat cu acneea.

Acid salicilic (din limba latina, salix, insemnand salcie) este un hidroxiacid aromatic, precursor al acidului acetilsalicilic, avand formula moleculara C7H6O3. Este un compus incolor, cristalin cu importanta ridicata in sinteza organica, dar care poate fi si hormon la unele plante. Atat esterii, cat si sarurile derivate de la acidului salicilic se numesc salicilati.

Substanta activa a scoartei, numita salicina, de la numele latinesc al salciei albe (Salix alba), a fost izolata si denumita de chimistul german Johann Andreas Buchner in 1828. O cantitate mai mare din acest compus a fost izolata de farmacistul francez Henri Leroux in 1829.

Acidul salicilic a fost izolat din planta de cretusca (Filipendula ulmaria) in anul 1839, de catre cercetatori germani.Desi extractul obtinut era oarecum efectiv, cauza multe probleme de digestie, precum hemoragii interne, diaree, ulcere stomacale si chiar moarte (in cazul consumului unor cantitati mari). De aceea, acidul salicilic a fost inlocuit de acidul acetilsalicilic, care are acelasi efect pozitiv, dar efecte secundare diminuate.

Acidul salicilic are formula C6H4(OH)COOH. Aspirina (acidul acetilsalicilic) poate fi preparata prin reactia de acilare a grupei fenolice a acidului salicilic cu radicali acetil (care se face cu anhidrida acetica sau clorura de acetil) sau prin reactia Kolbe-Schmitt

Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilatilor, folosit in general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. In plus, aspirina in doze mici are un efect antiagregant si este folosit pe termen lung ca sa diminueze riscul de infarct.

Numele de Aspirin reprezinta denumirea sub care compania Bayer din Germania a produs pentru prima data acest medicament. Astazi, termenul este folosit in mod curent pentru desemnarea acestui medicament, incluzand chiar variantele care nu sunt produse de Bayer. Exista insa tari in care cuvantul Aspirin se refera numai la versiunea produsa de Bayer - orice alta versiune a medicamentului purtand numele de "acid acetilsalicilic". Practic in Romania poti sa pui semnul egal intre aspirina si intrebarea ce este acid acetilsalicilic.

 

TU STII CE ESTE BIOTINA?

De ce are nevoie tenul de serum cu acid salicilic? Ce este acidul salicilic?

De ce are nevoie tenul de serum cu acid salicilic? Ce este acidul salicilic? Sunt provocari la care vom incerca sa raspundem pe parcursul acestui material.

Efectele acidului salicilic asupra fetei si a parului variaza in functie de concentratia utilizata. In concentratie slaba, stimuleaza cresterea pielii, in concentratie mai mare, favorizeaza exfolierea sa (se utilizeaza in psoriazis si in acnee), iar in concentratia cea mai inalta chiar dizolva pielea (negii). Acidul salicilic este un ingredient important in ingrijirea tenului problematic si acneic. Poate reduce productia de sebum si curata perfect tenul.

  • Destupa porii infundati si previne formarea punctelor negre.
  • Curata tenul in profunzime si faciliteaza regenerarea micilor leziuni post-acneice.
  • Dezinfecteaza tenul.
  • Combate dezechilibrul hormonal care cauzeaza acneea.
  • Inmoaie pielea intarita si stimuleaza circulatia sanguina.
  • Creste productia de colagen si sporeste fermitatea pielii, compenseaza defectele pielii.
  • Are efecte exfoliante (de decojire), intensificand astfel eficacitatea altor preparate cosmetice.
  • Uniformizeaza nuanta tenului si calmeaza pielea iritata.

 

DESCOPERA BENEFICIILE ACIDULUI GLICOLIC PENTRU PIELE

De ce sa alegi acid salicilic pentru ten? Adevarul despre acidul salicilic

De ce sa alegi acid salicilic pentru ten? Tu stii tot adevarul despre acidul salicilic si cat este de necesar persoanelor cu ten acneic?

Acidul salicilic – sau BHA, beta-hidroxi-acid – este un agent exfoliant cu o structura care se aseamana cu cea a aspirinei si care deschide porii, contribuind la vindecarea mai rapida a ranilor. Acesta este extras din scoarta de salcie si este utilizat de secole intregi in scopuri medicale – pentru a reduce durerile, de exemplu – dar si in tratamentele de infrumusetare deoarece are numeroase beneficii asupra pielii. Unul dintre cele mai importante este ca ajuta la imbunatatirea aspectului acesteia, contribuind la ameliorarea bolilor cutanate, precum acneea sau psoriazisul.

Practic, atunci cand cautam acid salicilic formula sau crema cu acid salicilic ne intereseaza de fapt produse cu acid salicilic sau daca nu suntem siguri intram pe forumuri medicale specializate unde cautam dupa expresii precum acid salicilic pareri. Sunt persoane care cauta de exemplu acid salicilic acnee sau acid salicilic farmacie.

Este important de stiut faptul ca sunt produse cu eticheta acid salicilic puncte negre sau care vin cu recomandari speciale de tipul acid salicilic utilizare. Pe scurt, acid acetilsalicilic pentru ce este bun pentru ten vom evidentia in randurile care urmeaza.

Acidul salicilic face parte din categoria substantelor keratolitice, care elimina keratina din piele. Este des utilizat in tratamentele de infrumusetare datorita proprietatilor sale, dintre care cele mai importante sunt:

  • reprezinta o sursa naturala de acizi beta-hidroxizi, care au efecte antiacneice;
  • are efect antiinflamator si usor antibacterian;
  • are efect antimicrobian forte, luptand impotriva microorganismelor care dauneaza pielii;
  • favorizeaza regenerarea celulara, crescand rata de reinnoire a celulelor si contribuind, astfel, la mentinerea aspectului intinerit al pielii si la imbunatatirea acestuia;
  • contribuie la diminuarea ridurilor si a cicatricilor minore;
  • stimuleaza productia de neocolagen, mentine si imbunatateste fermitatea pielii;
  • elimina impuritatile, excesul de sebum si celulele moarte de la nivelul pielii, desfundand porii si reducand riscul de formare a punctelor negre si a cosurilor.

Acidul salicilic reuseste sa exfolieze cu succes celulele moarte deoarece are proprietatea de a fi solubil in lipide – adica in ulei – si, astfel, patrunde prin sebum pana in profunzimea porilor si ii curata. Astfel, acidul salicilic, prin proprietatile sale, reuseste sa:

  • ofere pielii un aspect intinerit, luminos si ferm;
  • sa curete pielea in profunzime;
  • sa previna aparitia punctelor negre si a cosurilor; 
  • sa reduca roseata si sa calmeze pielea;
  • sa uniformizeze aspectul pielii prin atenuarea petelor si a imperfectiunilor.

Acidul salicilic usuca pielea si, din acest motiv, nu trebuie sa exagerezi cu folosirea lui. Il poti aplica pe fata, gat si decolteu, dar nu mai mult de o data pe zi si nu pe portiuni mari de piele. Acesta poate fi folosit de persoanele care au:

  • ten gras sau mixt;
  • ten cu aspect imbatranit, lipsit de fermitate, cu riduri;
  • ten acneic, cu puncte negre sau cu pete;
  • ten afectat de inflamatii;
  • probleme cu matreata sau se confrunta cu psoriazis;
  • negi sau bataturi.

 

CUM SA FOLOSESTI CORECT RETINOLUL PENTRU TEN

Beneficii crema cu acid salicilic pentru acnee

Stim deja ca orice produs cu acid salicilic, fie el crema sau serum, fiole sau alta forma de administrare este benefic tenului. Altfel spus, exista o multime de beneficii crema cu acid salicilic pentru acnee. Dar mai intai sa vorbim putin despre acnee ca sa intelgem beneficiile acidului salicilic.

Acneea este una dintre cele mai cunoscute probleme de piele si totodata una dintre cele mai intens comentate. S-au nascut si se nasc tot felul de mituri despre acnee si declansarea ei. In linii mari, forma cea mai populara a acestei manifestari a tenului, acneea vulgaris afecteaza intre 70-95% din tineri, iar incidenta ei apare in perioada pubertatii.

Ce se intampla cu pielea ta in acneee? Practic, pielea produce prea mult sebum, care combinat cu cornificarea pielii nu poate fi absorbit. In consecinta, porii se blocheaza si se formeaza puncte negre şi albe, dar si pete. In acest caz se pot diferenţia mai multe tipuri de acnee, fiecare cu diferite manifestari si triggere.

Acneea comedonica este cea mai usoara forma si se caracterizeaza prin puncte negre neinflamate. Practic vorbim de un tip de acnee caracterizata de comedoane inchise si deschise – puncte albe inchistate si puncte negre. Acestea apar mai ales pe frunte, obraji sau in jurul nasului. Un pacient poate prezenta zeci de astfel de leziuni punctiforme de diferite marimi si forme care variaza in functie de anumiti factori.

Acneea papulo-pustulosa este un tip de acnee care ajunge pana in straturile adanci ale pielii provocand pete, si in cazuri complicate si inflamaţii caracterizata de papule (leziuni rosii) care pot deveni in timp ferme si proeminente sau pot fi foarte profunde si chiar dureroase. Netratate sau agresate extern cu tot felul de creme cu efect abraziv acestea se pot transforma in pustule, denumite popular cosuri.

Vorbim practic de acele leziuni inflamatorii cu continut galbui. Este localizata atat la nivelul tenului, cat si pe piept si spate. Se vindeca greu, lasa cicatrici si are o evolutie cronica si persistenta, care poate dura ani de zile.

Acneea conglobata este cea mai severa si se manifesta prin protuberanţe, abcese şi pustule care pot avea ca efect cicatrici vizibile. Netratata poate lasa semne pe fata ca niste santuri, cute adanci care se pot corecta doar prin chirurgie plastica. Este cea mai severa forma de acnee, cu comedoane, papule, pustule, abcese ce dreneaza puroi, fistule, cicatrici deprimate (cicatricile albe, atrofice, adancite) si cicatrici cheloidale (zone de tesut fibros care inlocuiesc pielea normala, dupa o accidentare).

Este cea mai severa forma de acnee si apare la nivelul fetei, a gatului, pieptului si spatelui. Insa se poate intinde si pe brate, abdomen, fese sau scalp. Are o evolutie cronica si faze foarte dureroase, in care se acutizeaza. Acest tip de acnee are nevoie de tratament indelungat si antibiotice.

Descopera toate tipurile de matreata

 

TOT CE VREI SA STII DESPRE COLAGEN

Ce se poate intampla daca nu folosim corect aspirina acid salicilic?

Daca nu folosim corect aspirina acid salicilic putem avea probleme gastrice si nu numai. In plus, s-a dovedit rolul aspirinei si impactul ei asupra organismului in  sindromul Reye (Boala asociata cu tratamentul infectiilor virale si cu administrarea de aspirina care afecteaza toate organele, dar in special creierul si ficatul)

Practic persoanele care se stiu sensibile la acid acetilsalicilic ar trebuie sa evite sa amestece tratamentele cosmetice pe baza de acid salicilic cu diferite produse cosmetice pe baza de acetat, cele mai comune fiind cremele pe baza de acetat de aluminiu pentru diferite probleme ale epidermei.

Sfatul oricarui medic dermatolog este ca inainte de a incepe orice tratament cosmetic bazat pe acid salicilic sa se efectueze niste analize amanuntite pentru a se depista eventuale alergii sau intolerante la aceste substante.

Din fericire, in prezent in farmacii exista si aspirina tamponata, un amestec de acid acetilsalicilic si saruri ale calciului (in special carbonat) pentru persoanele care au nevoie sa foloseasca acest produs. Cercetarile moderne au dat acidului acetilsalicilic noi valente terapeutice cum ar fi: antitrombotic (acid acetilsalicilic in concentratie de 75 sau 325 mg), antiagregant plachetar in profilaxia infarctului miocardic acut, al anginei pectorale instabile, ischemiei acute, si accidentelor cerebrovasculare ischemice.

 

Tot ce trebuie sa stii despre acnee

Cand sa folosim spray cu acid salicilic? 

Daca te-ai intrebat vreodata cand este bine sa folosesti un spray cu acid salicilic vei descoperi in acest material. 

Acidul salicilic sub forma de spray este recomandat datorita faptului ca are aplicare facila, non-traumatizanta. Sub aceasta forma, spray-ul cu acid salicilic indeparteaza celulele epidermice devitalizate, impuritatile si excesul de sebum de la suprafata pielii, reechilibreaza flora cutanata, prin efect antimicrobian si contribuie la permeabilizarea si dizolvarea stratului de cheratina, crescand astfel si penetrabilitatea cutanata si actiunea altor produse dermatocosmetice (exercita actiune cheratolitica).

Spray-ul cu acid salicilic reduce obturarea porilor si aparitia imperfectiunilor specifice acneei, facilitand eliminarea celulelor care sigileaza foliculul pilos si contribuie la drenarea comedoanelor si la eliminarea impuritatilor acumulate sub forma punctelor albe sau negre, exercitand actiune comedolitica.

De asemenea, sustine regenerarea tisulara, promovand reepitelizarea optima, inclusiv in cazul afectiunilor cutanate hipercheratozice si optimizeaza tratamentele pentru corectarea hiperpigmentarii, exercitand actiune exfolianta, favorizand indepartarea din straturile superficiale a celulelor incarcate excesiv cu pigment melanic.

 

Ce este Revox acid salicilic

Revox acid salicilic este un produs special creat pentru problemele de ten. Fie ca il cautam pur si simplu Revox sau acid salicilic revox produsul are o concentratie aparte pentru problemele de ten. Sunt persoane care sunt interesate de produsele cu eticheta Just Revox, sau vor sa descopere eticheta acid salicilic revox utilizare. Produsul este recunoscut pe plan international asa ca nu e de mirare ca in top cautari apar si expresii de gen - revox salicylic acid review sau revox just salicylic acid. Sunt persoane interesate totodata de acid salicilic revox pareri sau revox acid salicilic pareri.

Beneficii Revox Just Acid Salycilic 2%:

  • Acidul Salicilic intra in grupa Acizilor Beta-Hidroxi (BHA), derivati din surse naturale precum scoarta de salcie, scoarta de mesteacan.
  • Acidul Salicilic este un exfoliant eficient ce penetreaza porii blocati ai tenului gras, pentru a-i curata in profunzime.
  • Acidul Salicilic inlatura prin procesul de exfoliere celulele pielii devitalizate si excesul de sebum, reducand aparitia imperfectiunilor, punctelor negre, tenul aratand mai proaspat, luminos, revitalizat.
  • Se recomanda utilizarea produsului impreuna cu JUST Argan Oil, JUST Blend Oil sau JUST Acid Hialuronic ca parte a rutinei zilnice de ingrijire.

Mod de aplicare Revox Just Acid Salycilic 2%:

Se aplica seara cate 4 picaturi pe pielea curata si se maseaza prin miscari delicate, pana la absorbtie completa. Continuati cu aplicarea unei creme de fata intens hidratante.

Ingrediente Revox Just Acid Salycilic 2%:

Aqua, Propylene Glycol, Sodium Salicylate, Salicylic Acid, Xanthan Gum, PPG-1-PEG-9 Lauryl Glycol Ether, Phenoxyethanol, Potassium Hydroxide, Disodium EDTA.

 

Cum cauti corect crema cu acid salicilic farmacie

Atunci cand vrei sa cauti corect crema cu acid salicilic farmacie trebuie sa fii atent la cateva aspecte. 

Acidul salicilic este intalnit ca parte a unor creme, solutii tonice sau astringente si contine concentratii cuprinse intre 0,5 si 5%. De asemenea, exista inclusiv solutii naturiste de acid salicilic (substanta de baza a acidului este extras din salcie) care pot fi aplicate direct pe piele in cazul persoanelor cu tenul gras sau in combinatii cu ulei de cocos sau masline in cazul celorlalte tipuri de ten.

Daca ai o crema sau lotiune pe baza de acid salicilic aplica de cel mult doua ori pe zi (este vorba de un acid si aplicarea sa mai frecventa poate irita pielea). Inainte de a sterge tenul cu acid salicilic este bine sa foloseste o solutie sau un sapun potrivit tipului de ten pentru a curata fata. Pune cateva picaturi pe o discheta demachianta si sterge usor (evita sa freci) zona cu probleme timp de 10-20 secunde.

Daca pielea este mult prea uscata dupa aplicarea acidului salicilic, la urmatoarea folosire clateste fata cu apa sau redu frecventa de utilizare la o aplicare pe zi.

Este bine de stiut ca trebuie sa aplici acid salicilic doar pe zone mici ale corpului (de exemplu, doar pe zonele cu acnee, nu sa stergi intreaga fata) deoarece poate aparea intoxicatia cu salicilat (manifestata prin dureri de stomac, deshidratare si hipotensiune). Mai mult, exista inclusiv alergii la acid salicilic, iar primele semne includ mancarime pe fata, ameteala si probleme respiratorii.

Acidul salicilic este recomandat mai ales pentru a tine sub control acneea sau pentru a oferi pielii un aspect uniform, fara imperfectiuni. Aplica de cel mult doua ori pe zi, iar daca rezultatele nu apar dupa sase saptamani sau daca observi efecte adverse adreseaza-te dermatologului.

 

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/skin/salicylic-acid-for-acne

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-18-193/salicylic-acid-topical/salicylic-acid-for-acne-topical/details

REFERINTE:

  1. "Salicylic acid". Archived from the original on 2017-02-15. Retrieved 2014-08-17.
  2. Boullard, Olivier; Leblanc, Henri; Besson, Bernard (2000). "Salicylic Acid". Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. doi:10.1002/14356007.a23_477. ISBN 3527306730.
  3.  Lewis, Richard J. Sr. (2008). Hazardous Chemicals Desk Reference. John Wiley & Sons. p. 1217.
  4. "Salicylic acid". Drugs.com. Archived from the original on 18 January 2017. Retrieved 15 January 2017.
  5. World Health Organization (2009). Stuart MC, Kouimtzi M, Hill SR (eds.). WHO Model Formulary 2008. World Health Organization. p. 310. hdl:10665/44053. ISBN 9789241547659.
  6. "SALICYLIC ACID - National Library of Medicine HSDB Database". toxnet.nlm.nih.gov. Archived from the original on 2018-08-21. Retrieved 2018-08-21.
  7. salicylic acid 17 % Topical Liquid. Kaiser Permanente Drug Encyclopedia. Accessed 28 Sept 2011.
  8. Madan RK; Levitt J (April 2014). "A review of toxicity from topical salicylic acid preparations". J Am Acad Dermatol70 (4): 788–92. doi:10.1016/j.jaad.2013.12.005. PMID 24472429.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
La Roche Posay EFFACLAR Duo(+) Crema corectoare semne post acnee, 40ml

La Roche Posay EFFACLAR Duo(+) Crema corectoare anti-imperfectiuni, anti...

61,40 RON
RILASTIL ACNESTIL Gel curatare ten cu tendinta acneica, 200ml

Gel pentru curatarea zilnica a tenului de tip gras, mixt, cu multe...

33,20 RON
newsletter