Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele

Publicat la: 24/03/2022

Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele

Glicerolul denumit si glicerina este cel mai simplu alcool cu masa atomica peste 92. Este un lichid siropos, incolor, dulce, solubil in apa si alcool cu punctul de fierbere la 290 °C. Glicerina se evapora si ingheata greu, de exemplu solutia de 80% ingheata la -20,3 °C. Sub forma de esteri ai acizilor grasi (gliceride), constituie componentul de baza al grasimilor animale si vegetale. Care sunt beneficiile pentru ingrijirea pielii ale glicerinei, descopera in acest material.

Cum a fost descoperita glicerina? Pentru ce e buna glicerina

Ce este glicerina? Cum se obtine solutia de glicerol?

Cate tipuri de glicerina exista? Cum se obtine glicerina vegetala?

Curiozitati despre glicerina. Ce se intampla daca inghiti glicerina

Ulei de glicerina. Apa cu glicerina. Ce trebuie sa stim

Glicerina utilizare. Glicerina Contraindicatii. 

Cum a fost descoperita glicerina? Pentru ce e buna glicerina

Cum a fost descoperita glicerina sau pentru ce e buna glicerina vom afla din randurile care urmeaza. Glicerina a fost descoperita de catre Scheele, la 1780 in apele reziduale de la saponificarea grasimilor. Prin aceasta metoda se obtine si astazi pe scara mare. O alta metoda de fabricare se bazeaza pe fermentatia glucozei cu drojdia de bere in prezenta sulfitului de sodiu.

Glicerina cristalizeaza greu. Pastrata mai multa vreme la o temperatura sub 0 °C, formeaza cristale neregulate. Glicerina se utilizeaza in industria explozivilor, in farmacie si in cosmetica, in industria pielariei si pentru fabricarea de mase plastice. Glicerina este higroscopica, ea absoarbe vapori de apa din atmosfera pana la stabilirea unui echilibru chimic.

Glicerina mai este utilizata in productia de bauturi alcoolice din cauza gustului. Este un agent hidratant regasit in nenumarate produse cosmetice de ingrijire si igiena a pielii si parului. Faciliteaza retinerea apei in tesutul cutanat, este emolient si catifelant, protejeaza parul de deshidratare.

 

CITESTE LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE MIERE

Ce este glicerina? Cum se obtine solutia de glicerol?

Ce contine glicerina, ce este glicerina sau cum se obtine solutia de glicerol sunt intrebari la care vom afla raspunsul in randurile care urmeaza. Glicerina este un compus natural obtinut din grasimi animale sau uleiuri vegetale. Este un lichid incolor, limpede, inodor, siropos si dulce la gust. Glicerina este un agent hidratant care extrage apa din straturile mai profunde ale pielii si din aer si o aduce catre stratul exterior al pielii.

Acest agent hidratant este inclus de cele mai multe ori in produsele de ingrijire a pielii. Glicerina este utilizata in mod obisnuit in combinatie cu un ingredient ocluziv, un alt tip de agent hidratant, pentru a capta umezeala pe care o atrage in piele.

Acest compus natural poate fi obtinut din grasimi animale sau uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, de nuca de cocos sau de soia. De asemenea, poate fi fabricat si sintetic din propilena. Structura glicerinei (C3H8O3) este compusa din trei molecule de carbon, trei molecule de oxigen si opt molecule de hidrogen. Este o componenta cheie a trigliceridelor si fosfolipidelor.

Dupa cum am amintit anterior, glicerina este cel mai simplu alcool . Aceasta se obtine prin fermentatia glucozei cu drojdia de bere in prezenta sulfitului de sodiu. Totusi, exista 3 tipuri de glicerol ce se obtin diferit:

Glicerina vegetala

Aceasta este obtinuta din ulei de palmier, stearina de palmier, ulei de sambure de palmier, ulei de soia, ulei de nuca de cocos si nu numai. Practic, glicerina vegetala se obtine din uleiuri vegetale in timpul productiei de sapun.

Glicerina sintetica

Despre glicerina sintetica sau semisintetica simpla trebuie sa stiti ca este obtinuta din sirop de trestie, porumb sau chiar din propilena.

Glicerina animala

In timpul productiei de sapun glicerina animala reprezinta iarasi produsul secundar al procesului.

 

DESCOPERA PROPRIETATILE MIRACULOASE ALE LAVANDEI

Cate tipuri de glicerina exista? Cum se obtine glicerina vegetala?

Daca vrei sa afli cate tipuri de glicerina exista sau cum se obtine glicerina vegetala e suficient sa parcurgi aceste randuri. Tocmai am povestit anterior ca exista trei tipuri de glicerina si cum se obtine glicerina vegetala. Ca idee, Glicerina vegetala este cea folosita in industria cosmetica, dupa cum am enuntat si anterior. 

Pe scurt, glicerina vegetala este obtinuta din uleiuri vegetale cu o densitate crescuta precum uleiul de palmier, stearina de palmier (Amestec de acid stearic cu acid palmitic sau oleic, obținut din unele grăsimi solide și folosit la fabricarea lumânărilor, în industria textilă și în cea a cauciucului. Ester al acidului stearic, care intră în componența grăsimilor animale și vegetale), ulei de sambure de palmier, ulei de nuca de cocos, ulei de soia in timpul productiei de sapun sau biodiesel.

Glicerina simpla sau sintetica este produsa din zahar din sirop de trestie sau porumb sau propilena.

Glicerina animala este un produs secundar natural al grasimilor animale (cum ar fi coada de vita) in timpul productiei de sapun.

 

AFLA TOT CE AI NEVOIE SA STII DESPRE ALOE VERA

Curiozitati despre glicerina. Ce se intampla daca inghiti glicerina

Daca vrei sa afli ce se intampla cu organismul tau cand intri in contact cu glicerina sau ce se intampla daca inghiti glicerina e suficient sa citesti aceste curiozitati despre glicerina.

Glicerina este o substanta puternic higroscopica, adica are calitatea de a absorbi cu usurinta apa din aer. Aceasta calitate este valorificata la greu de catre producatorii de cosmetice, pentru ca in contact cu pielea umana, glicerina absoarbe apa din straturile profunde ale pielii si o aduce in straturile superficiale, rezultand o epiderma foarte bine hidratata;
O alta calitate importanta a glicerinei este aceea ca, fiind prezenta si in organismul uman, ea nu determina reactii alergice.
Sapunul este o sare , un rezultat al reactiei dintre un acid (grasimea) si o baza (hidroxidul de sodiu). In urma reactiei de saponificare rezulta sapun si, ca produs secundar, glicerina (o parte glicerina si trei parti sapun).
Dar, asa cum am vazut mai sus, glicerina este deosebit de utila in industria cosmetica. De aceea, in procesul industrial de obtinere a sapunului glicerina naturala este extrasa si vanduta pentru a fi folosita in compozitia produselor cosmetice mai scumpe decat sapunul (rujuri sau creme, de exemplu). Iar in sapunul rezultat (vorbim doar despre sapun industrial, desigur!) sunt introduse substante chimice cu rolul de a crea impresia de umectare – de exemplu alumina.
Are gust dulce, puterea sa indulcitoare fiind de numai 50-60, pe o scara pe care zaharul reprezinta 100. Este insa asociat cu senzatia gustativa si tactila de onctuozitate, prezenta atat in vinurile “glicerate”, cat si in medicamentele in care s-a adaugat in scopul unei mai bune lubrifieri. In cosmetice este folosit tot din cauza ca este bun lubrifiant, dar si pentru ca e bun solvent si hidratant.

Fiind un bun solvent, glicerolul conserva mai bine aromele din produsele alimentare. Este acceptat ca aditiv alimentar, E422, fiind adaugat ca emulsifiant si umectant.Dupa apa si etanol, glicerolul este cel mai abundent component al vinului. Contribuie intr-o masura relativ modesta la gustul dulce al vinurilor.

Se considera adesea ca in cazul vinului primele 50 g de glucide conduc la formarea a 50% din glicerolul total. Formarea sa depinde de cantitatea initiala de zaharuri, de tulpinile de drojdii implicate in fermentatie, de gradul de aerare, sulfitare, de aciditate si temperatura.

Dupa cum am spus anterior, glicerina este folosita si in alimentatie, nu sunt efecte adverse daca inghitim glicerina o cantitate infima. In schimb daca inghitim mai mult de cateva grame, putem avea crampe, indigestie sau dereglari ale sistemului digestiv. Atentie, aici vorbim doar de glicerina alimentara. Daca inghitim glicerina boraxata sau alt tip de glicerina trebuie sa ne adresam medicului specialist cu privire la substanta ingerata.

 

DESCOPERA BENEFICIILE PLANTEI ECHINACEEA IN PANDEMIE

Ulei de glicerina. Apa cu glicerina. Ce trebuie sa stim

Daca pana acum am vorbit de glicerina, e timpul sa discutam despre ulei de glicerina si apa cu glicerina si ce beneficii au pentru piele. Ce trebuie sa stim. Pe scurt, cand vorbim de ulei de glicerina sau apa cu glicerina trebuie sa stim ca putem sa le obtinem atent si acasa. Cum facem asta?

Maceratul hidroglicerinic se poate prepara si acasa, prin amestecul glicerinei, a apei si a unei plante proaspete sau uscate. Ingredientul minune sporeste concentratia substantelor extrase din plante. Nu trebuie uitat faptul ca un dozaj de peste 10% de glicerina intr-un produs poate dauna pielii, daca este folosit pe termen lung.

Maceratul se prepara prin amestecarea a 60 gr de glicerina cu 40 gr de apa (de preferat sa fie distilata), peste care se adauga plante maruntite. Compozitia se amesteca lent si foarte bine, pentru ca substantele din plante sa fie extrase corespunzator. Reteta mai recomanda adaugarea unui conservant precum extrasul de grapefruit.

 

Glicerina utilizare. Glicerina Contraindicatii. 

Glicerina are o vasta utilizare intr-o multitudine de domenii. In zona medicala aceasta substanta este folosita ca hidratant pentru ca ajuta la lubrifiere. Este utilizata in medicamente precum supozitoare dar si in siropuri impotriva tusei ( expectorant ). Totodata este folosita pe cale intravenoasa ca tratament impotriva hipertensiunii oculare, in special in contextul glaucomului acut.

In cosmetica , glicerina este adesea utilizata ca hidratant, solvent si lubrifiant. Are un gust dulce moderat (aproximativ 60% din cel al zaharozei) si este mai solubil decat sorbitolul care uneori il inlocuieste. Se utilizeaza in pastele de dinti , ape de gura, creme hidratante, produsele pentru par si sapunuri.

Specialistii din toate domeniile au gasit un numitor comun pe topicul glicerina si care sunt cele mai eficiente moduri pentru glicerina utlizare. Cu toate acestea, ca orice substanta, abuzul poate cauza efecte adverse si exista si opinii cu privire la glicerina contraindicatii.

Stim deja ca glicerina se utilizeaza  in produse lactate, in dulciuri, creme, grasimi emulsionate tartinabile cu sau fara arome, sosuri, snacksuri, inghetate, fructe si legume prelucrate, conservate, produse din carne, peste, oua, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive, condimente, mustar, bauturi alcoolice si nelcoolice, produse dietetice etc. Chiar daca nu exista o limita in care poate fi folosita aceasta substanta, chiar daca nu da dependenta ca zaharul, in doze mari poate provoca dureri de cap, greata, sete accentuata.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/glycerin-for-face

https://www.kiehls.com/skincare-advice/glycerin-skin-benefits.html

REFERINTE:

  • CFR — Code of Federal Regulations Title 21. (2018).  Fluhr JW, et al. (2008). Glycerol and the skin: Holistic approach to its origin and functions. 
  • Glycerin: Handling/processing. (2013). ams.usda.gov/sites/default/files/media/Glycerin%20Petition%20to%20remove%20TR%202013.pdf
  • Milani M, et al. (2017). The 24-hour skin hydration and barrier function effects of a hyaluronic 1%, glycerin 5%, and Centella asiatica stem cells extract moisturizing fluid: An intra-subject, randomized, assessor-blinded study. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560567/
  • Moisturizers — Super smooth skin or a slick scam? (n.d.).goaskalice.columbia.edu/answered-questions/moisturizers-%E2%80%94-super-smooth-skin-or-slick-scam
  • Safety assessment of glycerin as used in cosmetics. (2014). cir-safety.org/sites/default/files/glycerin.pdf
  • Sethi A, et al. (2016). Moisturizers: The slippery road. DOI:10.4103/0019-5154.182427
  • Thring TSA, et al. (2011). Antioxidant and potential anti-inflammatory activity of extracts and formulations of white tea, rose, and witch hazel on primary human dermal fibroblast cells.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Gengigel Teething gel gingival, 20ml

Este un gel oral ce contine o matrice polimerica mucoadeziva patentata...

28,90 RON
Gengigel spray, 20ml

Gengigel spray este un spray ce ajuta la vindecarea traumatismelor de...

26,90 RON
TIS Gel salvie si propolis, 20 ml cu efect antibacterian

Gel cu salvie si propolis are efect antibacterian, antiinflamator,...

8,90 RON
newsletter