Acidul lactic: Beneficii pentru piele, esential in igiena intima

Publicat la: 18/04/2022

Acidul lactic: Beneficii pentru piele, esential in igiena intima

Acidul lactic, cunoscut popular si ca acid laptic este un acid organic slab, care joaca un anumit rol in anumite procese biochimice. Are un rol decisiv in anumite procese de fermentatie, la producerea produselor din lapte, iaurt, chefir, urda, branza. Totodata, in zona dermatocosmetica este folosit pentru reglarea florei microbiologice din zona intima si ajuta la echilibrarea ph-ului. Datorita structurii onctuoase ajuta la calmarea iritatiilor din cele mai sensibile zone ale pielii. Cum ajuta acest acid organismul si cum trebuie folosit corect descopera in acest material.

Dar dincolo de notorietatea acestui acid, vom descoperi in acest material de ce avem nevoie de el si ce se intampla cand nu stim sa il folosim corect.

Ce este substanta numita acid lactic? Unde se gaseste acidul lactic? 

De ce are loc fenomenul de acidoza lactica? Cum alegi un acid lactic pentru ten?

Acid lactic utilizare. Alimente care contin acid lactic

Acid lactic beneficii. Exista acid lactic de post?

Contraindicatii acid lactic. Febra musculara acid lactic

Ce este substanta numita acid lactic? Unde se gaseste acidul lactic?

Ce este substanta numita acid lactic? Cum identificam un acid lactic? Unde se gaseste in natura acidul lactic si cate forme are acidul lactic in alimente? Vom afla raspunsul in randurile urmatoare.

Acidul lactic a fost izolat pentru prima data de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele in 1780 din lapte de vaca lasat la fermentat. Laptele a fost lasat intr-un recipient de sticla intr-un mediu cu temperatura controlata de 18 grade si umiditate peste 40%. Primele mostre s-au luat din acea cantitate la 24 de ore de la depozitare.

 

Numele de acid lactic este derivat din substanta de baza (lactoza) si reflecta forma combinata compusa din cuvantul latin pentru lapte (lac) si un sufix. In 1808, Jöns Jacob Berzelius a reluat experimentul dupa ce a pus o substanta extrasa dintr-un muschi intr-un pahar Berzelius si a descoperit ca acidul lactic (de fapt L-lactatul) este de asemenea produs in muschi in timpul efortului repetitiv. Structura sa a fost stabilita de Johannes Wislicenus in 1873 intr-un document despre anatomia musculara.

In 1856, Louis Pasteur a descoperit Lactobacillus si rolul sau in fabricarea acidului lactic. Acidul lactic a inceput sa fie produs pentru comercializare de catre farmacia germana Boehringer Ingelheim in 1895. Ultimele cifre colectate din 2019 vorbesc de o cantitate de 500.000 de tone la nivel global de productie de acid lactic atat pentru zona de consum cat si pentru zona de dermatocosmetice. 

 

Ce este interesant legat de acest compus este faptul ca pana de curand acidul lactic era privit doar ca un compus inutil, rezultat in urma reactiilor metabolice. Dar ultimele studii efectuate intre anii 1900 si 1950 au descoperit ca acesta ajuta organismul sa produca energia necesara si ca este daunator doar atunci cand se acumuleaza in cantitate mare la nivelul muschilor creand acea senzatie de amorteala, crampe, carcel sau blocaj muscular.

Acidul lactic nu se recomanda pentru consum fie sub forma bruta fie in diferite combinatii si alimente de catre persoanele care sufera de intoleranta la lactoza sau sunt alergice la compusul L-lactat. Pentru aceste persoane acidul lactic si produsele dermatocosmetice care il contin poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale purulente.

 

Acidul lactic se gaseste in cantitate mare in urmatoarele alimente: bauturi carbogazoase, gem, jeleuri, margarina, marmelada, sosuri, varza rosie murata, dulciuri, produse lactate si in multe produse la conserva (macrou, mancare pentru copii, pere, sardine, rosii si capsuni). Totodata se gaseste in produse fermentate pe baza de lapte: iaurt, sana, kefir, lapte batut, colariz.

TU STII CE ESTE BIOTINA?

De ce are loc fenomenul de acidoza lactica? Cum alegi un acid lactic pentru ten?

De ce are loc fenomenul de acidoza lactica? Sau cum alegi un acid lactic pentru ten? Sau de ce fermenteaza laptele lasat o perioada de timp in contact cu aerul?  Sunt provocari la care vom incerca sa raspundem pe parcursul acestui material.

Acidoza metabolica este definita ca un status de pH sistemic scazut rezultand printr-o crestere primara a ionilor de hidrogen sau o reducere a bicarbonatului din organism. Acidoza apare prin cresterea producerii de acizi, o pierdere de alcali sau o excretie scazuta de acizi. Acidoza lactica, identificata prin cresterea lactatului din plasma sanguina sau din lichidul limfatic muscular, este un tip de acidoza si poate fi rezultatul multor conditii atat legate de diferiti factori externi cat si de factori metabolici sau genetici.

 

Acidoza lactica este definita ca o crestere in sange a lactatului 2-5 mmol/l, in timp ce acidoza metabolica este caracterizata prin cresterea nivelului de lactat in sange, peste 4-5 mmol/l in asociere cu acidoza lactica. Pe scurt, L-lactatul este un produs al metabolismului anaerobic al glucozei. Acelasi fenomen are loc si cu laptele dulce care prin procesul de fermentatie scoate la lumina acidul lactic.

Pe scurt, acidoza lactica rezulta prin cresterea nivelului de acid lactic in sange cand producerea de acid lactic depaseste consumul iar sistemele din organism nu pot face fata. Aceste fenomene apar cand oxigenarea este neadecvata pentru a satisface necesitatile metabolice ale corpului prin hipoperfuzie sau hipoxie.

 

Acidul lactic este un acid bland, potrivit in special pentru tenul sensibil, fiind unul din putinii acizi care poate fi folosit si pe timpul sarcinii. El ajuta la exfolierea blanda a pielii, imbunatatind astfel textura si uniformizand culoarea tenului. Spre deosebire de ceilalti acizi, acidul lactic ajuta la hidratarea pielii. Acesta ajuta la combaterea ridurilor fine, a petele pigmentare si a aspectului tern reusind sa ii redea supletea si luminozitatea daca este folosit destul de des.

Chiar daca este foarte bland, trebuie introdus cu grija in rutina zilnica. In functie de toleranta si problemele pe care tenul le are, acidul lactic poate fi folosit de 2-5 ori pe saptamana. Poti alege de la produse de curatare, serumuri,creme hidratante si pana la masti. 

DESCOPERA BENEFICIILE ACIDULUI GLICOLIC PENTRU PIELE

Acid lactic utilizare. Alimente care contin acid lactic

De ce sa cauti acid lactic utilizare cand vine vorba de rutina pielii tale? Pentru ca este foarte bland cu epiderma. Pe scurt, cateva dintre cele mai comune utilizari ale acidului lactic:

  • acidul lactic are efect keratolitic, adica exfoliaza pielea indepartand celulele moarte de la suprafata pielii si scalpului;
  • acidul lactic stimuleaza sinteza colagenului si a elastinei favorizand reinnoirea celulara;
  • acidul lactic imbunatateste textura si aspectul pielii;
  • acidul lactic confera stralucire parului;
  • acidul lactic regleaza aciditatea compozitiilor cosmetice, diminuand pH-ul acestora;
  • acidul lactic activeaza emulsifiantul conditionator folosit pentru prepararea compozitiilor de ingrijire a parului;

In zona dermatoc, acidul lactic este un produs ce nu se aplica pur pe piele, dar el apare ca si ingredient in compozitiile cosmetice care contin si apa precum: seruri, geluri, tonere, masti, lotiuni, creme, sampoane, cleansere. Ele este folosit pentru reglarea aciditatii unei compozitii cosmetice, si poate fi utilizat si picatura cu picatura, masurand pH-ul obtinut in solutiile dermato pe care le pregatesti la domiciliu. 

Totodata, el este folosit ca ingredient in compozitiile exfoliante sau pentru depigmentare unde se poate combina cu alti acizi alfa hidroxi precum: glicolic, tartric sau kojic.

 

Pe scurt, cand vorbim de alimente care contin acid lactic sau E270 putem descoperi faptul ca acest ingredient poate fi vazut pe etichetele bauturilor racoritoare, grasimilor si uleiurilor, precum si a alimentelor de cofetarie. Ca si conservant, acidul lactic este utilizat in productia de conserve - conservele de peste si carne sunt mai bine pastrate folosind E270.

Branzeturile, maioneza, iaurturile si aproape intreaga linie de alimente din lapte fermentat contin acid lactic in compozitia lor. Adesea E270 poate fi vazut pe etichetele bauturilor racoritoare, grasimilor si uleiurilor, precum si a alimentelor de cofetarie. Ca conservant, acidul lactic este utilizat in productia de conserve - conservele de peste si carne sunt mai bine conservate folosind E270.

CUM SA FOLOSESTI CORECT RETINOLUL PENTRU TEN

Acid lactic beneficii. Exista acid lactic de post?

Stim deja ca atunci cand esti in cautare de expresii de genul acid lactic beneficii te intereseaza sa afli mai multe despre acidul lactic. Acidul lactic per se este un compus si in functie de produsul la care este folosit poate fi considerat de post sau nu, adica expresia acid lactic de post are legatura directa cu modul de intrebuintare, daca e folosit ca si conservant sau aditiv alimentar, daca e sintetizat din lactoza animala sau din produse vegetale.

 

Pe scurt, cand vorbim de acid lactic ne gandim la urmatoarele beneficii:

-Ajuta la eliberarea porilor epidermei;

-Previne efectele imbatranirii timpurii;

-Reduce decolorarea pielii in timp;

-Uniformizeaza tenul cu influente atopice;

-Regleaza aciditatea si estompeaza dezvoltarea bacteriilor;

-Confera luminozitate pielii;

-Stimuleaza productia de colagen;

-Reduce ridurile si liniile fine de expresie;

Contraindicatii acid lactic. Febra musculara acid lactic

Atunci cand stii ca suferi de intoleranta la lactoza sau la L-lactat nu este bine sa consumi produse care contin acid lactic sau sa folosesti produse dermato care contin acid lactic. Pe scurt, pentru aceste persoane acidul lactic si produsele dermatocosmetice care il contin poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale purulente sau pot avea o criza de febra musculara acid lactic.

 

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/lactic-acid-test

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-lactic-acid-blood-test

REFERINTE:

Odom SR, Talmor D. What is the meaning of a high lactate? What are the implications of lactic acidosis? In: Deutschman CS, Neligan PJ, eds. Evidence-Based Practice of Critical Care. 2nd ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 59.

Seifter JL. Acid-base disorders. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 118.

Tallentire VR, MacMahon MJ. Acute medicine and critical illness. In: Ralston SH, Penman ID, Strachan MWJ, Hobson RP, eds. Davidson's Principles and Practice of Medicine. 23rd ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 10.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Always ultra sensitive normal, 10 bucati

Absorbantele igienice Always Ultra prezinta tehnologia de neutralizare a...

7,90 RON
Lactacyd Pharma lotiune intima antibacteriana, 250 ml

Lactacyd Pharma lotiune intima antibacteriana contribuie la apararea...

18,70 RON
Lactacyd Pharma gel pentru igiena intima antifungal, 250 ml

Lactacyd Pharma gel pentru igiena intima antifungal ajuta la ameliorarea...

19,40 RON
newsletter