
Conform celor mai recente studii, astmul afecteaza aproximativ 350 de milioane de oameni la nivel mondial. De cele mai multe ori, afectiunea se instaleaza in copilarie, dar poate sa se manifeste la orice varsta. Astmul este o conditie medicala incurabila, o boala inflamatorie a cailor respiratorii.
Inflamarea cailor respiratorii le face deosebit de sensibile la diversi factori si predispune la declansarea reactiilor alergice. Totodata, apare obstructia acestora care ingreuneaza fluxul de aer catre si de la plamani, producand episoade recurente de respiratie suieratoare, durere toracica, dispnee si tuse.
Cea mai mare problema este generata de faptul ca poluarea, radicalii liberi, schimbarile climatice si deteriorarea stratului de ozon au crescut prevalenta acestei boli si la fiecare 10 ani, numarul bolnavilor creste la nivel mondial cu aproape 50% si ataca in aceeasi masura atat femeile cat si barbatii.
Astmul este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai frecventa forma de astm intalnita la copii. Din pacate, mortalitatea provocata de astm in Romania este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decat la nivel mondial
Ce spun medicii?
Presedintele SRAIC, profesor dr. Carmen Bunu Panaitescu a declarat: “In Romania sunt 900.000 de oameni care sufera de astm, conform datelor Institutului National de Statistica, din care cel putin 60% sunt alergici, corespunzand unui numar de aproximativ 500.000 de pacienti. Majoritatea pacientilor cu astm alergic prezinta si simptome de rinoconjunctivita alergica.
Dintre pacientii cu astm, un procent de 2-5% evolueaza spre forme severe care necesita terapii complexe, au frecvente exacerbari care necesita vizite in serviciul de urgenta sau internari, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sanatate publica, absenteism de la locul de munca si alterarea calitatii vietii pacientului inclusiv risc de deces. Conform datelor publicate de Universitatea Washington in sistemul VizHub.healthdata.org povara creata de astm in Romania se concretizeaza prin mortalitate de 1,3 la 100.000”.
”Trebuie subliniat ca pentru astm nu exista vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacientilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este si mai costisitoare. Multi pacienti raman slab controlati, in ciuda tratamentului disponibil. Astazi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare daunatoare pot fi inlocuiti la multi pacienti cu imunoterapie alergenica tintita sau terapii biologice tintite. Managementul astmului este o provocare serioasa pentru sanatatea publica si are efecte semnificative asupra performantelor scolare, la munca si sociale ale persoanelor care sufera de aceasta boala. Povara financiara pentru pacientii cu astm din diferite tari occidentale variaza de la 300 USD la 1.300 USD per pacient pe an (The Global Burden of Asthma, 2006)”, subliniaza Presedintele SRAIC, Profesor Dr. Carmen Bunu Panaitescu.
Diagnosticul de astm trebuie pus exclusiv de catre medici avizati deoarece prezenta comorbiditatilor poate avea un impact negativ asupra controlului bolii.
Beneficii antihistaminice in gestionarea alergiilor respiratorii
,,Astmul este o boala inflamatorie a cailor respiratorii, care determina simptome caracteritice: tuse, in special noaptea, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, senzatie de constrictie, durere sau presiune la nivel toracic. Nu orice persoana cu astm are aceleasi simptome in acelasi mod. Simptomele de astm pot varia, de asemenea ca intensitate, de la usoare pana la severe. Unele persoane cu astm pot avea perioade indelungate fara niciun simptom, cu agravarea periodica in timpul unei crize de astm. Altii ar putea avea simptome de astm in fiecare zi. In plus, unii oameni pot avea simptome doar in timpul exercitiilor fizice sau cand sufera de infectii virale. Frecvent sunt asociate comorbiditati, dintre care cele mai frecvente sunt din sfera ORL (rinita alergica, rino-sinuzita, polipoza nazala), din sfera digestiva (boala de reflux gastro-esofagian), obezitatea, dermatita atopica, boli psihologice (anxietate, depresie, tulburari de comportament).", a explicat modul in care se manifesta boala Prof. Dr. Virgil Paunescu, vicepreședinte Academia de Stiințe Medicale.
"Astmul este in prezent subdiagnosticat si subtratat, desi utilizarea noilor terapii a avut un impact pozitiv asupra controlului bolii. Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni inflamatorii cronice, cu doua fenotipuri relevante clinic, astmul alergic si astmul non-alergic (intrinsec). Se considera astazi ca 2 din 3 astmatici are o forma de astm alergic. In paralel a crescut si prevalenta rinitei alergice, ceea ce releva o tendinta globala de crestere a prevalentei bolilor alergice respiratorii. Legat de varsta de debut a bolii, astmul este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai cel mai frecventa forma de astm intalnita la copii.", a detaliat Prof. Dr. Virgil Paunescu, vicepreședinte Academia de Stiințe Medicale.
In loc de final, cateva informatii interesante despre respiratia noastra.
Tot ce ai nevoie sa stii despre alergii
1. Paradoxal, avem nevoie sa respiram nu pentru a primi oxigen ci pentru a elimina mai curand dioxidul de carbon din sange care este toxic. Aerul are 21% oxigen si peste 78% azot, iar organismul are nevoie doar de 5%. Totul tine de cantitatea de dioxid de carbon care trebuie evacuat.
2. Respiratia pe gura poate, in timp, crea o micsorare a maxilarului – de aici rezultand dinti strambi (sau o recadere a maxilarului dupa ce aparatul dentar este eliminat). De aceea e important sa invatam sa respiram corect pe nas si daca este nevoie sa facem operatie pentru deviatie de sept.
3. Respiratia pe gura este principala cauza la copiii care sunt peltici, atunci cand vorbesc.
4. Trezitul in timpul noptii pentru a urina este, cel mai probabil, o urmare a respiratiei cu gura deschisa. Respiratia pe gura provoaca micsorarea vezicii urinare, ceea ce face sa se simta ca si cum ai avea nevoie urgent la baie.
5. Cu cat respiri mai des (hiperventilatie) cu atat mai infometat te vei simti si cu atat mai acidic va deveni corpul tau. De aceea e important sa existe un echilibru in procesele respiratorii.
6. Respiratia ar trebui sa se realizeze doar la intensitatea in care puteti tine gura inchisa. Pentru ca e important ca ea sa se realizeze pe nas pentru ca acolo se pot filtra particulele periculoase.
7. in mod natural noi ne schimbam partile pe care dormim aproximativ la fiecare 30 de minute, iar acest lucru se datoreaza in principal echilibrarii respiratiei prin fiecare dintre nari.
8. Nasul are un sistem de filtrare cu 4 etape. Prin respiratia pe gura mergi direct la etapa a 4-a. Acest lucru duce cu usurinta la dureri in gat, amigdalita si chiar infectii ale urechii.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
https://www.technologynetworks.com/drug-discovery/news/drug-combo-reduces-risk-of-asthma-attacks-361647
REFERINTE:
- Weinberger SE, et al. Asthma. In: Principles of Pulmonary Medicine. 7th ed. Elsevier; 2019.
- Asthma. National Heart, Lung, and Blood Institute. Accessed March 25, 2020.
- Global strategy for asthma management and prevention (2019 update). Global Initiative for Asthma.
- Khurana S, et al. Systematic approach to asthma of varying severity.
- Ferri FF. Asthma. In: Ferri's Clinical Advisor 2020. Elsevier; 2020.
- Wu TD, et al. Asthma in the primary care setting. Medical Clinics of North America. 2019;
- Fanta CH. An overview of asthma management. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 30, 2020.
- Santino TA, et al. Breathing exercises for adults with asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020;
- Amaral-Machado L, et al. Use of natural products in asthma treatment. Complementary and Alternative Medicine. 2020;
Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.