Dializa: cand are nevoie organismul de ea, contraindicatii

Publicat la: 01/08/2022

Dializa: cand are nevoie organismul de ea, contraindicatii

Dializa este procesul de eliminare a excesului de apa si toxine din sange la persoanele ai caror rinichi nu mai pot indeplini aceste functii in mod natural. Aceasta este denumita terapie de substitutie renala⁠. Prima dializa reusita a fost efectuata in 1943 in timpul celui de-al doilea razboi Mondial la un spital din SUA.

Este posibil sa fie necesara initierea dializei atunci cand exista o pierdere brusca rapida a functiei renale, cunoscuta sub numele de leziune renala acuta (denumita anterior insuficienta renala acuta) sau atunci cand apare o scadere treptata a functiei renale - boala renala cronica ajunge in stadiul 5. Stadiul 5 insuficienta renala cronica este atins atunci cand rata de filtrare glomerulara este de 10-15% din normal, clearance-ul creatininei este mai mic de 10mL pe minut si uremia este prezenta. Dializa este utilizata ca masura temporara fie in leziuni renale acute, fie in cele care asteapta transplantul de rinichi si ca masura permanenta la cei pentru care un transplant nu este indicat sau nu este posibil.

Cand are nevoie organismul de dializa

Organismul are nevoie de dializa atunci cand rinichii nu functioneaza corespunzator – de exemplu, atunci cand o boala cronica avanseaza si ataca rinichii (insuficienta renala) – este posibil ca rinichii sa nu poata curata sangele in mod corespunzator. Toxinele reziduale din diferite alimente, medicamente si lichidele se pot acumula pana la niveluri periculoase in corp. Lasata netratata o insuficienta renala, aceasta poate provoca o serie de simptome neplacute si in cele din urma poate fi fatala.

Cat timp este necesara dializa?

Depinde. In unele cazuri, insuficienta renala poate fi o problema temporara si dializa poate fi oprita atunci cand rinichii se recupereaza. Dar adesea, cineva cu insuficienta renala va avea nevoie de un transplant de rinichi. Nu este intotdeauna posibil sa se efectueze un transplant de rinichi imediat, asa ca poate fi necesara dializa pana cand devine disponibil un rinichi adecvat si care sa nu fie respins de catre comisia de transplant. Daca un transplant de rinichi nu este potrivit di varii motive medicale, dializa poate fi necesara pentru tot restul vietii.

Tipuri de dializa

Exista 2 tipuri principale de dializa: hemodializa si dializa peritoneala. Hemodializa este cel mai frecvent tip de dializa si pe care il cunosc majoritatea oamenilor. In timpul procedurii, un tub este atasat de un ac din brat. Sangele trece de-a lungul tubului si intr-o masina externa care il filtreaza, inainte de a fi trecut inapoi in brat de-a lungul unui alt tub. La centrele de dializa, acest lucru se efectueaza de obicei 3 zile pe saptamana, fiecare sedinta durand aproximativ 4/5 ore.

Exista si variante de hemodializa care se pot efectua de 4 ori pe saptamana timp de 4 ore, de 5 ori pe saptamana timp de 3 ore sau 6 zile pe saptamana timp de 8 ore peste noapte.

Dializa peritoneala foloseste mucoasa interioara a abdomenului (peritoneul) ca filtru, mai degraba decat un aparat. Ca si rinichii, peritoneul contine mii de vase de sange minuscule, ceea ce il face un dispozitiv util de filtrare. Inainte de inceperea tratamentului, se face o taietura (incizie) in apropierea buricului si un tub subtire numit cateter este introdus prin incizie si in spatiul din interiorul abdomenului (cavitatea peritoneala). Acesta este lasat pe loc permanent.

Fluidul este pompat in cavitatea peritoneala prin cateter. Pe masura ce sangele trece prin vasele de sange care captusesc cavitatea peritoneala, produsele de deseuri si excesul de lichid sunt extrase din sange si in lichidul de dializa. Lichidul folosit este scurs intr-o punga cateva ore mai tarziu si inlocuit cu lichid proaspat. Schimbarea lichidului dureaza de obicei aproximativ 30 pana la 40 de minute si, in mod normal, trebuie repetata de aproximativ 4 ori pe zi.

Cum sa elimini eficient toxinele din organism cu ajutorul ficatului

Ce tip de dializa este cel mai bun?

In multe cazuri, veti putea alege ce tip de dializa doriti sa faceti si unde sa o faceti. Cele 2 tehnici sunt la fel de eficiente pentru majoritatea oamenilor, dar fiecare are propriile sale avantaje si dezavantaje.

De exemplu:

hemodializa inseamna ca veti avea 4 zile fara tratament pe saptamana, dar sedintele de tratament dureaza mai mult si poate fi necesar sa vizitati spitalul de fiecare data

hemodializa la domiciliu – de obicei, va trebui sa aveti sedinte de dializa mai des decat ati face intr-o clinica, dar puteti alege un plan de tratament care sa raspunda nevoilor dumneavoastra medicale si sa se potriveasca vietii dvs.

dializa peritoneala se poate face destul de usor acasa si uneori se poate face in timp ce dormi, dar trebuie facuta in fiecare zi

Efecte secundare ale dializei

Hemodializa poate provoca mancarimi ale pielii si crampe musculare. Dializa peritoneala va poate expune riscul de a dezvolta peritonita, o infectie a membranei subtiri care va inconjoara abdomenul. Ambele tipuri de dializa te pot face sa te simti epuizat. Majoritatea oamenilor pot ramane pe dializa multi ani, desi tratamentul poate compensa doar partial pierderea functiei renale.

A avea rinichi care nu functioneaza corect poate pune o presiune semnificativa asupra organismului. Aceasta inseamna ca oamenii pot muri in timp ce fac dializa daca nu au un transplant de rinichi, in special persoanele in varsta si cele cu alte probleme de sanatate.

Cineva care incepe dializa la 20 de ani se poate astepta sa traiasca pana la 20 de ani sau mai mult, dar adultii peste 75 de ani pot supravietui doar 2 pana la 3 ani. Dar ratele de supravietuire ale persoanelor care fac dializa s-au imbunatatit in ultimul deceniu si se asteapta sa continue sa se imbunatateasca in viitor.

Sursa: clevelandclinic.org

Bibliografie:

1. Nesrallah GE. Understanding determinants of home dialysis use in Canada: a mixed-methods study [master’s thesis on the Internet]. Hamilton: McMaster University, 2013 September;
2. Canadian organ replacement register annual report: treatment of end-stage organ failure in Canada, 2004 to 2013. Ottawa: CIHI; 2015 April;
3. Couchoud C, Bolignano D, Nistor I, Jager KJ, Heaf J, Heimburger O, et al. Dialysis modality choice in diabetic patients with end-stage kidney disease: a systematic review of the available evidence. Nephrol Dial Transplant [Internet]. 2015 Feb;
4.Pike E, Hamidi V, Ringerike T, Wisløff T, Desser A, Harboe I, et al. Health technology assessment of the different dialysis modalities in Norway [Internet]. Oslo, Norway: Norwegian Knowledge Centre for the Health Services, 2013;
5. Karopadi AN, Mason G, Rettore E, Ronco C. The role of economies of scale in the cost of dialysis across the world: a macroeconomic perspective. Nephrol Dial Transplant. 2014 Apr;
6. Chui BK, Manns B, Pannu N, Dong J, Wiebe N, Jindal K, et al. Health care costs of peritoneal dialysis technique failure and dialysis modality switching. Am J Kidney Dis. 2013 Jan;
7. Walker R, Marshall MR, Morton RL, McFarlane P, Howard K. The cost-effectiveness of contemporary home haemodialysis modalities compared with facility haemodialysis: a systematic review of full economic evaluations. Nephrology (Carlton). 2014 Aug;
8. Klarenbach SW, Tonelli M, Chui B, Manns BJ. Economic evaluation of dialysis therapies. Nat Rev Nephrol. 2014 Nov;]

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Yong Kang, ceai antiadipos cu ginseng, 30 pliculete x 2g

Ceaiul antiadipos cu ginseng Yonk Kang este un produs 100% natural,...

10,40 RON
Ceai Antiadipos Strong, 30 plicuri

Ceaiul antiadipos Strong, marca Televita, are la baza o formula...

4,90 RON
Ceai antiadipos verde 2 grx 30

Ceai antiadipos produs dupa o formula traditionala chineza, ce...

5,90 RON
newsletter