Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii

Publicat la: 03/08/2022

Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii

Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase. Ceaiul de cimbrisor da o senzatie placuta in stomac. De asemenea, este foarte util in calmarea durerilor nevralgice faciale. Care sunt toate beneficiile frunzelor de cimbrisor pentru organism descopera in acest material.

Cum au fost descoperite frunzele de cimbrisor?

Ce contine ceaiul de cimbrisor? Cum se obtine pudra de ceai de cimbrisor?

Ce boli se trateaza cu cimbru? Beneficii ceai de cimbru seara 

Ce se intampla daca bei ceai de cimbrisor zilnic? Cura cu ceai de cimbrisor

Beneficii ceai cimbrisor. Ceaiul de cimbrisor slabeste

Ceai de cimbrisor beneficii si contraindicatii

Cum au fost descoperite frunzele de cimbrisor? 

Despre ceaiul de cimbrisor se stiu multe lucruri inca din cele mai vechi timpuri, iar frunzele de cimbrisor au o multitudine de beneficii pentru sanatate si organism. Cimbrisorul si-a dovedit eficienta in ultimele cercetari in zona de tuse convulsiva si este un important adjuvant in cazurile de astm, sau a altor afectiuni ale aparatului respirator. O ceasca fierbinte din acest ceai, poate cu o felie de lamaie va curata foate bine secretiile bronhiilor. Acest ceai luat din ora-n ora cu inghitiuri mici este foarte util si in tratarea pneumoniilor.

Totodata, se stie ca daca este consumat cu recurenta, o doza de ceai de cimbrisor contribuie la normalizarea functiilor ficatului si a rinichilor, creste volumul menstruatiei, creste imunitatea, ajuta la apararea de virusuri iar inhalatiile cu decoct de cimbrisor au efect antireumatic.

Frunzele de cimbrisor stimuleaza secretia sucurilor gastro-intestinale, stimuleaza secretia biliara, ajuta eliminarea gazelor intestinale, este antiseptic intestinal, diuretic si combate anemia.

Pe scurt, cimbrisorul de camp (Thymus serpillum: cimbrisor de camp, cimbru de camp, cimbrisor salbatic, cimbru salbatic, cimbru pasaresc, cimbrul ciobanului, iar englezii ii spun wild thyme), din cele mai vechi timpuri, aceasta planta este utilizata in tratarea afectiunilor pielii sub forma de ulei esential, in tratarea afectiunilor tractului respirator, prin inhalatii sau ceai (bronsita, tuse convulsiva, astm) precum si in ameliorarea starii de functionare a ficatului si rinichilor. 

Cimbrisorul creste in mediul spontan, pe dealurile din Dobrogea, are un parfum deosebit, o aroma suava de lamaita, greu de descris in cuvinte. Din acest motiv, cimbrisorul este un ingredient extrem de interesant pentru parfumerie. Pe langa mirosul deosebit, acesta detine performante uriase in tratarea multor afectiuni ale pielii si mai ales in regenerarea pielii, datorita continutului ridicat de acizi naturali. Compozitia chimica a acestei plante constituie un beneficiu major pentru pielea iritata, grasa si imbatranita, pentru cearcane, pete pigmentare, pitiriazis, acnee. 

Ce contine ceaiul de cimbrisor? Cum se obtine pudra de ceai de cimbrisor?

Inainte de a afla ce contine ceaiul de cimbrisor sau cum se obtine pudra de ceai de cimbrisor trebuie sa stii cum se prepara pentru a pastra toate aromele si mineralele. Ceaiul de cimbrisor si implicit florile si frunzele de cimbrisor contin uleiuri volatile (timol, carvacol), tanini, serpelina, acizi cafeic si rozmarinic, flavonoide, acid ursolic si oleanolic, substante amare, terpine, saponine.

 

Pudra de ceai de cimbrisor este recomandata in tusea convulsiva, astmatica si spastica, tuberculoza, bronsita, infectii respiratorii. Uleiul volatil pe care il contine calmeaza spasmele cailor respiratorii si are rol calmant si expectorant. Aduce o stare de confort general si tonifica organismul, are usor efect sedativ, fiind benefic in migrene, dureri de cap, epilepsie, astenie, stari de oboseala, depresie, insomnii, stari de nervozitate, anxietate. Cimbrisorul regleaza menstruatia si stimuleaza secretia de lapte in alaptare.

Inlatura toxinele acumulate la nivelul ficatului, ajutand la o buna functionare a acestuia, favorieaza secretia bilei si stimuleaza functiile rinichilor, avand actiune diuretica. Stimuleaza pofta de mancare, regleaza digestia, fiind indicat in hepatite, colici biliare, dischinezie biliara, crampe abdominale, hemoragii interne, constipatie, dureri de stomac, enterocolite.

Pudra de cimbrisor are rol cicatrizant, fiind recomandat in afectiunile cutanate (dermatoze, eczeme, prurit, eriteme, infectii stafilococice si streptococice, rani, furuncule, arsuri) iar datorita proprietatilor antimicotice este indicat in tratamentul candidozei.

CITESTE LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE MIERE

Ce boli se trateaza cu cimbru? Beneficii ceai de cimbru seara

Ceaiul de cimbrisor are multiple beneficii pentru sanatate si organism dupa cum s-a putut observa anterior. Prin urmare, din fericire exista o multime de boli pe care frunzele de cimbrisor le combate si le amelioreaza. 

 

Timolul, unul dintre uleiurile principale din cimbru, poate lupta impotriva COX-2, o enzima responsabila de inflamatiile din organism. Un alt ulei din cimbru, carvacrolul, are un efect similar asupra citokinelor inflamatorii, semnale pe care corpul le foloseste pentru a spori inflamatia.

Astfel, ceaiul de cimbru consumat seara relaxeaza, faciliteaza oxigenarea creierului, trateaza depresia, anxietatea, insomnia si calmeaza durerile de cap, diminuand inflamatia. Totodata, ceaiul de cimbru consumat seara are un puternic efect antifungic, contribuind la distrugerea bacteriilor daunatoare si a fungilor din piele, ajuta tractul digestiv, rinichii si vezica urinara. Curata si cicatrizeaza ranile, calmeaza mancarimea si eczemele. Este recomandat si pentru gargara, pentru a diminua mirosul neplacut al gurii, a distruge bacteriile si a cicatriza eventualele rani din cavitatea bucala.

DESCOPERA PROPRIETATILE MIRACULOASE ALE LAVANDEI

Ce se intampla daca bei ceai de cimbrisor zilnic? Cura cu ceai de cimbrisor

Ce se intampla daca bei ceai de cimbrisor zilnic sau cum te ajuta cura cu ceai de cimbrisor. Uleiul esential de cimbru este unul dintre cele mai puternice creatii antimicrobiene a naturii, continutul sau de calvacrol fiind principala arma impotriva multor bacterii diferite care pot provoca diferite afectiuni.

Un studiu de la o universitate din Polonia efectuat recent a testat raspunsul uleiului esential de cimbru la 120 de tulpini diferite de bacterii care au fost izolate de la pacientii cu infectii ale cavitatii bucale, tractului respirator si tractului genito-urinar. Ei au descoperit ca uleiul a prezentat o activitate extrem de puternica impotriva tuturor tulpinilor bacteriene. Mai mult, a demonstrat chiar eficacitatea impotriva tulpinilor rezistente la antibiotice. De asemenea, s-a dovedit ca uleiul de cimbru este eficient impotriva diferitelor specii de stafilococ, inclusiv MRSA.

In plus, calitatile antispastice ale cimbrului (in special in uleiul esential) ajuta la relaxarea venelor si arterelor, ceea ce la randul sau scade tensiunea arteriala si usureaza stresul asupra inimii. Pot tonifica si intari muschii inimii si stimuleaza sistemul circulator, reducand din nou presiunea asupra inimii.

 

Cimbrul aduce beneficii sistemului digestiv prin promovarea bunastarii generale a tractului digestiv. Unul dintre compusii activi, timolul, stimuleaza miscarile muschilor peristaltici, astfel incat alimentele sa nu fie retinute in stomac pentru perioade prelungite de timp. Actiunea antispastica a acestei plante poate ameliora crampele intestinale si poate reduce balonarea cauzata de malabsorbtie. Cunoscut si ca un carminativ, cimbrul ajuta la prevenirea formarii de gaze in tractul gastrointestinal si sprijina indepartarea excesului de gaze care ajuta la combaterea flatulentei.

Printre compusii puternici din cimbru, s-a descoperit ca carvacrolul exercita un efect pozitiv asupra starii de spirit. Creste nivelul de dopamina si serotonina - neurotransmitatori care regleaza motivatia, impulsul si starea generala de spirit. Consumul regulat al acestei plante sau difuzarea uleiului esential intr-un arzator de aromoterapie poate oferi sentimente de relaxare si bunastare.

Beneficii ceai cimbrisor. Ceaiul de cimbrisor slabeste

Ceaiul de cimbrisor si-a dovedit eficienta impotriva mai multor afectiuni. Acesta are efect curativ in laringite, traheite, gripa, bronsite, infectii respiratorii si tuse convulsiva sau chiar tuberculoza, datorita uleiului eteric. Delicioasa licoare calmeaza spasmele cailor respiratorii, stimuleaza pofta de mancare la anemici si are rol in dischinezia biliara, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipatie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi. Ceaiul de cimbrisor este indicat in caz de reumatism, artrite, sciatica, scleroza in placi, nevroza astenica, neurastenie, stari de oboseala, depresie psihica, migrene, apatie, convalescenta, stari de slabiciune si epilepsie.

 

Tu stiai ca ceaiul de cimbrisor slabeste? In plus, spre deosebire de cafea, ceaiul de cimbrisor nici nu deshidrateaza. Pentru cateva cani de ceai ai nevoie de: 3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete sau 2 tulpini cu frunze uscate, putin suc de lamaie (proaspat stors), 250ml apa, miere dupa gust. Cum il prepai? Pune apa intr-un ibric. In momentul in care incepe sa fiarba, adauga planta. Opreste focul si lasa planta la infuzat in jur de 10 minute, daca e cimbru verde, sau 7 minute, daca folosesti cimbru uscat. Apoi strecoara ceaiul, aromeaa-l cu zeama de lamaie si indulceste-l cu miere de albine. Poti bea ceaiul dupa ce s-a racit. Daca faci asta timp de 2 luni in fiecare dimineata vei observa schimbari in organism.

Ceai de cimbrisor beneficii si contraindicatii

Desi frunzele si florile de cimbrisor verzi sau uscate au multiple beneficii pentru sanatate trebuie sa stim si cateva aspecte cand trebuie sa avem grija la consumul de ceai de cimbrisor. 

Ceaiul de cimbrisor consumat in exces poate conduce la aparitia unor afectiuni gastro-intestinale sau, uneori, la excitare nervoasa urmata de depresie. De asemenea, cimbrisorul nu trebuie sa fie consumat de persoanele care sufera de astrite, insuficienta pancreatica, gastrica sau hepatica, enterite ori esofagite. Femeile insarcinate trebuie sa evite ceaiul de cimbrisor deoarece poate grabi nasterea. Totodata, pacientii care urmeaza diverse tratamente medicamentoase pentru anumite afectiuni cronice ar fi bine sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma ceai de cimbrisor.

Sursa:

https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme

Bibliografie:

  1. Abdel-Rahim IR, et al. (2017). Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
  2. Alamgeer, et al. (2014). Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth.
  3. Ali A. (2021). Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves.
  4. Alshaikh NA, et al. (2021). Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil.
  5. Boruga O, et al. (2014). Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity.
  6. Damtie D, et al. (2021). Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis.
  7. Deletre E, et al. (2013). Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae 
  8. El-Darier SM, et al. (2018). An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils.
  9. Kemmerich B, et al. (2006). Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched placebo in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled clinical trial.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

newsletter