Monturile: Ce sunt, de ce apar, preventie si tratament

Publicat la: 19/08/2022

Monturile: Ce sunt, de ce apar, preventie si tratament

Monturile sunt un simptom al unei afectiuni progresive a oaselor. Acestea arata precum o umflatura osoasa amplasata la baza articulatiei degetelor mari de la picioare. Monturile, cunoscute si sub denumirea medicala de hallux valgus, apar din cauza unei probleme la nivelul structurii osoase de la nivelul talpilor si degetelor de la picioare – din cauza monturilor, talpile nu se mai aliniaza bine. Uneori, monturile apar si la baza degetelor mici de la picioare.

Ce sunt monturile?

Monturile sunt cunoscute sub numele medical de hallux valgus si sunt de fapt o proeminenta osoasa care iese de obicei din partea degetului mare. Mai rar, monturile se pot forma langa degetul mic de la picior, iar aceasta este denumita montura pitica. Mai multi factori – dintre care unii pot fi controlati, altii nu – fac o persoana mai vulnerabil la dezvoltarea de monturi.

De multe ori monturile sunt comune si sunt insotite de simptome normale, dar exista si situatii in care monturile au manifestari severe iar simptomele pot fi multiple. Monturile de mici dimensiuni apar din cauza afectiunii „hallux limitus” si limiteaza foarte mult posibilitatile de miscare ale articulatiei degetului mare.

Aceasta mobilitate scazuta evolueaza, blocand in timp articulatia degetelor si crescand astfel riscul ca in partea de sus a articulatiei degetului mare sa apara un mont. Atunci cand monturile incep sa apara in timpul adolescentei, ele poarta denumirea de „congenitale” sau „juvenile”. Aceste monturi evolueza lent, provocand primele dureri abia undeva in jurul varstei de 40 de ani.

De ce apar monturile mai des la femei decat la barbati

Monturile apar mai des in cazul femeilor decat in cel al barbatilor, in special atunci cand femeile respective au obiceiul de a purta incaltaminte ingusta si cu toc. Specialistii nu se pot pune de acord in privinta unei cauze specifice care declanseaza aparitia monturilor, insa admit ca exista anumiti factori care le pot influenta. Au fost efectuate studii prin care s-a demonstrat ca monturile apar cu precadere in situatia persoanelor cu acest fel de probleme in istoricul familial. De asemenea, monturile apar si in cazul pacientilor care sufera de artrita reumatoida, obezitate sau care au piciorul plat.

Cauze care declanseaza formarea de monturi

Legat de cauzele care duc la aparitia de monturi, sunt mai multe teorii si studii, nu exista o parere unanima, dar s-a stabilit practic ca anumite comportamente sau antecedente genetice sau externe pot duce la aparitia de monturi sau creeaza un teren propice pentru dezvoltarea acestora si ofera sanse mai mari.

Pe scurt, expertii banuiesc ca o combinatie a unui anumit tip de picior, impreuna cu ani de presiune anormala asupra articulatiei degetului mare (numita prima articulatie metatarsofalangiana), este ceea ce duce in mod obisnuit la formarea de monturi. In special, purtarea pantofilor care inghesuie degetele de la picioare in timp vor duce la aparitia de monturi. Acesta este, partial, motivul pentru care femeile tind sa dezvolte  mai mult decat barbatii monturi. Tocurile inalte pot inrautati lucrurile fortand degetele de la picioare si mai mult sa se stranga intr-un pantof inconfortabil.

Pe scurt, pantofii cu tocuri inalte sau cizmele de cowboy sunt deosebit de daunatoare degetelor de la picioare. Acesti pantofi au o planta inclinata si o cutie ingusta pentru varfuri. Panta face ca partea din fata a piciorului sa fie impinsa cu forta in zona ingusta a degetelor de la picioare, determinand degetele de la picioare sa fie stranse impreuna.

In functie de factori precum durata purtarii incaltamintei de constrangere, maturitatea scheletului si factorii individuali, degetele de la picioare se pot adapta la noua pozitie si pot duce la deformarea pe care o cunoastem sub numele de monturi.

Dar nu doar incaltamintea nepotrivita poate genera monturi. Genetica joaca si ea un rol semnificativ, iar persoanele care au in familie sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a avea monturi decat persoanele care nu o au. Forma si structura picioarelor tale sunt probabil cei mai mari vinovati pentru un risc crescut de a dezvolta monturi . Nu ai control legat de acest aspect pentru ca picioarele tale fac parte din bagajul genetic mostenit de la parinti.

Intr-un studiu din 2007, 88 la suta dintre persoanele cu monturi aveau antecedente familiale de monturi. Un numar similar a avut monturi la ambele picioare, ceea ce indica o cauza fiind forma si functia picioarelor, crescand riscul lor de aparitie.

Incaltamintea si genetica nu sunt singurii factori care pot duce la formarea de monturi. Leziunile la picior pot fi, de asemenea, un factor in dezvoltarea de monturi. Persoanele care sufera de artrita reumatoida sunt mai predispuse la monturi, la fel ca si persoanele cu afectiuni neuromusculare, cum ar fi poliomielita.

Multi oameni care au monturi au o combinatie de factori care ii fac susceptibili de a avea aceasta afectiune. De exemplu, femeile cu varsta peste 40 de ani care au antecedente familiale de monturi si poarta adesea pantofi cu tocuri inalte, ar fi considerate susceptibile de a dezvolta monturi in proportie de peste 90%.

Cum se pot trata monturile?

Odata ce au aparut, indiferent de cauza lor, monturile nu dispar si chiar daca sunt extirpate chirurgical nu exista nicio garantie ca nu vor reveni. In plus operatia poate fi periculoasa pentru ca pot fi atinsi anumiti centri nervosi care pot paraliza tot piciorul sau pot crea dificultati de a merge corecte. Prin urmare, tratamentele care exista in prezent se concentreaza mai mult pe ameliorarea simptomelor si mai putin pe vindecarea completa a monturilor.

Tampoane pentru monturi sau banda textila din bumbac pentru monturi: Tampoanele pentru monturi se elibereaza fara prescriptie medicala si ele sunt destinate pentru a amortiza zona din partea exterioara a talpii piciorului si pentru a usura durerea. De asemenea, puteti folosi banda medicala pentru a mentine piciorul in pozitia corecta. Monturile de obicei apar fie pe partea stanga a piciorului din stanga sau pe partea stanga a piciorului din dreapta, rareori apar pe calcai sau intre degete.

Incaltaminte adecvata: Trecerea la pantofi cu degete largi si adanci poate elimina presiunea de pe degetele de la picioare. Este posibil sa puteti folosi un dispozitiv de intindere pentru a largi pantofii pe care ii aveti deja. E important sa purtati incaltaminte comoda, iar daca aveti un picior mai lat sa evitati incaltamintea stramta sau cu varf ascutit. Din aceasta cauza monturile au o predispozitie mai mare la femei decat la barbati pentru ca acestea obisnuiesc sa poarte incaltaminte incomoda cu toc sau alte modele o perioada mare de timp la birou si nu numai si asta deregleaza forma piciorului in timp. 

Dispozitive ortopedice: Insertiile de pantofi sau ortezele te pot ajuta la controlul problemelor de aliniere a oaselor, cum ar fi pronatia, care ar putea contribui la formarea monturilor. De asemenea, puteti plasa un distantier intre degetul mare si celalalte degete. Unii oameni gasesc usurare purtand o atela noaptea pentru a mentine degetul mare drept.

Analgezice: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), atat orale cat si topice, pot fi combinate cu pachete de gheata care ajuta la durere si umflaturi si scaderea umflaturilor din zona picioarelor.

Kinetoterapie: Kinetoterapia si terapia cu ultrasunete pot rupe aderenta tesuturilor moi pentru a reduce durerea si inflamatia. De fapt, exista exercitii care pot ajuta la imbunatatirea fortei musculare din jurul monturilor si pot imbunatati usor in timp alinierea. Chiar daca nu pot vindeca monturile pot ajuta la diminuarea volumului osos al acestora.

Injectii: Injectiile cu steroizi pot reduce durerea si inflamatia, dar pot fi, de asemenea, daunatoare daca sunt utilizate prea des sau sunt injectate in articulatii direct. Acesta este adesea un tratament tardiv al monturilor dar e important sa nu exageram pentru ca abuzul de steroizi pot duce la dereglari in organism.

Sursa: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14386-bunions-hallux-valgus

Bibliografie:

  1. American Academy of Orthopaedic Surgeons. Bunions. (https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/bunions/);
  2. The American College of Foot and Ankle Surgeons. Bunions. (https://www.foothealthfacts.org/conditions/bunions);
  3. American Podiatric Medical Association. What Is a Bunion? (https://www.apma.org/bunions);
  4. Merck Manual. Bunion. (https://www.merckmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/foot-problems/bunion);
  5. U.S. National Library of Medicine. Bunion. (https://ghr.nlm.nih.gov/condition/bunion);

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Transderm-plasturi acid salicilic & fenol, 6 bucati

Plasturele Transderm are efect keratolitic si este indicat in...

7,40 RON
Plasturi antireumatici cu mentol 12 cm x 18 cm, 1 plasture

Plasturi antireumatici cu mentol, ideali pentru tratarea inflamatiilor,...

2,50 RON
Plasturi textili combinati x 20 buc.

Acasa, in masina sau la birou, oriunde te-ai afla, este important sa ai...

3,40 RON
newsletter