Limfa: Ce este si ce rol are in organism

Publicat la: 29/08/2022

Limfa: Ce este si ce rol are in organism

Sistemul limfatic este al doilea cel mai important sistem de transport din corpul uman dupa sistemul circulator al sangelui. Este denumit astfel pentru faptul ca are un fluid numit limfatic, ce circula prin el. Acest lichid se deplaseaza in interiorul corpului intr-un mod unidirectional, de la picioare pana la gat, prin canalele limfatice si vase. Aceasta retea de transport este localizata in corp la un nivel foarte aproape de epiderma, sub piele. In calea sa, limfa trece, de asemenea, prin ganglionii limfatici si organe, cum ar fi splina, amigdalele. In cele din urma, continutul sau curge in sistemul circulator, unde deseurile vor fi eliminate. De ce avem nevoie de un sistem limfatic sanatos si care sunt bolile care pot aparea daca sistemul limfatic nu functioneaza in parametrii normali descopera in acest material.

Ce este limfa?

Cuvantul limfa provine din latina (limfa), care indica aspectul sau apos. Limfa este un lichid limpede, usor albicios sau galben (atunci cand este incarcat cu grasime) si aproape incolor cand este curatat de impuritati. Compozitia sa este de 90% apa, iar restul sunt proteine, grasimi, celule moarte, bacterii si celule maligne, in cazul unui cancer. Limfa se gaseste in spatiul interstitial (prelinfa) si in sistemul limfatic. Se gaseste in mod normal la nivelul gatului, axilei, zonei inghinale, centrul abdomenului si pieptului.

Ce rol are limfa?

Aceasta ofera imunitate impotriva infectiilor si, de asemenea, ajuta la combaterea cancerului. Limfa ajuta, de asemenea, la hranirea celulelor si poate curata toxinele din alte parti ale corpului. De asemenea, limfa ajuta la absorbtia nutrientilor și are un rol important in sistemul imunitar, luptand impotriva bacteriilor, virusilor si altor agenti patogeni.

Cum se formeaza limfa?

Sangele circula prin artere, iar acesta cand ajunge in capilarele arteriale, paraseste spatiul interstitial fluid, oxigenul si substantele nutritive care vor alimenta celulele. In capilarele venoase, o mare parte din lichidul si ramasitele metabolismului celular sunt reabsorbite. Lichidul ramas este reabsorbit de capilarele limfatice care il directioneaza catre vasele limfatice.

Ce este sistemul limfatic?

Este o retea de organe, ganglioni limfatici, canale limfatice si vase care produc si transporta limfa din tesuturi in sange. Sistemul limfatic este o parte importanta a sistemului imunitar al organismului. Limfa este un lichid limpede pana la albicios compus din:

  • Celulele albe din sange, in special limfocitele, celulele care ataca bacteriile si alte forme de viata parazite care incearca sa se ascunda in sange;

  • Lichid care contine proteine si grasimi.

Virusi si paraziti care se pot ascunde in sange

Ce sunt ganglionii limfatici?

Ganglionii limfatici sunt structuri mici, moi, rotunde. De obicei, acestia nu pot fi vazuti sau simtiti cu usurinta. Ei produc celule imune care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. De asemenea, filtreaza lichidul limfatic si elimina materialul strain, cum ar fi bacteriile si celulele canceroase. Cand bacteriile sunt recunoscute in lichidul limfatic, ganglionii limfatici produc mai multe celule albe din sange pentru a lupta impotriva infectiei. Acest lucru face ca ganglionii sa se umfle. Umflaturile unt uneori simtite in gat, subrat si in zona inghinala.

Cand ganglionii limfatici devin mariti din cauza infectiilor sau a cancerului, se numeste abces. Rolul limfei in organism poate fi util pentru persoanele care cauta o solutie de detoxifiere, precum si pentru cei care au nevoie de un exercitiu pentru a ajuta la intarirea sistemului imunitar. Sistemul limfatic face parte din sistemul imunitar. Mentine fluidele corporale bine echilibrate si apara organismul de infectii. Vasele, tesuturile, organele si glandele sistemului limfatic lucreaza impreuna pentru a drena (colecta si indeparta) un lichid apos numit limfa.

Ce face sistemul limfatic?

Una dintre principalele functii ale sistemului limfatic este de a colecta excesul de lichid limfatic din tesuturile corpului si de a-l readuce in sange. Limfa contine celule albe din sange si este importanta, deoarece apa, proteinele si alte substante scapa in mod constant din capilarele mici de sange in tesuturile din jur. Daca sistemul limfatic nu ar fi drenat excesul de lichid limfatic, acel fluid s-ar fi format in tesuturi si le-ar fi umflat.

De ce sunt importanti ganglionii limfatici?

Ganglionii limfatici sunt mici aglomerari de tesut de-a lungul retelei de vase limfatice care curata limfa in timp ce se misca prin ele. Ei sunt responsabili pentru filtrarea virusurilor, bacteriilor si ciupercilor care pot provoca boli. Majoritatea ganglionilor limfatici se aduna pentru a forma grupuri in gat, axile si zona inghinala. Exista, de asemenea, ganglioni limfatici de-a lungul cailor limfatice ale pieptului, abdomenului sau pelvisului, unde filtreaza sangele. In ganglionii limfatici, "celulele T" (sau limfocitele T) si "celulele B" (sau limfocitele B) ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Celulele B produc anticorpi, proteine speciale care impiedica raspandirea infectiilor prin captarea si distrugerea germenilor care le cauzeaza.

Cand o persoana are o infectie, germenii se acumuleaza in interiorul ganglionilor limfatici. Daca o persoana are o infectie in gat, de exemplu, ganglionii limfatici din gat se pot umfla. De aceea, medicii cauta ganglioni limfatici umflati in gat atunci cand un pacient are o durere in gat. In plus, sistemul limfatic are o functie imuna importanta, deoarece limfa este alcatuita din celule albe din sange, in special limfocite, care actioneaza ca o bariera impotriva infectiilor. Ganglionii limfatici filtreaza limfa care calatoreste din tesuturi inainte de a trece in sange, permite maturarea limfocitelor, activand astfel capacitatea lor imuna.

Ce boli provin din sistemul limfatic?

Atunci cand sistemul limfatic este obstructionat sau lent, circulatia limfei este impiedicata, afectand eliminarea deseurilor si functia imuna pe care o efectueaza aceasta retea. La nivel vizual, unele efecte care pot fi observate corespund umflaturilor, inflamatiei si durerii in unele zone ale corpului, in special in picioare.

Dar unul dintre principalele elemente de aparare este reprezentat de ganglionii limfatici. Format dintr-un tesut imunologic activ, este capabil sa filtreze, sa purifice si sa concentreze fluxul care trece prin vasele limfatice. Acest flux este limfa, care se formeaza printr-un interjoc de presiuni in asa-numitul "microcosmos circulator".

Sistemul limfatic are functia principala de reabsorbtie a proteinelor cu greutate moleculara mare care scapa permanent din capilarul arteriolar si care pot fi vehiculate in sange numai de acest sistem delicat. Proteinele cu greutate moleculara mare, cum ar fi albumina, globulinele, etc. joaca un rol fundamental in corpul nostru, astfel incat sistemul limfatic este de neinlocuit pentru supravietuirea noastra.

Sistemul limfatic nu poate fi capabil sa-si indeplineasca functia in mod corespunzator, ca urmare aparitieiꓽ

  • Unui blocaj (obstructie): O obstructie in sistemul limfatic provoaca o acumulare de lichid (limfedemul). Obstructia poate fi cauzata de prezenta tesutului cicatricial (dezvoltat atunci cand vasele sau ganglionii limfatici sunt deteriorati sau indepartati prin interventie chirurgicala), prin radioterapie, prin ranire sau in tarile tropicale, prin infectia cu un vierme (filarioza) care blocheaza conductele limfatice.

  • O infectie: Infectia poate provoca umflarea ganglionilor limfatici. Uneori, ganglionii limfatici pot deveni infectati (limfadenita) cu microorganisme care se raspandesc prin sistemul limfatic de la locul initial al infectiei.

  • Cancer: Cancerul celulelor albe din sange (leucocite), cum ar fi limfomul, poate aparea in ganglionii limfatici, iar tumorile din alte organe se pot raspandi la ganglionii limfatici din apropierea unei tumori. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

newsletter