Halucinatiile: de ce apar, metode de tratament

Publicat la: 30/08/2022

Halucinatiile: de ce apar, metode de tratament

O halucinatie este o senzatie vie, asemanatoare unui vis, pe care un individ o aude, vede, simte sau chiar miroase si care are loc aproape de inceputul somnului. Pe masura ce individul adoarme, de exemplu, experimenteaza halucinatii hipnagogice intense si isi imagineaza ca in camera lui sunt alti oameni, alte fiinte sau experimenteaza diferite amintiri care l-au traumatizat - un incendiu, un accident, un caz de inec. Aceste episoade sunt de obicei scurte si pot aparea si pe masura ce cineva trece de la somn la stare de veghe (o varianta numita hipnopompie).

Poate fi destul de infricosator sa ai halucinatii in timp ce incerci sa adormi. Aceste senzatii asemanatoare viselor pot aparea mai frecvent in anumite scenarii. De ce apar halucinatiile si ce boli ascund ele descopera in acest material.

Ce sunt halucinatiile?

Halucinatiile pot fi definite drept o experienta senzoriala falsa care include de obicei un anumit grad de distorsiune in perceptia realitatii inconjuratoare. Ele consta in perceperea unor lucruri cum ar fi viziuni, sunete sau mirosuri care par reale, dar, nu sunt. Aceste lucruri sunt create de minte. Halucinatiile se manifesta prin:

 • Experimentarea senzatiilor in organism, cum ar fi senzatia de lucruri ce se tarasc pe piele sau miscarea organelor interne.

 • Auzirea unor sunete, cum ar fi muzica, pasi, ferestre sau usi care sunt trantite.

 • Auzirea vocilor atunci cand nimeni nu a vorbit (cel mai frecvent tip de halucinatie). Aceste voci pot fi pozitive, negative sau neutre. Ei pot comanda pe cineva sa faca ceva care poate face rau lor sau altora.

 • Observarea luminilor, fiintelor sau alte obiecte care nu exista.

 • Simtirea unui miros.

Motivul din spatele halucinatiilor pare sa fie de obicei legat de modul in care creierul nostru proceseaza stimulii vizuali. Exista multiple cauze ale halucinatiilor: stres, frica, anxietate. De asemenea, acestea pot aparea ca urmare a unor afectiuni precum sindromul de abstinenta la alcool, tulburari psihice sau abuzul de stimulente.

Care sunt cauzele aparitiei halucinatiilor?

Exista multe cauze ale halucinatiilor, cum ar fi:

 • Consumul de alcool sau de droguri;

 • Delir sau dementa (halucinatiile vizuale sunt cele mai frecvente);

 • Epilepsia, care implica o parte a creierului numita lobul temporal (halucinatiile mirosurilor sunt cele mai frecvente);

 • Febra, in special la copii si la persoanele in varsta;

 • Tulburari psihice, cum ar fi schizofrenia si depresia;

 • Probleme senzoriale, cum ar fi orbirea sau surzenia;

 • O boala grava, cum ar fi insuficienta hepatica, insuficienta renala, HIV / SIDA si cancerul cerebral.

Halucinatiile nu sunt altceva decat perceptii ale individului despre un miros, un sunet sau o viziune care nu corespund niciunui stimul fizic extern. Adica, ele sunt create de mintea noastra si singurul care le vede, miroase sau le asculta este cel care sufera halucinatia. 

Alte situatii in care apar halucinatiile

 • Tulburare psihotica comuna

Tulburarea psihotica comuna este o conditie psihologica care implica un grup mic de oameni care se afla sub o iluzie colectiva, o situatie care consolideaza reciproc convingerile paranoice. Aceste iluzii ne pot face sa banuim ca partenerul nostru ne este infidel sau sa ne imaginam pe cineva care incearca sa ne ia viata.

Un exemplu al acestei afectiuni a fost dat intr-o scoala internat din Malaezia. Un mic grup de elevi au pretins ca au vazut o figura neagra care se ascundea in jurul scolii. Dupa aceea, mai multi studenti si chiar profesori au sustinut ca au vazut o astfel de figura. Acest tip de halucinatie, in care cei afectati prezinta o imagine simptomatica psihiatrica practic identica, este de obicei declansata de stres.

 • Leziuni cerebrale

Creierul este un organ delicat, astfel incat chiar si cele mai mici anomalii pot face ravagii asupra sistemului nervos. O leziune a capului sau o comotie poate provoca leziuni cerebrale, potrivit precum si anevrism, cancer sau scleroza multipla, printre alte boli. Leziunile pot afecta functia cognitiva si, in unele cazuri, traumatismele pot duce la halucinatii.

 • Tulburari de vedere

Cea mai curioasa cauza a halucinatiilor are de-a face cu afectarea vederii, fie cauzata de glaucom, cataracta, tumori sau alte afectiuni. Potrivit specialistilor, sindromul Charles Bonnet este o boala care provoaca pacientilor cu pierderi vizuale o serie de halucinatii vizuale complexe. In mod normal, aceste halucinatii constau in a vedea fete, desene animate si modele. Se crede ca aceasta afectiune apare deoarece sistemul vizual al creierului nu mai primeste informatii vizuale de la ochi sau de la o parte a retinei si incepe sa-si faca propriile imagini.

Ce tratament exista pentru halucinatii?

Tratamentul este important deoarece ajuta la reducerea simptomelor prin incurajarea individului sa comunice mai eficient cu ceilalti si reduce nevoia de servicii medicale precum spitalizarea sau medicamentele. Exista diverse tratamente, inclusiv psihoterapie, dar si medicamentatie. Planul de tratament difera de la un individ la altul, insa medicii sunt cei avizati sa prescrie orice tip de tratament.

 • Cand sa contactez un medic?

O persoana care incepe sa aiba halucinatii si se separa de realitate ar trebui sa fie evaluata imediat de un medic psihiatru initial. Multe afectiuni fizice si psihiatrice care pot provoca halucinatii se pot transforma rapid in situatii de urgenta. Persoana nu trebuie lasata singura. Sunati medicul de familie, medicul care v-a diagnosticat cu o afectiune sau apelati 112. O persoana care simte mirosuri care nu sunt prezente ar trebui sa fie, de asemenea, evaluata de un medic. Aceste halucinatii pot fi cauzate de afectiuni medicale, cum ar fi epilepsia si boala Parkinson.

 • La ce sa ne asteptam in cabinetul medicului?

Medicul va analiza istoricul medical si va efectua un examen fizic. El sau ea va pune, de asemenea, intrebari despre halucinatii. De exemplu, de cat timp au aparut halucinatiile, cand apar sau daca ati luat medicamente, alcool sau droguri. A se comunica intotdeauna medicului toate medicamentele pe care le-ati luat, inclusiv cele fara prescriptie medicala. Fiti sinceri cu medicul, daca nu dezvaluiti adevarul pur, indiferent de gravitatea acestuia, nu puteti primi un ajutor complet, iar halucinatiile nu se vor diminua.

De asemenea, daca cineva apropiat se confrunta cu boli asociate tulburarilor psihice, precum Schizofrenia, dementa etc, este important ca medicul sa stie acest lucru, intrucat halucinatiile pot fi simptomele des intalnite in cazul unor afectiuni mintale. In unele cazuri, acestea nu pot fi stopate, ci doar ameliorate. Dar, cu cat boala se afla intr-un stadiu mai avansat, cu atat sansele ca halucinatiile sa dispara sunt mai mici.

Daca sunteti o persoana sanatoasa si apar halucinatii, consultati medicul psihiatru. Acesta este in masura sa va prescrie tratament sau sa va redirectioneze catre un alt specialist, in situatia in care considera ca nu aveti tulburari psihice ce pot cauza halucinatii.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Bio Vitality Censton-F Sirop, 200 ml, relaxare sistem cerebral

Bio Vitality Censton-F Sirop: Energie si echilibru pentru Sistemul...

54,90 RON
Benesio Tonico Forte 10 ml, 10 flacoane

Tonico Forte aduce un aport de substante nutritive care sustin...

42,90 RON
Secom Neuro Optimizer, pentru imbunatatirea memoriei, 60 capsule

Supliment alimentar Neuro Optimizer®, Jarrow Formulas, 60 capsule pe...

142,90 RON
newsletter