Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata

Publicat la: 16/09/2022

Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata

Dextrocardia este o anomalie in care inima este in jumatatea dreapta a pieptului si nu in stanga, ca de obicei. In mod normal, inima este situata in mijlocul toracelui, cu varful inclinat spre stanga, dar in aceasta malformatie de origine genetica, aceasta situatie variaza si inima este inclinata spre partea dreapta a toracelui. Acest fenomen apare in a patra saptamana de dezvoltare embrionara, cand tubul cardiac primitiv se indoaie la dreapta, atunci cand ar trebui sa fie in mod normal rotit la stanga.

Dextrocardia este, de obicei, insotita de o anomalie numita "itu inversus", care face ca organele sa fie situate pe parti opuse, fata de cele pe care ar trebui sa fie. Aceasta situatie afecteaza organele care se afla pe o anumita parte a corpului, de exemplu, ficatul, pancreasul sau stomacul. Cu toate acestea, in unele cazuri, poate fi asociata si cu situs ambiguu. In acest caz, poate fi doar un organ pozitionat inversat, iar celelalte sa fie in pozitiile lor normale.

Cum influenteaza dextrocardia sanatatea generala a organismului?

Persoanele care se nasc cu inima asezata invers, de-a lungul vietii se vor confrunta cu urmatoarele probleme medicale:

 • Heterotaxie

Organele abdominale si toracice la sugarii cu dextrocardie pot fi anormale si pot sa nu functioneze corect. Un sindrom foarte grav care apare cu dextrocardia se numeste heterotaxie, ceea ce inseamna ca organele (atriile inimii si organele abdominale) nu se afla in locurile lor obisnuite. In heterotaxie, splina poate fi complet absenta. Deoarece este o parte extrem de importanta a sistemului imunitar, bebelusii nascuti fara splina sunt expusi riscului de deces si infectii bacteriene grave. Atunci cand apare dextrocardia, multe dintre organe nu sunt in locurile lor obisnuite, si, din acest motiv, acestea pot sa nu functioneze corect. .

 • Sinuzita

Sinuzita este o afectiune care apare in sinusuri, cauzand o inflamatie a acestora si care se poate datora unui virus sau unei bacterii agent infectios. In cazul persoanelor cu dextrocardie si pozitia lor nu este corecta si riscul de infectii virale creste exponential.

 • Pneumonie

Pneumonia apare atunci cand exista inflamatie in organele pulmonare care apare atunci cand exista un agent infectios, cum ar fi bacteriile. Si pot avea simptome febrile, dureri severe in piept si expectoratie abundenta. In plus fata de cele mentionate mai sus, exista urmari ale dextrocardiei si la nivel cardiac, deoarece fiind o anomalie, vor exista si complicatii.

O iesire dubla la nivelul ventriculului din dreapta, adica, aorta, se conecteaza la ventriculul drept in loc sa se conecteze la ventriculul stang, asa cum este potrivit pentru ca inima sa functioneze corect. Exista, de asemenea, asa-numitul defect de relief endocardic, adica peretii care reusesc sa separe cele patru camere ale inimii sunt slab formate sau pot exista chiar cazuri in care acestea nu exista.

 • Stenoza pulmonara

O alta complicatie este stenoza pulmonara care se traduce prin ingustarea valvei pulmonare, iar aceasta afectiune poate fi asociata cu atrezia, de asemenea, iar valva pulmonara nu se formeaza corect. (Lipsa sau dezvoltarea insuficienta a lumenului sau a orificiului de evacuare a unui organ cavitar (stomac, intestine, etc.).

In cazul persoanelor care sufera de dextrocardie poate aparea atrezia biliara care se caracterizeaza prin obturarea ori dis­con­ti­nui­tatea sistemului biliar extrahepatic sau intrahepatic, ducand la obstructia fluxului biliar, reprezentand cea mai frecventa cauza tratabila chirurgical de colestaza intalnita la nou-nascuti.

Studiile recente o claseaza ca fiind cea mai frecventa malformatie hepato-biliara cu manifestari in pe­rioa­da neonatala, caracterizata printr-o leziune progresiva inflamatorie, care sugereaza rolul agentiilor infectiosi si/sau toxici care cauzeaza obstructia ductului bili­ar. Nu exista un singur factor etiologic cauzator al atre­zi­ei de cai biliare, insa agentii infectiosi par a fi cei mai plauzibili candidati, in special in forma izolata (neonatala) de atrezie. Inainte de dezvoltarea transplantului hepatic ca optiune terapeutica pentru copiii cu boala hepatica in stadiu terminal, rata de supravietuire pe termen lung pentru sugarii cu atrezie biliara dupa portoenterostomie a fost de 47-60% la 5 ani si de 25-35% la 10 ani.

Atrezia biliara extrahepatica este mai frecventa la sexul feminin decat la sexul masculin, reprezentand o tulburare unica pentru perioada neonatala. Odata ce se suspecteaza atrezia biliara, interventia chirurgicala este singura modalitate disponibila pentru un diagnostic definitiv (cholangiograma intraoperatorie) si terapie (portoenterostomie Kasai).

 • Se poate dezvolta un singur ventricul

Exista momente in care se dezvolta un singur ventricul, mai degraba decat doua asa cum ar trebui sa fie. Exista, de asemenea, transpunerea vaselor mari, adica, aorta si artera pulmonara sunt schimbate. Nu este normal in ceea ce priveste anatomia inimii si, in cele din urma, poate aparea defectul septal ventricular, care apare atunci cand o gaura este creata intr-unul dintre peretii cardiaci care separa ventriculele din dreapta, cat si din stanga inimii.

 • Probleme ale splinei

Splina este unul dintre cele mai importante organe din sistemul imunitar. Astfel incat nou-nascutii care au aceasta boala si se nasc cu splina in partea opusa, pot avea infectii bacteriene severe, deoarece trebuie sa luam in considerare, de asemenea, ca bebelusii la nastere nu isi dezvolta sistemele complet, asa cum se intampla pe masura ce cresc.

Se poate preveni Dextrocardia?

Tratamentul nu este intotdeauna necesar. In dextrocardie, organele sunt prezente invers si de cele mai multe ori, pacientii nu prezinta probleme cardiace grave. Tipul de tratament care va fi implementat va varia in functie de problemele cardiace pe care le are individul. Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala.

Bebelusii care au dextrocardie fara complicatii, au o speranta de viata absolut normala. Daca dextrocardia este asociata cu alte probleme cardiace, prognosticul este variabil. De exemplu, daca bebelusul nu are splina, acesta poate avea infectii repetate.

Complicatiile posibile includ probleme ale intestinului, infertilitate, dar nu numai. In cazuri extreme, dextrocardia poate provoca moartea. Complicatiile depind de faptul daca dextrocardia conduce la complicatii si daca exista alte probleme in organism. Complicatiile includ urmatoarele:

 • Ocluzie intestinala (datorita unei afectiuni numite rotatie intestinala anormala)

 • Insuficienta cardiaca

 • Infectie (heterotaxie fara splina)

 • Sterilitate la barbati (sindromul Kartagener)

 • Pneumonie repetitiva

 • Infectii sinusale repetitive (sindromul Kartagener)

Nu exista nicio modalitate de a preveni dextrocardia, desi daca exista o istorie mostenita, este necesar sa se gandeasca ca femeie, daca se va dori sa ramana insarcinata, deoarece copilul este probabil sa mosteneasca aceasta anomalie. Este important sa se evite utilizarea de droguri psihoactive, deoarece acest lucru poate declansa, de asemenea, aparitia dextrocardiei la fat.

Metode de diagnosticare

Medicul va efectua un examen fizic, apoi se discuta simptomele pe care pacientul le are. Se vor face apoi unele teste, cum ar fi o radiografie toracica, ecocardiografie, RMN, EKG si scanari CT.

Atunci cand o persoana are dextrocardie, exista situatii in care persoana are organele pozitionate in moduri anormale si, prin urmare, acestea nu ar putea functiona in mod corespunzator. Exista oameni care au inima amplasata in partea dreapta si care pot duce o viata normala, daca nu prezinta niciun fel de complicatii. In alte cazuri, o persoana cu dextrocardie poate avea probleme de sanatate pe tot parcursul vietii. Medicul poate utiliza o procedura chirurgicala pentru a corecta problemele cardiace. In mod evident, manifestarile ce vin ca urmare a dextrocardiei difera de la un individ la altul.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Coenzima Q10 Dual, 30 capsule

Coenzima Q10 Dual este o formulă inovatoare care combină o Coenzima Q10...

28,40 RON
Moller's Total, 14 capsule moi+14 comprimate

De-a lungul vieții, cu toții ne confruntam cu perioade mai dificile:...

27,90 RON
HRI Vitalion, 54 tablete, probleme cardiovasculare

HRI-Vitalion a fost conceput atat pentru preventia unor afectiuni...

76,40 RON
newsletter