
Bufeurile de caldura sunt manifestari ce afecteaza partea superioara a corpului. Ele sunt resimtite mai exact in zona toracia anterioara, zona cervicala si fata. De cele mai multe ori, persoana care are bufeuri de caldura, va manifesta si transpiratii daca sufera de hiperhidroza, urmate de senzatii de rece imediate.
Bufeurile sunt specifice menopauzei, care este doar o alta etapa din viata femeii. Bufeurile afecteaza aproximativ 75% din femeile aflate la menopauza. Ele pot dura intre 5 si 6 ani, pana la definitizarea menopauzei. Spre deosebire de alte manifestari, bufeurile nu sunt justificate de nici un factor extern. De ce apar bufeurile si daca exista moduri prin care le putem tine sub control, descopera in acest material.
Ce alte simptome sunt asociate cu bufeurile?
Alte simptome ce pot aparea odata cu bufeurile sunt:
-
furnicaturile de la nivelul degetelor;
-
frecventa cardiaca crescuta;
-
pielea pare sa fie brusc fierbinte ca si cand ar avea temperatura;
-
innrosirea fetei precum in cuperoza;
-
transpiratia abundenta ca in caz de hiperhidroza.
Unele dintre bufeuri pot dura cateva secunde, altele pana la 10 minute. Durata medie este de 4 minute. Frecventa lor este variabila. Totul depinde de fiecare organism in parte, de varsta persoanei, de starea ei de sanatate si daca mai are si alte boli asociate precum hiperhidroza, diabet zaharat tip II sau probleme cu circulatia periferica. Bufeurile sunt cauzate de schimbarile hormonale. Din fericire, exista atat medicamente, cat si remedii naturale ce pot ameliora simptomele.
Care sunt cauzele ce pot determina bufeurile?
Evident, ele sunt declansate de schimbarile hormonale ce incep inca din premenopauza. Unele ipoteze leaga existenta bufeurilor de alte afectiuni precum diabetul, obezitatea si sindromul metabolic. Datorita diferentelor fiecarui organism, unele femei vor fi afectate de existenta bufeurilor, in timp ce altele nu le vor simti deloc. Unii dintre factorii declansatori sunt:
-
alcoolul consumat in exces;
-
produsele pe baza de cofeina;
-
alimentele picante;
-
temperatura crescuta a mediului ambiental;
-
stresul oxidativ;
-
anxietatea cronica;
-
imbracamintea neadecvata diferitelor situatii cotidiene;
-
fumatul activ si pasiv.
Și barbatii pot suferi de bufeuri, datorita andropauzei, datorita scaderii hormonilor androgeni si testosteroni, specifica imbatranirii. Alte afectiuni sau conditii patologice ce pot determina aparitia bufeurilor la barbati sunt:
-
hipertiroidismul;
-
cancerul testicular;
-
atacul de panica;
-
cancerul de prostata;
-
Boala Parkinson;
-
scleroza multipla;
-
epilepsia;
-
tumorile glandelor suprarenale.
Care sunt caracteristicile bufeurilor?
Bufeurile, atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor, vor fi resimtite mai ales la nivelul fetei, a gatului si a regiunii toracice anterioare, fiind insotite de inrosirea pielii, cresterea frecventei cardiace si de transpiratii abundente. Acestea vor fi urmate de o senzatie de frig. Adesea, bufeurile ce sunt caracteristice menopauzei si andropauzei, vor aparea cel mai frecvent in timpul noptii. Pot perturba somnul, astfel instalandu-se usor insomnia, ce este o cauza a anxietatii, a depresiei si mai ales a tulburarilor de memorie.
Rutina corecta pentru ten in timpul menopauzei
Care este tratamentul pentru bufeuri?
Bufeurile se pot manifesta in primul rand datorita fluctuatiilor hormonale si pot fi ameliorate cu ajutorul tratamentelor hormonale si administrarea de suplimente :
-
estro-progestative - pentru persoanele de sex feminin;
-
medroxiprogesteron - in cazul barbatiilor diagnosticati cu tumori ale prostatei.
In unele cazuri, bufeurilor pot disparea spontan, insa altele cazuri necesita administrarea de anticonvulsivante sau antidepresive. Important este sa se evite factorii de risc care favorizeaza aparitia bufeurilor:
-
consumul de alcool trebuie sa fie redus;
-
reducerea consumului de cafea;
-
reducerea consumului de alimente condimentate;
-
evitarea epuizarii fizice;
-
scaderea ponderala;
-
renuntarea fumatului;
-
renuntarea la imbracamintea stramta;
-
evitarea bailor si a dusurilor fierbinti;
-
administrarea de alimente bogate in fitoestrogeni.
Doar in cazul in care bufeurile vor afecta drastic calitatea vietii, medicii pot prescrie anumite metode terapeutice precum:
-
MLE4901
-
substante neuroactive;
-
suplimente alimentare cu vitamine E;
-
antidepresive triciclice.
Pentru bufeurile secundare cauzate de anumite afectiuni, tratamentele etiologice, medicamentoase sau chirurgicale sunt cele mai bune solutii.
Cum pot fi prevenite bufeurile?
Dupa determinarea factorilor declansatori, bufeurile pot fi prevenite conform unui plan de tratament. Este posibil ca persoana sa nu scape cu totul de ele, insa episoadele de bufeuri vor fi din ce in ce mai rare sau vor avea o durata din ce in ce mai scurta. Nu exista nici un tratament specific ce poate garanta disparitia lor totala. Scopul lor este de a reduce intensitatea dar si frecventa episoadelor. Unele femei, in timpul menopauzei, reusesc sa gestioneze bufeurile prin anumite tehnici si metode simple, pe care oricine le are la indemana:
-
purtarea de haine in straturi, astfel incat procesul de imbracare si dezbracare sa fie mai simplu;
-
apa cu gheata bauta la debutul unui bufeu amelioreaza considerabil simptomele;
-
lenjeria de pat sa fie din bumbac 100% organic;
Majoritatea oamenilor vor apela la remedii naturale pentru gestionarea disconfortului adus de catre bufeurile de caldura. Doar medicul sau farmacistul poate oferi indrumarile necesare. Exista si plante si uleiuri esentiale ce contribuie la reechilibrarea hormonala si la ameliorarea bufeurilor. Din nefericire, studiile legate de bufeuri sunt destul de slabe. tratamentul cu hormoni sintetici este o optiune pentru majoritatea oamenilor. Bufeurilor pot afecta drastic calitatea vietii. Din aceasta cauza se apeleaza la tot felul de forme de tratamente si de terapii.
Ca si terapii alternative, acupunctura este eficienta in combaterea bufeurilor, evitandu-se astfel efectele adverse ale medicamentelor. Femeile care frecventeaza sedintele de acupunctura depasesc mai usor perioadele de menopauza.
Odata cu aparitia bufeurilor, exista riscul aparitiei stresului si a insomniei care duc spre scenarii de anxietate sau chiar spre despresie. Este de recomandat sa se realizeze sesiuni de meditatie, specifice pentru gestionarea mai usoara a emotiilor. Aceste tehnici pot fi realizate de catre oricine, atat barbati, cat si femei.
Schimbarea stilului de viata poate fi o alegere importanta pentru combaterea bufeurilor. Alegerile noastre, atat din punct de vedere al alimentatiei, cat si a stilului de viata propriu-zis, vor avea un impact semnificativ. Cele mai bune lucruri pe care le putem face sunt:
-
consumul unei diete echilibrate;
-
adoptarea unor antrenamente fizice;
-
renuntarea la fumat si evitarea fumatului pasiv.
Chiar daca nu multa lume le ia in serios, bufeurile de caldura nocturne pot prezice anumite boli, precum cele cardiovasculare. Gravitatea simptomelor este mult mai importanta decat durata lor. Simptomele vasomotorii aparute inainte de perioada menopauzei la femei, vor creste riscul cu pana la 40% a evenimentelor cardiovasculare. Astfel, cei ce s-au ocupat de cercetarea bufeurilor au constatat ca intensitatea lor si a transpiratiilor este mai importanta in stabilirea riscului decat durata de manifestare.
Femeile trecute de 50 de ani sunt mai predispuse la boli cardiometabolice decat barbatii, deoarece schimbarea nivelului de hormoni sexuali din organism afecteaza mai drastic persoanele de sex feminin, datorita stoparii producerii de foliculi ovarieni.
Chiar daca uneori bufeurilor sunt incomode si stanjenitoare, pot genera panica. Ele sunt caracteristice unei etape a vietii, specifice atat barbatiilor, dar mai des intalnite in randul femeilor. Insa, ele pot fi gestionate in asa fel incat sa nu afecteze calitatea vietii de zi cu zi a individului.
Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.