Bronsiolita la bebelusi: cum apare, cum se poate trata

Publicat la: 23/09/2022

Bronsiolita la bebelusi: cum apare, cum se poate trata

Bronsiolita este o infectie specifica a plamanilor care afecteaza bebelusii. Chiar daca virusul poate afecta persoane de orice varsta, insa este cel mai des intalnita in randul copiilor cu varsta de pana la 2 ani care au sistemul imunitar in curs de dezvoltare. Bronsiolita la bebelusi va afecta caile respiratorii, mai exact bronsiolele. Infectia va conduce spre obstructia bronsiolelor. Aerul nu va mai iesi din plamani ca si in mod normal, fapt ce va determina aparitia respiratiei suieratoare, care este in acelasi timp epuizanta si va determina copilul sa planga pentru ca nu poate respira corect. 

Bronsiolita acuta este predominant virala, caracteristica sugarilor si a copiilor mici. Bronsiolele se vor umple cu mucus. Afectiunea este cel mai des intalnita in perioada iernii. Din fericire, majoritatea cazurilor pot fi tratate de acasa. Bronsiolita este cauzata de catre existenta virusului sincitial respirator. Pe de alta parte, o raceala simpla sau o gripa poate o poate provoca. Cum o putem tine in control si care sunt complicatiile descopera in acest material.

Care sunt simptomele specifice bronsiolitei la bebelusi?

Inainte de a se manifesta infectia propriu-zisa, exista o perioada de incubatie de 2-5 zile, in care bebelusul va manifesta agitatie, nu va mai avea aceeasi pofta de mancare, poate manifesta rinoree, tuse si eventual febra.  Ulterior, infectia va progresa spre tractul respirator inferior, unde tusea se va accentua, devenind spastica. Treptat, vor aparea semne clinice precum:

 • insuficienta respiratorie, denumita si tahipnee;

 • respiratie suieratoare;

 • tahicardie;

 • tiraj intercostal;

 • tiraj subcostal;

 • nasul infundat;

 • tusea;

 • febra. 


In majoritatea cazurilor, simptomele se vor ameliora de la sine. Pe de alta parte, micutul este predispus spre o tuse mai agresiva si spre o respiratie ingreunata si zgomotoasa. Simptomele se vor manifesta timp de 3-4 zile, iar in urma tratamentului vor disparea complet dupa o sapatamana.  Alte simptome sunt:

 • cianoza;

 • dificultate la inghitit;

 • greturi;

 • varsaturi;

 • diaree.

Cand trebuie realizat un consult medical?

In mod normal, la primul semn de probleme respiratorii, copiii trebuie sa fie consultati de un medic specialist. Nu se va neglija sub nici o forma tusea prelungita a copilului, deoarece poate duce spre complicatii grave, ireversibile. Parintii sunt sfatuiti sa se adreseze medicului pediatru atunci cand copilul lor vomita, cand respiratia devine mai rapida si mai ales cand apare retractia tegumentelor intre coaste in timp ce micutul respira. 

In cazul in care tusea va persista mai mult de 2 sau 3 zile dintr-o saptamana, este de preferat sa se consulte pediatrul. Nu se va trata tusea cu antibiotice. Tusea din timpul somnului, denumita si tusea nocturna, poate fi un alt semn de alarma. Daca tusea apare in urma unui episod spontan sau este declansata datorita starilor si emotiilor micutului, parintii trebuie sa apeleze cat de repede la medic. 

Exista cazuri in care copiii fac mai mult de 3 bronsiolite la rand. Consultul medical de specialitate este recomandat si chiar vital in cazul copiilor cu probleme cardiovasculare si a copiilor nascuti prematur. Daca nu este depistata si tratata corespunzator, bronsiolita la bebelusi poate evolua spre:

 • Bronsiolita acuta emfizematoasa - ce se caracterizeaza prin febra, anorexie, evolutie benigna si insuficienta respiratorie progresiva;

 • Bronsiolita edematoasa - caracterizata prin sindrom respirator sever, sindrom cardiovascular, sindrom neurologic, sindorm de coagulare intravasculara diseminata si varsaturi. Este o forma mai rara. 

Cum poate fi diagnosticata bronsiolita la bebelusi?

Cand un copil este suspectat de bronsiolita, medicul specialist va asculta cu atentie pieptul copilului, verificand nivelurile de oxigen cu ajutorul unui aparat numit oximetru. In mare parte nu vor fi necesare teste suplimentare. Medicul se va folosi de un tampon specific pentru a lua o proba de mucus din nasul copilului. Cu ajutorul acestui procedeu se poate identifica ce fel de virus a cauzat infectia. 

In unele cazuri este recomandata o radiografie in zona toracica. Se va realiza doar in cazul in care copilul are nivelul de oxigen scazut sau daca medicul suspecteaza o pneumonie. 

Care este tratamentul bronsiolitei la bebelusi?

Din fericire, majoritatea copiilor ce sufera de bronsiolita nu necesita un tratament special. Datorita virusului ce provoaca bronsiolita, antibioticele nu vor ajuta, mai degraba vor inrautati situatia. Antibioticele vor fi folosite strict pentru tratarea infectiilor bacteriene. 

Tratamentul este destinat pentru ameliorarea simptomelor. Copiii ce sufera de bronsiolita vor avea nevoie de timp de recuperare. Cel mai important este sa consume cat mai multe lichide si fructe/legume pentru a suplini nevoia de vitamine a organismului. In unele cazuri, tratamentul va putea include si oxigenoterapia, ventilatia mecanica (doar in cazurile grave), aerosoli, medicatie bronhodilatatoare. 

In cazul in care copilul sau bebelusul manifesta febra, doctorul poate prescrie administrarea de paracetamol, ibuprofen sau a picaturilor de nas. In cazul copiilor cu varsta mai mica de 5 ani, nu se va administra sub nici o forma aspirina. Tratamentul nepotrivit poate creea complicatii si agrava starea de sanatatae a copilului. Singurul care poate decide tratamentul, dozele si durata sa este medicul specilaist. Insa, exista cateva recomandari pe care parintii le pot urma:

 • se vor administra lichide, in doze mici si dese, pentru a se evita deshidratarea;

 • copilul trebuie sa fie izolat in casa pe toata perioada bolii;

 • pentru a ajuta copilul sa respire, se pot uliza diferite materiale;

 • temperatura din camera sa nu fie sub 20 de grade celsius;

 • copilul trebuie sa evite contactul cu alte persoane care manifesta diferite forme de raceala sau alergii;

 • evitarea fumatului in preajma copilului;

 • evitarea prafului sau a altor substante care pot irita caile respiratorii;

 • folosirea aparatului de aerosoli. 

Copilul poate manifesta febra, insa nu foarte mare, in jur de 38.6 grade Celsius. Este important de subliniat faptul ca exista o perioada critica, de 2-3 zile, in care se instaleaza urmatoarele simptome:

 • secretii apoase;

 • nas infundat;

 • febra moderata;

 • numarul de respiratii creste cu pana la 60 - 80 pe minut;

 • tusea care poate dura si trei saptamani.

Factorii ce pot agrava starea de sanatate a micutului sunt:

 • varsta mai mica de 3 ani;

 • nasterea prematura;

 • somnolenta;

 • malformatii congenitale;


In cazul in care copilul manifesta o forma mai grava, va fi necesara internarea sa intr-un spital, pentru a i se administra tratamentul corect, precum bronhodilatatoare, corticosteroizi si perfuzii. Inlaturarea factorilor perturbatori care pot favoriza alergiile este o solutie pentru a evita riscul bronsiolitei la bebelusi. Schimbarea lenjeriei des, inlaturarea covoarelor si a paturilor de lana, care pot fi surse sigure de acarieni, este o alta recomandare de urmat, mai ales in timpul tratamentului.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Iridium Baby - servetele sterile x 28 buc.

Acesta este un produs specific pentru toaleta oculara a nou-nascutului,...

43,40 RON
Batista bebelusului 0-6ani

Batista bebelusului 0-6 ani de la Illes Csok Es Tarsa KFT este un...

25,90 RON
Assista Ser fiziologic 0.9%, 20 unidoze*5 ml

ASSISTA Ser Fiziologic 0.9%, 20 unidoze x 5 ml este utilizat in terapia...

18,90 RON
newsletter