Hipertricoza sau pilozitatea excesiva la femei: de ce apare

Publicat la: 09/01/2023

Hipertricoza sau pilozitatea excesiva la femei: de ce apare

Hipertricoza reprezinta cresterea parului anormal pentru virsta, sexul sau rasa individului sau pentru o anumita zona a corpului. Formele recunoscute de hipertricoza cuprind: hipertricoza lanuginosa congenitala sau dobindita, hipertricoza iatrogena si hipertricoza regionala sau locala. Tipurile diferite de hipertricoza apar fie pe intreg corpul, fie anomalia genetica este limitata la o anumita zona a corpului - fata, axila, picioare, brate sau zona pubiana. Hipertricoza generalizata (denumita si sindromul Ambras sau sindromul omului-lup) este o crestere anormala a parului pe corp. Cresterea in exces a firelor de par apare pe tot corpul.

Hiperticoza este o afectiune cunoscuta si ca pilozitate excesiva. Hiperticoza este o afectiune foarte rara, intalnita cel mai des la reprezentantele sexului frumos. Ea determina cresterea excesiva a parului pe intreg corpul. Mai este cunoscuta si ca sindromul omului-lup. Dupa cum am specificat, apare adesea la femei, insa mai frecvent in jurul menopauzei. Afectiunea este caracterizata de cresterea excesiva a parului in zonele unde deja exista fire de par deschise la culoare. Un astfel de loc poate fi zona buzei superioare. De ce apare boala si cum poate fi tinuta sub control descopera in acest articol.

Care sunt cauzele hiperticozei?

Hiperticoza sau pilozitatea excesiva este confundata cu hirsutismul, care determina modelul de crestere a parului femeilor intalnit la barbati. Astfel, femeile ce sufera de hirsutism vor avea par in zona pieptului sau pe fata. Chiar daca cele doua determina cresterea parului, femeile ce sufera de pilozitate excesiva defapt sufera de sindromul omului-lup. Hiperticoza nu este determinata de catre fluctuatii hormonale. Indiferent de cauza sa, va creea cu adevarat disconfort. Partea buna este ca exista o multitudine de tratamente pe care persoana suferinda le poate aplica pentru a duce o viata normala in societate.

Hiperticoza este o afectiune rara, a carei cauze exacte ramane necunoscuta. Insa, specialistii au dezvoltat mai multe teorii privind provenienta acestei afectiuni. Una dintre ele se refera la faptul ca hiperticoza congenitala poate fi mostenita, adica se transmite pe cale ereditara. In astfel de cazuri, simptomele sunt prezente inca de la nastere. Pe de alta parte, pilozitatea excesiva dobandita are o varietate de cauze, caz in care apare mai tarziu, in perioada menopauzei:

 •   Alimentatia este saraca in nutrienti;
 •   Exista tulburari alimentare precum anorexia nervoasa sau bulimia;
 •   Subnutritie;
 •   Persoana in cauza sufera de cancer si de mutatii ale celulelor;
 •   Anumite medicamente destinate cresterii parului, precum steroizii androgeni;
 •   Boli autoimmune ce afecteaza pielea – SIDA.

Majoritatea oamenilor au genele, ce provoaca o astfel de crestere a parului in cantitati excesive, inactive. Oamenii nu mai trebuie sa fie acoperiti in totalitate de par pentru a se incalzi. Astfel, in urma evolutiei, si femeile si barbatii au mai putin par pe corp. In alta ordine de idei, persoanele suferinde de hiperticoza congenitala, au aceste gene active. Ele isi reiau activitatea inca din uter. Insa, nu se stie de ce se intampla mutatia. Uneori, o alta afectiune, profiria cutanata tardiva, poate declansa hiperticoza.

In cazul in care pilozitatea excesiva se produce doar in anumite zone de pe corp, inseamna ca este cauzata de afectiuni cronice la nivelul pielii, precum neurodermatita, ce este asociata cu eruptii repetate pe o anumita portiune a corpului. Desigur, cresterea vascularitatii intr-o anumita zona de pe corp poate determina hiperticoza. 

Care sunt simptomele hiperticozei?

Principalul simptom al hiperticozei este dat de catre cresterea excesiva a parului. Uneori, acesta poate aparea in cele mai neobisnuite zone de pe corpul uman. Severitatea simptomelor va creste sau se va ameliora odata cu inaintarea in varsta. Nu toate tipurile de par produse de hiperticoza sunt asemanatoare. Simptomele hiperticozei depind de tipul de par:

 •   Lanugo;
 •   Vellus;
 •   Terminal;

Lanugo

Acest par este lung, subtire si moale. Se poate asemui cu parul prezent pe corpul unui nou-nascut. In conditii normale, acesta nu are nici un fel de pigment. Apare la cateva saptamani de la nastere. Cei ce sufera de hiperticoza cu acest tip de par, se vor confrunta cu simptomele pana cand afectiunea este tratata.

 Vellus

Diferenta dintre parul Lanugo si Vellus este ca Vellus este scurt, moale si usor pigmentat. Acest tip apare in orice zona a corpului unde exista foliculi de par.

Terminal

Spre deosebire de tipurile de par mentionate anterior, Terminalelele sunt cele mai intunecate. Firele sunt groase, aspre si lungi. Acest tip de hiperticoza apare adesea in urma unei dereglari hormonale.

Care sunt tipurile de hiperticoza?

Aceasta afectiune este de mai multe tipuri. Ele sunt clasate in functie de perioada si cauza din care hiperticoza a aparut:

 •   Hiperticoza lanuginoasa congenitala – tipul de par aparut este Lanugo, frecvent intalnit la fat, insa nu dispare dupa nastere. Fierele de par continua sa creasca intr-un mod anormal in diferite parti ale corpului pentru tot parcursul vietii;
 •   Hiperticoza terminala congenitala – bebelusul va avea par de tip Terminal la nastere, ce va continua sa creasca pe tot parcursul vietii. Acest tip de hiperticoza acopera intreaga suprafata a corpului, inclusiv fata.
 •   Hiperticoza dobandita – se dezvolta mai tarziu. Parul specific poate fi din toate cele trei tipuri. Se va manifesta pe portiuni mici sau pe intreg corpul.
 •   Hirsutismul – se dezvolta datorita dezechilibrelor hormonale la femei. Este adesea confundata cu hiperticoza.

Care este tratamentul pentru hiperticoza?

Hiperticoza se poate trata cu ajutorul electrolizei sau tratamentului cu laser. Este o optiune pe care persoana afectata va trebui sa o efectueze pe termen lung. Exista posibilitatea si reducerii riscului de dezvoltare pentru anumite tipuri. Metodele folosite sunt:

 •   Evitarea anumitor imunosupresoare;
 •   Evitarea anumitor steroizi androgeni;
 •   Evitarea medicamentelor de crestere a parului.

Din nefericire, nu exista nici un remediu pentru hiperticoza congenitala. Insa, tratamentul este bazat pe indepartarea parului din zonele afectate:

 • Rasul;
 • Pensatul;
 • Epilatul cu ceara;
 • Epilarea chimica;
 • Albirea.

Aceste solutii doar vor indeparta parul, insa procesul va trebui repetat des, deoarece afectiunea determina cresterea continua. Unele dintre tehnicile descrise mai sus vor fi mai greu de folosit pentru anumite zone a corpului, provocand iritatii. Tratamentul cu laser sau electroliza este un tratament de lunga durata. Acest tratament defapt distruge foliculii de par. Se vor folosi incarcaturi electrice de o intensitate foarte mare. La fel va face si epilarea cu laser. Ea se va folosi de lumina emanata de laser, mai putin dureroasa decat electroliza.

In cazul anumitor oameni, aceste tratamente vor duce spre pierderea totala a parului. Insa, oamenii afectati vor trebui sa faca mai multe sedinte pentru obtinerea rezultatelor dorite. Hiperticoza poate fi declansata datorita unei componente genetice. Asadar, persoanele ce au avut in familie cazuri de pilozitate excesiva sunt mai predispuse spre a manifesta afectiunea. Diagnosticul cu hiperticoza poate fi mai usor atribuit la bebelusi, mai ales daca este vorba despre hiperticoza congenitala. In cazurile dificile, medicul va efectua analize a unor mostre de par la microscop, unde se vor observa tiparele atipice ale parului.

 Bibliografie:

Park AM, Khan S, Rawnsley J. Hair Biology: Growth and Pigmentation. Facial Plast Surg Clin North Am. 2018 Nov;
Tng VE, de Zwaan S. Hypertrichosis cubiti, a case report and literature review. Clin Case Rep. 2016 Feb;
Mimoto MS, Oyler JL, Davis AM. Evaluation and Treatment of Hirsutism in Premenopausal Women. JAMA. 2018 Apr 17;
Frank JA, Rojek N, Foreman RS. A case of hypertrichosis lanuginosa acquisita as a sign of malignancy. Eur J Dermatol. 2017 Feb 01;
Nguyen KD, Osehobo E, Alleyne CH. Hypertrichosis lanuginosa acquisita associated with intracranial melanoma: case illustration. J Neurosurg. 2018 Jul;
Lee IJ, Im SB, Kim DK. Hypertrichosis universalis congenita: a separate entity, or the same disease as gingival fibromatosis? Pediatr Dermatol. 1993 Sep;
Hernandez MI, Castro A, Bacallao K, Avila A, Espinoza A, Trejo L, Iñiguez G, Codner E, Cassorla F. Hormonal profile and androgen receptor study in prepubertal girls with hypertrichosis. Int J Pediatr Endocrinol. 2014;
Salido R, Gómez-García FJ, Garnacho-Saucedo G, Galán-Gutiérrez M. Acquired generalized hypertrichosis due to diazoxide. Actas Dermosifiliogr. 2013 Mar;
Kim WI, Kim TW, Park SM, Lee HJ, Jin H, You HS, Shim WH, Kim GW, Kim HS, Kim BS, Kim MB, Ko HC. Plexiform Schwannoma with Localized Hypertrichosis. Ann Dermatol. 2018 Aug;
Poonia K, Gogia P, Bhalla M. Localized Hypertrichosis at Vaccination Site. Int J Trichology. 2018 May-Jun;
Manchanda K, Mohanty S. Localized Hypertrichosis Following Vaccination in an Infant. Int J Trichology. 2016 Apr-Jun;
Pérez-López I, Martinez-López A, Blasco-Morente G, Ruiz-Villaverde R. Faun Tail Nevus: A Cutaneous Sign of Spinal Dysraphism. Actas Dermosifiliogr. 2017 Jan-Feb;
Kaler SG, Patrinos ME, Lambert GH, Myers TF, Karlman R, Anderson CL. Hypertrichosis and congenital anomalies associated with maternal use of minoxidil. Pediatrics. 1987 Mar;
Gryngarten M, Bedecarràs P, Ayuso S, Bergadà C, Campo S, Escobar ME. Clinical assessment and serum hormonal profile in prepubertal hypertrichosis. Horm Res. 2000;
Elosua-González M, Campos-Domínguez M, Bancalari D, Noguera-Morel L, Hernández-Martín A, Huerta-Aragonés J, Torrelo A. Omeprazole-induced hypertrichosis in two children. Pediatr Dermatol. 2018 Jul;
Imbernón-Moya A, Podlipnik S, Burgos F, Vargas-Laguna E, Aguilar-Martínez A, Fernández-Cogolludo E, Gallego-Valdes MA. Acquired Localized Hypertrichosis Induced by Rivastigmine. Case Rep Dermatol Med. 2016;
Tan AR. Cutaneous manifestations of breast cancer. Semin Oncol. 2016 Jun;
Tančić-Gajić M, Vujović S, Dujmović I, Basta I, Ivović M, Marina LV, Djordjević PB, Micić D. Acquired Hypertrichosis Lanuginosa: Typical Presentation and Unusual Association. Arch Iran Med. 2015 Jul;

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

newsletter