Cauzele infertilitatii la barbati si femei

Publicat la: 28/03/2016

Cauzele infertilitatii la barbati si femei

Infertilitatea este, in prezent, o problema majora cu care se confrunta tot mai multe cupluri, statisticile aratand ca 1 cuplu din 6 este astfel afectat. Infertilitatea defineste imposibilitatea de a concepe un copil in decurs de 1 an de incercari, avand in vedere ca sansa de a obtine o sarcina in acest timp este de 90%. Cauzele care duc la esecul conceptiei pot apartine in egala masura femeii si barbatului, insa factorii feminini sunt mult mai numerosi. Studiile au concluzionat ca aproximativ 70% dintre cuplurile care se supun tratamentelor impotriva infertilitatii reusesc sa-si indeplineasca visul de a deveni parinti.

Cauzele infertilitatii la barbati

Un barbat se poate confrunta cu infertilitate in caz de impotenta, ejaculare precoce sau intarziata, insa procentul in aceste cazuri este unul destul de mic, 1%. O afectare majora a calitatii si cantitatii de sperma are loc in cazul persoanelor care consuma droguri, posibilitatea de a concepe un copil fiind redusa cu pana la 50%. Fumatul este si el un factor care ingreuneaza acest proces, studiile dezvaluind ca succesul cuplurilor de fumatori supuse tratamentelor de fertilizare a fost cu mult sub cel al cuplurilor de nefumatori. De asemenea, fumatul scade libidoul, persoanele care se confrunta cu acest viciu avand o activitate sexuala mai redusa.

Alti factori vinovati de infertilitate la barbat pot fi varsta, obezitatea, dieta dezechilibrata, expunerea constanta la surse puternice de caldura − de exemplu, sauna − si mersul in exces pe bicicleta, care poate afecta nervii responsabili de erectie sau, in cazuri extreme, poate provoca traume la nivelul scrotului.

Necoborarea unui testicul intrauterin creste ulterior riscul aparitiei infertilitatii. Pe de alta parte, exista o serie de factori genetici si hormonali, iar aici intra deficitul de testosteron, care pot influenta fertilitatea barbatului, dar si anumite boli ca diabetul, fibroza chistica, tuberculoza, infectiile respiratorii recurente, infectiile uro-genitale, insuficienta renala si hepatica sau oreionul. Tineti cont ca si anumite boli cu transmitere sexuala − de exemplu, gonoreea, clamidioza sau infectia cu HPV, au si ele o influenta negativa asupra fertilitatii. Atentie! Barbatii care merg la sala si consuma steroizi sunt mult expusi riscului de a nu putea face copii.

Cum sa folosesti corect pilula de a doua zi

Cauzele infertilitatii la femei

Un prim simptom care ar trebui sa ingrijoreze este ciclul neregulat, mai lung de 35 de zile sau mai scurt de 21 de zile. Ca si in cazul barbatilor, stilul de viata precar, lipsa nutrientilor din alimentatie, consumul de alcool si de droguri au un impact negativ in procesul de concepere a unui copil. De asemenea, stresul, obezitatea si efortul fizic constant pot afecta fertilitatea, iar fumatul, in cazul femeilor, este responsabil de 13% dintre cazurile de infertilitate. Un efect negativ il au si produsele cosmetice, deoarece acestea contin un numar destul de mare de substante toxice, iar o expunere constanta poate scadea cu pana la 30% capacitatea unei femei de a concepe un copil, cu atat mai mult cu cat determina instalarea precoce a menopauzei.

Totodata, 30% dintre femei sunt afectate de probleme de ovulatie, sindromul ovarelor polichistice putand fi o alta cauza de luat in calcul. Daca trompele uterine sunt deteriorate sau blocate, atunci apare infertilitatea tubara, iar boli ca gonoreea si infectia cu Chlamydia pot fi cauze anterioare, la fel ca si o sarcina extrauterina. In aceasta categorie pot intra endometrioza, stenoza de col, infectiile urinare recurente, dar si malformatiile uterului − de exemplu, provenite in urma unui avort. Fibromul uterin este o alta cauza – insa, chiar daca afecteaza pana la 10% dintre femei, influenteaza fertilitatea intr-un procent mult mai redus fata de restul afectiunilor.

Atentie! Varsta este un factor care afecteaza fertilitatea unei femei mult mai mult decat a unui barbat, astfel incat, dupa 30 de ani, posibilitatea de a ramane gravida scade dramatic cu fiecare an care trece.

Tot ce ai nevoie sa stii despre HPV

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
UP Supliment alimentar pentru potenta, 8 capsule

UP este un supliment alimentar pentru stimularea potentei la barbati....

180,40 RON
Pro-V, performante sexuale, 1 capsula

Pastilele ProV reprezinta remediul asteptat de barbati pentru a creste...

14,90 RON
Maraton forte, 20 capsule, probleme potenta

Ofera-i iubitei tale un cadou „picant” si promite-i nopti intregi de...

184,40 RON
newsletter