Silimarina: antioxidant natural pentru celulele hepatice

Publicat la: 17/07/2017

Silimarina: antioxidant natural pentru celulele hepatice

Ficatul este un organ vital ce detine aproximativ 500 de functii in organism. Pe langa rolul principal, acela de a secreta bila, ficatul contribuie la buna digestie a grasimilor, regleaza nivelul zaharului din sange si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Stresul, poluarea, alimentatia gresita, consumul excesiv de alcool si medicamente, dar si anumite afectiuni ca, de exemplu, hepatita sau ciroza, il afecteaza si conduc la imbolnavirea sa. In conditii normale, celulele hepatice se regenereaza aproximativ la un an, insa un ficat afectat nu se va putea reface si nu va functiona la capacitatea sa reala fara un ajutor primit din exterior.

Ce este silimarina?

Silimarina este un extract obtinut din armurariu, planta folosita de peste 2000 de ani in tratarea diferitelor afectiuni, cu puternic rol antioxidant, ce contine un mix unic de flavonoide, silibina, silidianina si silicristina, fiind considerata in prezent cel mai puternic hepatoprotector si hepatoregenerator existent. Silimarina a fost descoperita in anul 1968 si de atunci a constituit tratamentul de baza in ameliorarea disfunctiilor hepatice. Cura cu silimarina nu prezinta contraindicatii, nefiind testata in sarcina, si este recomandata atat persoanelor suferinde de afectiuni ale ficatului, cat si persoanelor care-si doresc o protectie hepatica suplimentara si o detoxifiere sanatoasa a organismului.

Beneficiile silimarinei

Primul mare beneficiu al silimarinei este actiunea regeneranta si protectoare asupra celulelor hepatice, aceasta formand un adevarat scut contra toxinelor si a produsilor chimici care pot afecta ficatul. Totodata, aceasta actioneaza ca un decongestionant hepatic stimuland fluxul biliar si prevenind astfel formarea calculilor biliari si a leziunilor hepatice. Pe de alta parte, silimarina sprijina sanatatea cardiovasculara prin determinarea cresterii colesterolului bun si normalizarea tensiunii arteriale.

Conform unui studiu publicat in Phytotherapy Research,armurariul, implicitsilimarina, este benefic pacientilor diagnosticati cu diabet gratie capacitatii sale de a regla glicemia. Demn de luat in seama este si efectul benefic pe care-l are asupra sanatatii cerebrale, silimarina dovedindu-se a fi un neuroprotector puternic, cu raspuns pozitiv in tratarea maladiei Alzheimer si a sclerozei multiple. Un studiu recent, publicat in 2015 in Journal of Natural Products, ii atribuie silimarinei proprietati anticancerigene puternice, avand calitatea nu doar de a preveni, ci si de a inhiba proliferarea celulelor canceroase in organism.

Ce este steatoza hepatica

Silimarina si ficatul

Silimarina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti din lume ce are capacitatea de a anihila radicalii liberi ce ataca celulele hepatice. Aceasta creste nivelul glutationului in ficat, substanta responsabila cu detoxifierea, cu mai mult de 35 % in cazul subiectilor sanatosi, si stimuleaza sinteza proteinelor in ficat, ceea ce conduce la o crestere considerabila a productiei de celule noi hepatice. Conform unui studiu, desfasurat pe 170 de pacienti diagnosticati cu ciroza hepatica carora li s-au administrat 140 mg silimarina de trei ori pe zi, timp de 41 luni, rata de supravietuire a crescut la 58%, in cazul pacientilor carora li s-a administrat silimarina, si la doar 39% in cazul pacientilor cu placebo, cercetatorii neinregistrand efecte secundare ale consumului de silimarina.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Bio Vitality Nikvorm, Sirop pentru eliminarea parazitilor intestinali, 60ml

NIKVORM este o formula complexa si unica din plante cu traditie in...

28,90 RON
Linex Forte, 14 capsule

Linex Forte este un simbiotic modern (prebiotic + probiotic) cu actiune...

26,90 RON
Impruvis Probiotics fast melt, 10 plicuri

IMPRUVIS PROBIOTICS FAST MELT, 10 plicuri Maxima protectie...

30,40 RON
newsletter