
Constipatia este un simptom asociat unei dereglari a tranzitului intestinal care se manifesta prin scaune rare, mai putin de cinci pe saptamana, cu dificultati de eliminare a materiilor fecale, insotit adesea de senzatia de golire incompleta a intestinului. Aproximativ 30% din populatia globului este afectata de constipatie cronica. Un procent foarte mare de persoane sufera de constipatie ocazionala, cauzata de schimbarile de rutina sau de meniu. Constipatia, desi pare banala, poate avea urmari foarte grave, de la balonare si dureri abdominale si pana la cancer de colon. Se recomanda adoptarea unei diete bogate in fibre, consumul de lichide si de ceaiuri diuretice si apelarea la remedii naturiste cu efect laxativ.
Ceaiuri laxative
Ceaiul de crusin este unul dintre cele mai puternice laxative naturale gratie derivatilor antracenici continuti. Acesta creste motilitatea colonului, stimuleaza contractiile si accelereaza pasajul intestinal, insa nu se recomanda administrarea indelungata. Un alt ceai laxativ puternic este ceaiul de volbura, numita popular si rochita randunicii, care contribuie, totodata, si la detoxifierea organismului. Ceaiul din frunze si flori de calin este recunoscut gratie efectelor sale laxative, insa nu se recomanda administrarea pe o perioada mai lunga de o saptamana. Cu un efect laxativ-purgativ eficient este si ceaiul de fenicul, de frasin sau de patlagina. Ceaiul de soc, pe langa actiunea laxativa si diuretica, ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Pentru rezultate rapide se pot combina mai multe tipuri de ceaiuri fara, insa, a depasi perioada de 7 zile.
Laxative puternice
In functie de felul in care actioneaza in organism, laxativele pot fi de trei feluri: stimulente, mecanice si osmotice. Laxativele stimulente se mai numesc si purgative si au rolul de a stimula muschii si a impulsiona defecatia. Senna este una dintre cele mai puternice plante din natura cu efect purgativ. Astfel de suplimente sunt recomandate cu precadere in caz de constipatie severa. Acestea isi fac efectul in aproximativ 8 ore de la ingerare si se recomanda a fi administrate seara, inainte de culcare. Laxativele mecanice sunt administrate in cazuri usoare sau ocazionale de constipatie si au la baza un amestec de fibre care grabesc digestia si favorizeaza eliminarea materiilor fecale. In aceasta categorie intra sucul de aloe vera, de struguri, de mere, dar si semintele de in, de psyllium si taratele de ovaz. Laxativele osmotice contin foarte multe minerale si actioneaza prin cresterea cantitatii de apa din intestine, astfel incat scaunul sa devina mai moale si mai usor de eliminat. Un astfel de efect il au ciresele daca sunt consumate crude sau sub forma de ceai.
Laxative rapide
Cel mai rapid laxativ pentru a combate constipatia sunt supozitoarele cu glicerina, efectul manifestandu-se la doar cateva ore dupa aplicare. Un alt laxativ natural rapid este uleiul de ricin. Se recomanda administrarea pe stomacul gol, dimineata, a maxim o lingurita de ulei de ricin. De asemenea, scoarta de crusin si extractul de senna au un puternic rol purgativ, detoxifiant si laxativ puternic, acestea actionand direct asupra peristaltismului intestinal si diminuand consistenta scaunelor pentru a usura eliminarea acestora. Pe de alta parte, semintele de psyllium au efect laxativ foarte rapid, gratie fibrelor solubile continute care accelereaza tranzitul intestinal si combat in mod sanatos constipatia.
Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.