Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cisticercoza: o privire detaliata asupra acestei infectii, preventie si tratament

Cisticercoza: o privire detaliata asupra acestei infectii, preventie si tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 iunie 2023

Infectia cu tenii apare de obicei atunci cand oamenii mananca carne cruda contaminata sau gatita necorespunzator. fie carne de vita, sau peste de apa dulce. Viermii adulti, care traiesc in intestin, nu provoaca de obicei simptome, dar pot provoca disconfort abdominal, diaree si scadere in greutate.

Medicii diagnostica infectia intestinala cu tenii prin gasirea unor segmente de vierme sau oua intr-o proba de scaun si diagnostica cisticercoza prin identificarea chisturilor din alte parti ale corpului, efectuand analize imagistice sau analize de sange. Gatirea completa a carnii de porc si a carnii de vita si a pestilor de apa dulce ajuta la prevenirea infectiei. Medicamentele antiparazitare, cum ar fi praziquantel, sunt utilizate pentru a trata infectia intestinala si albendazolul si / sau praziquantel plus corticosteroizii pot fi folositi pentru ameliorarea simptomelor cauzate de chisturi in creier. Mai multe specii de tenii pot provoca infectii la om. Aceste specii includ urmatoarele:

Taenia saginata (la bovine)
Taenia solium (la porci)
Taenie asiatica, contractata prin consumul de carne de porc in Asia
Diphyllobothrium latum (la peste)
Ciclul de viata al teniilor saginata (tenia de porc)

Cum apare infectia cu tenie la om si care e potentialul sau letal

Oamenii se infecteaza consumand carne de porc cruda sau gatita insuficient, care contine chisturi de larve de tenie (numite cisticerci). In intestin, cisticercii se maturizeaza in viermi adulti si adera la peretele intestinului. Viermii adulti produc segmente (numite progloctide) care transporta ouale. Proglottidele pot elibera oua sau se pot separa de restul de vierme si pot calatori in anus. Ouale, progloctidele sau ambele sunt eliminate cu materiile fecale.

Porcii sau, mai rar, oamenii sunt infectati de consumul de oua sau proglobtide (de exemplu, in alimentele contaminate cu materiile fecale umane). Dupa ce ouale au fost ingerate, acestea eclozeaza in intestin si elibereaza sfere care patrund in peretele intestinului. Apoi calatoresc apoi prin fluxul sanguin catre muschi si creier, ficat si alte organe, unde devin chisturi.
Desi viermii adulti din intestin nu provoaca de obicei simptome, unele persoane prezinta disconfort in abdomenul superior, diaree si alte simptome. In anumite cazuri, o persoana infestata cu tenie poate simti o parte a viermelui care se deplaseaza prin anus sau poate vedea o parte in scaun. Viermele de peste poate provoca anemie, deoarece absoarbe vitamina B12, necesara pentru maturizarea globulelor rosii (eritrocite).

Simptomele cisticercozei (infestare cu Taenia solium) sunt cauzate de chisturi care se formeaza in creier si alte organe (cum ar fi maduva spinarii, ficatul, plamanii si ochii ). Aceste chisturi pot provoca simptome severe, uneori fatale, ani dupa infectia initiala, cand chisturile incep sa se deterioreze si provoaca inflamatii. Chisturile din creier si tesuturile care il captusesc (meningele) pot provoca dureri de cap, convulsii, confuzie si alte simptome neurologice. Rar, chisturile apar in ochi (unde pot provoca orbire) sau in maduva spinarii, unde uneori provoaca slabiciune musculara sau paralizie.

Taeniaza datorata T. solium, T. saginata sau T. asiatica este de obicei caracterizata de simptome usoare si nespecifice. Dureri abdominale, greata, diaree sau constipatie pot aparea atunci cand viermii devin complet dezvoltati in intestin, la aproximativ 8 saptamani dupa ingestia de carne care contine cisticerci. Aceste simptome pot continua pana cand viermele moare in urma tratamentului, altfel poate trai cativa ani. Se considera ca infectiile netratate cu viermi de T. solium persista, in general, timp de 2 – 3 ani.

In cazul cisticercozei datorate T. solium, perioada de incubatie anterioara aparitiei simptomelor clinice este variabila, iar persoanele infectate pot ramane asimptomatice multi ani. In unele regiuni endemice (in special in Asia), persoanele infestate pot dezvolta noduli subcutanati vizibili sau palpabili. Neurocisticercoza este asociata cu o varietate de semne si simptome, in functie de numarul, dimensiunea, stadiul, si localizarea modificarilor patologice, precum si raspunsul imun al gazdei, dar pot fi, de asemenea, asimptomatice clinic. Simptomele pot include dureri de cap cronice, orbire, convulsii, hidrocefalie, meningita si simptome cauzate de leziuni care ocupa spatii ale sistemului nervos central.

Transmiterea infectiei cu tenie

Oamenii se pot infecta cu T. saginata sau T. asiatica atunci cand consuma carne de vita infectata sau, respectiv, tesut de ficat de porc, care nu a fost gatit in mod adecvat, dar teniaza datorata T. saginata sau T. asiatica nu are un impact major asupra sanatatii umane.

Infectia cu T. Solium apare atunci cand o persoana mananca carne de porc cruda sau gatita insuficient ori care a fost infestata. Infectia cu viermele provoaca putine simptome clinice. Ouale de T. solium pot infecta, de asemenea, oamenii daca sunt ingerate de o persoana (pe calea fecal-orala sau prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate), care provoaca infectie cu parazitul larvar in tesuturi (cisticercoza umana).

Cisticercoza umana poate duce la efecte devastatoare asupra sanatatii umane. Larvele (cisticercii) se pot dezvolta in muschi, piele, ochi si sistemul nervos central. Cand chisturile se dezvolta in creier, afectiunea este denumita neurocisticercoza (NCC). Printre simptome se numara dureri de cap severe, orbire, convulsii si convulsii epileptice si pot fi fatale.

Neurocisticercoza este cea mai frecventa cauza de prevenire a epilepsiei la nivel mondial si este estimata ca provoaca 30% din toate cazurile de epilepsie in tarile in care parazitul este endemic. In comunitati specifice, asocierea dintre NCC si epilepsie poate fi de pana la 70%.

Tratament si metode de preventie pentru teniaza

Tratamentul are drept scop controlul sau oprirea ciclului de transmitere a parazitului. Infectiile cu stadiul adult de Taenia spp. raspund la medicamentele antihelmintice obisnuite niclosamida ( 2 g / persoana ca doza unica ), praziquantel ( 5 – 10 mg / kg ca doza unica ),31,32 tribendimidina ( 200 mg per < 15 ani sau 400 mg per adult doza orala unica ) 33 si albendazol ( 3 × 400 mg / persoana timp de trei zile consecutive ).S-a demonstrat ca albendazolul cu doza tripla vindeca 100% din Taenia spp. cazuri,

In NCC, deoarece distrugerea chisturilor poate duce la un raspuns inflamator, este necesar un tratament specializat si poate include cursuri lungi cu doze mari de praziquantel si / sau albendazol, precum si sustinerea terapiei cu corticosteroizi si / sau anti-epileptice si, eventual, chirurgie. Doza si durata tratamentului pot varia foarte mult si depind in principal de numarul, dimensiunea, locatia si stadiul de dezvoltare al chisturilor, edemul inflamator inconjurator, acutitatea si severitatea simptomelor sau semnelor clinice. Metode de prevenire a teniazei:

Igiena personala riguroasa: Spalati-va pe maini in mod regulat cu apa si sapun, in special inainte de a manca si dupa utilizarea toaletei.
Gatitul adecvat al alimentelor: Asigurati-va ca pestele si orice tip de carne este gatita complet, la temperaturi ridicate, pentru a distruge posibilele larve de tenie.
Evitati consumul de carne cruda sau insuficient gatita: Evitati consumul de sushi, carne de vita cruda sau alte preparate care nu sunt suficient gatite.
Igiena adecvata a alimentelor: Asigurati-va ca alimentele sunt pastrate in conditii sigure si ca nu sunt contaminate cu oua sau larve de tenie.
Evitati consumul de apa contaminata: Consumati apa potabila sigura si evitati sa beti apa din surse nesigure sau contaminata cu paraziti.
Evitati consumul de produse lactate nepasteurizate: Produsele lactate nepasteurizate pot fi o sursa de infectie cu tenie.

Alte tipuri de infectii parazite cu potential fatal pentru om, precum teniaza

Infectia cu trichina - Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitara, contractata de om prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic care contine larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii inrudite de Trichinella. Pe langa agentul clasic, T. spiralis, trichineloza poate fi produsa si de T. pseudospiralis, T. nativa, T. nelsoni si T. britovi. Ciclul de viata este mentinuit de animalele care hranesc (ex. porci, cai) sau se hranesc (ex. ursi, vulpi,mistreti) cu animale ai caror muschi striati contin larve infestate inchistate (ex. rozatoare).

Oamenii se infecteaza prin prelucrarea sau consumul de carne cruda, insuficient preparata termic, a animalelor infestate, cel mai frecvent porci, mistreti sau ursi. Larvele eclozeaza in intestinul subtire, penetreaza mucoasa si devin adulti in 6-8 zile. Femelele mature elibereaa larve vii in decurs de 4-6 saptamani, apoi mor sau sunt eliminate. Larvele noi migreaza prin fluxul sanguin si corp, dar supravietuiesc in cele din urma doar celulele striate ale muschilor scheletici. Larvele se inchisteaza complet 1-2 luni si raman viabile timp de cativa ani ca paraziti intracelulari. Larvele moarte sunt in cele din urma, reasorbite sau calcificate. Ciclul continua doar daca larvele inchistate sunt ingerat de un alt carnivor.

Infectia cu amiba (Amoebiaza) - Amoebiaza sau amibiaza este o boala infectioasa cauzata de specii de amibe, de obicei din grupul Entamoeba. Simptomele apar de obicei in timpul infectiilor cauzate de amiba Entamoeba histolytica. Infectia este consecinta ingestiei de alimente contaminate cu fecale, precum legumele de gradina, sau consecinta transmiterii directe fecal-orala. Cele mai multe persoane sunt asimptomatice, sau prezinta simptome diareice minime. La unii pacienti este prezenta infectia intestinala sau extraintestinala invaziva (ex. hepatica si renala, a vezicii urinare, organelor genitale masculine si feminine, cutanata, pulonara, cerebrala).

Informatii despre diferite tipuri de infectii parazite

Bibliografie:

Parashar UD, Hummelman EG, Bresee JS, Miller MA, Glass RI. Global illness and deaths caused by rotavirus disease in children. Emerg Infect Dis. 2003;
Tate JE, Burton AH, Boschi-Pinto C, Steele AD, Duque J, Parashar UD, estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children younger than 5 years before the introduction of universal rotavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis. 2008;
Lanata CF, Fischer-Walker CL, Olascoaga AC, Torres CX, Aryee MJ, Black RE, et al. Global causes of diarrheal disease mortality in children <5 years of age: a systematic review. PLoS One. 2013;
Dickey M, Jamison L, Michaud L, Care M, Bernstein DI, Staat MA. Rotavirus meningoencephalitis in a previously healthy child and a review of the literature. Pediatr Infect Dis J. 2009;

Articole similare
Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata

Dextrocardia este o anomalie in care inima este in jumatatea dreapta a pieptului si nu in stanga, ca de obicei. In mod normal, inima este situata in mijlocul toracelui, cu varful inclinat spre stanga, dar in aceasta malformatie de origine genetica, inima este inclinata spre partea dreapta.

25 septembrie 2024
Edited 25 septembrie 2024
citește articolul
Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament

Porfobilinogenul (PBG) este un precursor al porfirinelor, a carui sinteza are loc in citosol, in prezenta ALA dehidrazei. In mod normal enzima converteste 2 molecule de ALA in compusul ciclic – porfobilinogen, precursor al hemului.

26 iulie 2024
Edited 16 septembrie 2024
citește articolul
Onicomicoza: Cum apare, metode de preventie si tratament Onicomicoza: Cum apare, metode de preventie si tratament

Unghiile de la picioare sunt de 10 ori mai predispuse la infectii decat unghiile de la maini, deoarece oamenii pot sta incaltati mai mult de 10 ore pe zi. Astfel, pentru fungi este un mediu prielnic de dezvoltare.

27 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate