Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Gastroenterita la copii: De ce apare, simptome, preventie
Postat in: Mama si copilul

Gastroenterita la copii: De ce apare, simptome, preventie

Rotavirus este caracterizat de un virus ce provoaca inflamatia stomacului si a intestinelor (gastroenterita). Simptomele includ diaree severa, varsaturi, febra si deshidratare. Infectiile apar cel mai adesea iarna sau primavara. Este foarte usor pentru copiii cu acest virus sa-l raspandeasca la alti minori si, uneori, la adulti. Nu exista medicamente specifice care sa trateze virusul, insa medicul poate prescrie fluide de rehidratare orala, dar este important sa se faca si o hidratare cu lichide. Simptomele apar la aproximativ 2 zile dupa ce persoana este expusa la virus, iar varsaturile si diareea pot dura intre 3 si 8 zile. Alte simptome posibile includ pierderea poftei de mancare si deshidratarea (pierderea fluidelor corporale), care pot fi deosebit de periculoase pentru sugari si copii mici.

Cauze si simptome ale gastroenteritei

Aceasta infectie se transmite prin contactul cu fecalele infectate pe cale orala, deoarece virusul poate supravietui timp de cateva ore in maini si cateva zile pe suprafete solide, cum ar fi scutece, haine, etc. In plus, poate fi transmis si prin consumul de alimente sau apa infectate cu virusul. Principalele simptome ale rotavirusului sunt diareea, febra si varsaturile. Este foarte important sa controlati hidratarea celor infectati cu aceasta boala, deoarece diareea pe care rotavirus o provoaca este de obicei severa. Deshidratarea in rotavirus este mai frecventa decat in alte infectii si, in cazuri extreme, poate provoca moartea, in special la sugari si copii mici. Durerea abdominala, impreuna cu alte simptome, poate fi, de asemenea, un semn al infectiei cu rotavirus.

Virusul are o perioada de incubatie de aproximativ doua zile inainte de aparitia simptomelor. Desi infectia cu rotavirus poate provoca moartea prin deshidratare, mortalitatea in tarile dezvoltate este foarte scazuta, iar acest lucru se datoreaza accesibilitatii tratamentelor de rehidratare. Cu toate acestea, raspandirea acestei boli este o cauza foarte frecventa a internarii in spital. Severitatea simptomelor si evolutia lor in timp depind de multi factori, cum ar fi varsta sau conditiile anterioare de sanatate ale persoanelor infectate.

Copiii cu infectie cu rotavirus pot avea urmatoarele simptome:

Febra
Greata si varsaturi
Crampe abdominale
Diaree apoasa si frecventa
La adulti, este necesar sa se apeleze la medic daca:

Aveti diaree de mai mult de doua zile
Sange in voma sau scaun
Varsaturi persistente si imposibilitatea hidratarii pe cale orala
Febra
Aveti semne sau simptome de deshidratare, cum ar fi sete excesiva, gura uscata, urina redusa cantitativ, slabiciune severa, ameteli

Uneori, diareea care insoteste o infectie cu rotavirus este atat de puternica incat este foarte usor sa conduca rapid la deshidratare, iar semnele dezhidratarii includ:

Sete
Iritabilitate
Oboseala si lipsa vigilentei
Senzatie de ameteala sau lesin
Gura uscata

Preventie, diagnosticare si tratament

In prezent, exista vaccinuri impotriva acestei infectii. Rotavirusul este extrem de contagios, astfel incat, odata ce infectia este confirmata, persoana infectata trebuie sa fie protejata in orice moment si trebuie sa fie luate masuri pentru a mentine cat mai putin contact posibil. Salile de clasa, gradinitele si locurile publice pot fi scena unor focare epidemice. Desi spalarea mainilor nu garanteaza ca nu veti obtine virusul, o buna igiena va reduce sansele de a obtine boala.

Desi prezenta simptomelor, mai ales daca se manifesta toate, este un semn al unei posibile contagiuni prin rotavirus, aceasta simptomatologie poate aparea cu multe alte patologii, in special la copii, astfel incat simptomele nu duc intotdeauna la un diagnostic clar. Cel mai bun mod de a determina daca exista infectie cu rotavirus este de a efectua un test de scaun. Daca un copil este foarte bolnav sau are mucus in scaun, medicul poate recomanda un test de scaun pentru a verifica daca exista rotavirus si alti germeni care provoaca diaree. De asemenea, se pot indica teste de urina sau de sange pentru a evalua deshidratarea.

Exista o sansa de a preveni infectia prin administrarea unui vaccin, dar odata ce virusul este contractat, nu exista medicamente specifice pentru a-l trata. Cheia pentru a combate afectiunea este hidratarea continua. Daca pierderea de lichid este severa (diaree acuta sau varsaturi constante), este necesara administrarea de ser si electroliti.

In cazul bebelusilor, acestia sunt adesea incapabili sa tolereze fluidele, deci este necesar ca acestia sa fie adusi la spital pentru a se efectua rehidratarea prin administrarea de fluide intravenoase, cu scopul de a se restabili concentratiile de lichide si minerale de sare din organism. Majoritatea copiilor cu varsta peste trei ani pot fi tratati acasa fara probleme. La adultii care au un sistem imunitar sanatos, infectia cu rotavirus poate disparea de la sine in decurs de 3-7 zile.

Copiii cu diaree usoara care nu vomita pot continua sa manance si sa bea in mod normal, insa ar trebui sa bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Copiii care sunt deshidratati ar trebui sa bea cantitati mici de solutii de rehidratare orala, deoarece aceasta solutie contine cantitatea potrivita de apa, zahar si sare pentru a ajuta la combaterea deshidratarii. Puteti cumpara solutii de rehidratare orala si fara prescriptie medicala. Evitati sucurile de fructe, bauturile racoritoare si bauturile pentru sportivi, care pot agrava diareea.

Când trebuie să apelati la medic?

Adresați-vă medicului dacă copilul are simptome de infecție cu rotavirus:

Nu poate bea timp de cateva ore
Urineaza mai putin decat de obicei
Semne de deshidratare, cum ar fi lipsa lacrimilor la plans, gura uscata, buze crapate, ameteli, somnolenta si vigilenta redusa
Febra
Sange in scaun
Varsaturi ce persista
Diaree ce nu se amelioreaza

Infectiile cu rotavirus sunt contagioase?

Rotavirusul se gaseste in fecalele persoanelor infectate si se raspandeste cu usurinta. Copiii pot face infectia daca isi pun degetele in gura dupa ce ating ceva care a fost contaminat de rotavirus, cum ar fi o jucarie. Cel mai adesea, infectia apare deoarece copiii nu se spala pe maini, in special inainte de a manca si dupa utilizarea baii. Persoanele care au grija de bebelusi sau copii pot raspandi virusul, mai ales daca nu se spala pe maini dupa schimbarea scutecelor pentru bebelusi sau copii mici. Copiii se pot infecta, de asemenea, daca beau apa sau mananca alimente contaminate de virus. Acest lucru se intampla atunci cand o persoana cu rotavirus nu se spala pe maini inainte de a pregati mancarea.

Rotavirusul se poate transmite prin maini, jucarii, suprafete, alimente sau apa contaminate. Daca esti infectat cu rotavirus si nu te-ai spalat pe maini dupa ce ai folosit toaleta - sau daca copilul tau are rotavirus si nu te-ai spalat pe maini dupa ce i-ai schimbat scutecul sau l-ai ajutat sa mearga la toaleta - virusul poate contamina orice atingi, incluzand mancarea, jucariile sau alte obiecte.

Daca o alta persoana iti atinge mainile nespalate sau vine in contact cu un obiect contaminat si apoi isi duce mana la gura, se poate infecta la randul sau. Deoarece exista mai multe tipuri de rotavirus, poti sa te infectezi mai mult de o data, chiar daca ai fost vaccinat. Totusi, infectiile ulterioare sunt de obicei mai putin severe. Simptomele infectiei cu rotavirus la adulti apar la aproximativ doua - trei zile dupa ce persoana a fost infectata si se manifesta prin: febra, varsaturi, diaree, deshidratare, stare de somnolenta sau apatie, stare de irascibilitate

Febra si varsaturile pot dura intre 2-3 zile, iar diareea pana la 6 -8 zile. In cazurile extreme, diareea se poate prelungi si poate conduce la pierderea apei si a sarurilor minerale din organism, situatie care implica deshidratarea severa, iar pentru copii poate fi fatala. In cazul adultilor, simptomele pot fi foarte usoare. Pe de alta parte, nou-nascutii sunt protejati de anticorpii transmisi transplacentar sau din laptele matern si infectia cu rotavirus poate fi asimptomatica. Cand vorbim de infectia cu rotavirus trebuie sa intelegem ca cea mai sigura cale de preventie este vaccinul rotavirus. Pe piata exista deja de mai multi ani vaccinul rotarix disponibil in farmacii.

15 februarie 2023

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.