Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hipotensiunea ortostatica: De ce apare, simptome, cum se poate preveni

Hipotensiunea ortostatica: De ce apare, simptome, cum se poate preveni

La unele persoane si anume cu precadere persoanele in varsta, tensiunea arteriala scade excesiv atunci cand stau in picioare sau se ridica, aceasta afectiune fiind numita hipotensiune ortostatica sau posturala. Exista asadar mai multe simptome ale lesinului printre care se numara ametelile, confuzia, dar si vederea incetosata, acestea incepand sa-si faca simtita prezenta in primele minute dupa ce ati inceput sa stati in picioare. Problemele de acest fel se rezolva in momentul in care persoana respectiva se culca.

Cu toate acestea insa, unii oameni ajung chiar sa lesine atunci cand apare starea de ameteala. Simptomele acestea sunt mai frecvente si chiar si mai grave atunci cand persoanele respective au consumat alcool sau o masa copioasa. De asemenea, ele mai apar si in momentul cand o anumita persoana are un deficit si anume unul de lichide de obicei, ea fiind deshidratata. Chiar si tinerii pot experimenta aceste simptome atunci cand stau in picioare, fara a mai avea o scadere a tensiunii arteriale. Ritmul cardiac creste atunci cand acestia stau in picioare, de aceea aceasta afectiune se numeste si sindrom de tahicardie ortostatica posturala.

Care sunt cauzele aparitiei acestei probleme?

Ametelile atunci cand ne ridicam in picioare apar in urma unei reglari anormale a tensiunii arteriale. In mod normal, atunci cand oamenii stau in picioare gravitatia face ca sangele sa fie acumulat in venele picioarelor si in cele ale trunchiului. In acest fel, se scade tensiunea arteriala si cantitatea de sange pe care inima ajunge sa o pompeze catre creier. Fluxul scazut de sange catre creier provoaca aceste simptome, dar si ameteli. Pentru a compensa, sistemul nervos creste si el ritmul cardiac, el ajungand sa ingusteze vasele de sange, lucru care readuce rapid tensiunea arteriala la normal inainte ca simptomele acestea sa apara. Sistemul nervos autonom este partea responsabila pentru aceasta compensare.

Multe tulburari pot cauza probleme in ceea ce priveste reglarea tensiunii arteriale, acestea ducand la ameteli atunci cand persoana respectiva sta in picioare. Aceste ameteli ar putea arata o functionare defectuoasa a sistemului nervos autonom din cauza tulburarilor sau a medicamentelor. De asemenea, ar mai putea aparea din cauza scaderii capacitatii inimii de a pompa sange sau din cauza scaderii volumului sanguin. Raspunsurile hormonale defectuoase sunt si ele un motiv pentru care aceasta problema ar putea aparea.

Cele mai frecvente cauze ale ametelilor atunci cand persoana respectiva se ridica in picioare includ scaderea volumul sanguin, acest lucru ducand la deshidratare, dar si la pierderea de sange. Drogurile pot avea si ele acest efect, iar repausul prelungit la pat poate duce si el la unele ameteli atunci cand persoana se ridica din pat. O alta cauza comuna este o glanda suprarenala subactiva si anume insuficienta suprarenala.

Printre cauzele aparitiei acestei probleme se mai numara si modificarile legate de varsta in reglarea tensiunii arteriale, precum si functionarea defectuoasa a sistemului nervos autonom. Persoanele care devin ametite atunci cand stau in picioare isi revin adeseori repede cand se aseaza si se ridica apoi incet.

Evaluarea ametelilor

Este important sa se cunoasca toate cauzele aparitiei ametelilor si sa se actioneze astfel incat acestea sa nu mai creeze probleme. In functie de gravitatea acestora este important ca persoana care are de-a face cu aceste ameteli sa se adreseze unui medic, iar specialistul ii va spune tot ceea ce trebuie sa faca, astfel incat sa scape de aceasta problema de sanatate.

Exista mai multe semne de avertizare pe care o persoana le poate avea in vedere. Persoanele care ametesc des sau se simt ametite atunci cand stau in picioare trebuie sa fie atente si la culoarea scaunului si anume daca au sange in scaun. De asemenea, ele trebuie sa fie atente si la simptomele sistemului nervos si anume la dificultatile pe care le au la mers sau la coordonare. Echilibrul deficitar este si el un simptom pe care aceste persoane ar trebui sa-l considere.

Caderea sau lesinul reprezinta si ele simptome pe care orice persoana nu ar trebui sa le ignore, iar cand acestea apar sa se adreseze in cel mai scurt timp unui medic, astfel incat ele sa fie tratate. Nu trebuie ignorata nici durerea in piept sau disconfortul care poate aparea atunci cand persoanele au de-a face cu aceasta problema.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca ai oricare dintre simptomele cele mai evidente ale unei probleme mai grave pe langa ameteala, atunci trebuie sa soliciti imediat ajutorul de care ai nevoie. Persoanele care au ameteli frecvente trebuie neaparat sa mearga la un medic pentru a solicita ajutorul de care au nevoie. De asemenea, chiar si persoanele care se confrunta cu ameteli ocazionale ar trebui sa mearga la un medic. Acesta va decide daca persoana respectiva trebuie sau nu sa urmeze un anumit tratament.

Acesta va pune unele intrebari despre simptomele pe care le are o anumita persoana si va vedea si istoricul medical al acesteia. Medicii mai pot efectua si un examen fizic, iar ceea ce vor descoperi dupa acest examen va fi si explicatia ametelilor. Medicii te pot intreba de cat timp apar aceste ameteli sau daca ai lesinat dupa un episod de ameteala. De asemenea, acestia mai intreaba de obicei si daca ai suferit un accident care provoaca aceste ameteli.

Medicul se mai poate interesa si daca persoana respectiva are o anumita tulburare si anume daca ametelile acesteia sunt provocate de boli precum diabetul, boala Parkinson sau cancerul. El poate sa-si dea seama si daca aceste ameteli provin de la un anumit medicament. Examenul fizic ii va arata medicului alte informatii despre starea de sanatate a persoanei respective.

Tensiunea arteriala, dar si ritmul cardiac sunt masurate dupa ce persoana sta in picioare timp de un minut, aceasta fiind masurata din nou si dupa ce aceasta a stat in picioare 3 minute. Medicul mai poate face si o examinare rectala digitala pentru a vedea daca persoana respectiva are sangerari in tractul digestiv. Examenul neurologic este si el facut frecvent in acest caz, testandu-se asadar atat reflexele, cat si puterea, precum si echilibrul persoanei respective.

Legatura dintre ameteli si tulburarile de vedere

Principalele cauze care conduc la aparitia tulburarilor de vedere sunt afectiunile oculare, procesul natural de imbatranire sau anumite leziuni la nivelul ochiului. Astfel, printre cele mai frecvent intalnite afectiuni oculare se afla cataracta, manifestata prin aparitia unei zone tulburi sau opace in cristalinul ochiului, glaucomul, boala care conduce la deteriorarea progresiva a nervului optic, degenerescenta maculara, afectiune aflata in stransa legatura cu inaintarea in varsta, dezlipirea de retina si prezbiopia, de asemenea, o afectiune legata de procesul natural de imbatranire care se manifesta prin pierderea flexibilitatii cristalinului, ceea ce presupune dificultate in concentrare asupra obiectelor aflate la distanta mica.

Totodata, retinopatia diabetica este o cauza care conduce la aparitia tulburarilor de vedere, aceasta intalnindu-se la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Afectiunea provoaca deteriorarea progresiva a retinei si, din pacate, conduce in timp la pierderea totala a vederii. De asemenea, pe langa diabet, mai exista o serie de afectiuni care pot provoca tulburari de vedere, in aceasta categorie intrand accidentul vascular cerebral, tumorile craniene, arterita temporala, hipertensiunea si hipotensiunea arteriala, migrenele puternice, hipertiroidismul si boala Basedow Graves. Pe de alta parte, tulburarile de vedere pot fi cauzate de anxietate, intemperiile vremii, in special vantul puternic, oboseala accentuata si administrarea anumitor medicamente, de exemplu antihistaminicele.

Ameteala este un simptom pe care majoritatea persoanelor il traiesc cel putin o data in viata, insa devine periculos si nu trebuie ignorat atunci cand se manifesta constant. Ameteala sau vertijul presupune o senzatie de lesin insotita de senzatia de rotire si pierderea echilibrului. Ceea ce este important de punctat este ca intre ameteala si tulburarile de vedere exista o stransa legatura. In majoritatea cazurilor, indiferent de cauza care provoaca tulburarea de vedere, pot aparea ameteli, ca urmare a pierderii capacitatii de localizare in spatiu.

Atunci cand acestea se manifesta in acelasi timp este important sa se faca un control amanuntit deoarece, pe langa anemie, o lipsa a vitaminelor si minerelelor din organism, poate fi vorba de accident vascular cerebral, fluctuatii de tensiune, afectiuni cardiovasculare, tumori sau hemoragii craniene.

15 februarie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.