Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Muschiul cvadriceps femural: localizare, functii, boli asociate cu acesta

Muschiul cvadriceps femural: localizare, functii, boli asociate cu acesta

Muschiul cvadriceps al femurului este un muschi puternic, care are cea mai mare masa musculara dintre toti muschii. In componenta acestuia intra 4 muschi care isi formeaza capul: muschii drepti, laterali, medii si intermediari. In partea a 3-a a coapsei, toate cele patru capete formeaza un tendon comun care se leaga de tuberozitatea coastelor si de varful si marginile laterale ale patellei.

Informatii esentiale despre muschii cvadricepsului femural

Muschii cvadricepsului femural sunt un grup de patru muschi mari care se afla in partea anterioara a coapsei si sunt responsabili pentru extensia genunchiului. Acestia sunt numiti astfel datorita faptului ca sunt compusi din patru capete musculare: muschiul drept femural (vastus medialis), muschiul intermediar femural (vastus intermedius), muschiul lung femural (vastus lateralis) si muschiul patrat femural (rectus femoris).

Muschii cvadricepsului femural sunt printre cei mai puternici muschi ai corpului uman si sunt esentiali pentru multe activitati fizice, precum alergarea, sariturile si mersul pe jos. Acestia sunt, de asemenea, importanti in mentinerea echilibrului si stabilitatii corpului.

Muschii drepti
Musculatura dreapta a coapsei incepe pe coloana inferioara a coloanei iliace si pe ileonul de deasupra acetabulului. Intre os si muschi se afla sacul sinovial. Apoi, muschii trec in fata, de la articulatia soldului, se indreapta spre suprafata coapsei intre muschiul fasciei largi si muschiul sartorius, situat in fata muschiului intermediar larg al coapsei. Muschiul drept se termina cu un tendon care se ataseaza la baza patellei.

Muschii laterali
Muschiul lateral al coapsei este cel mai mare din toate cele patru capete ale cvadricepsului femural. Este atasat de tendonul muschiului rectus al coapsei, partea superioara laterala a patellei si de tuberozitatea tibiei.

Muschii medii
Muschiul medial este atasat la marginea superioara a bazei patellei si la suprafata anterioara a condilei medial al tibiei. Tendonul acestui muschi participa la formarea unui ligament patelar de sprijin medial.

Muschii intermediari
Muschiul intermediar este atasat la baza tendoanelor de rotula iar alaturi de ceilalti muschi este implicat in formarea comuna a tendonului cvadricepsului femural. Functia muschiului cvadriceps femoris este de a forma o prelungire puternica al piciorului inferior in articulatia genunchiului iar musculatura dreapta are rolul de a flexa coapsa.

Exercitii eficiente pentru cvadricepsi

Abductia picioarelor la aparat
Este un exercitiu care lucreaza muschii abductori care se afla in exteriorul coapsei. Stai pe aparatul de abductori si selecteaza o greutate cu care poti lucra. Pozitioneaza-ti picioarele si prinde manerele laterale. Stai nemiscat de la brau in sus iar apoi apasa usor spre exterior cu picioarele, pentru a le indeparta unul de celalalt. Mentine contractia o secunda apoi revino la pozitia de start si repeta.

Abductia picioarelor la aparat
Acest exercitiu vizeaza muschii interiori ai coapsei, adductorii si joaca un rol important in dezvoltarea picioarelor. Stai pe aparatul pentru aductori si selecteaza greutatea dorita. Pozitioneaza picioarele si prinde manerele laterale. Mentine fixa partea de sus a corpului apoi apasa  usor pe pernele aparatului, aducand picioarele unul spre celalalt si revino in pozitia initiala apoi repeta.

Abductia soldului
Acest exercitiu este foarte des executat de catre fete insa trebuie luat in considerare si de catre barbati din cand in cand. Stai in fata unui scripete asezat in pozitia de jos, orientat cu lateralul la el. Pune un picior in fata scripetelui si celalalt mai departe. Ataseaza scripetelui manseta pentru glezna, si apoi prinde-o in jurul gleznei piciorului apropiat de scripete. Indeparteaza-te de aparat si deschizand larg picioarele. Cu o mana tine-te de aparat si ridica piciorul de pe sol, permitand sa fie tras catre scripete. Aceasta va fi pozitia de start. Adu piciorul legat cu manseta in fata piciorului liber, prin abductia soldului, folosind muschii interiori ai coapsei si revino usor la pozitia de start. Se recomanda mai multe repetari.

Extensia picioarelor

Un exercitiu bun pentru izolat coapsele, care nu trebuie niciodata folosit ca baza unui antrenament. Aseaza-te pe aparatul pentru extensii si regleaza scaunul astfel incat genunchii sa atarne peste marginea scaunului si greutatile sa fie fixate in partea cea mai de jos a tibiei. Apuca manerele din lateral si nu ridica soldurile de pe scaun in timpul extensiei. Apoi extinde picioarele pana ce genunchii sunt drepti si mentine pozitia cateva secunde. Apoi coborati usor la pozitia din care ati pornit. Mentineti corpul lipit de scaun in timpul extensiilor si faceti mai multe repetari, lucrand fiecare picior pe rand. Femuralul trebuie sa formeze un unghi de 90 de grade in pozitia de start.

Fandari
Fandarile lucreaza toata partea superioara a piciorului, incepand de la coapse, la femurali si fesieri. Stati in picioare, in pozitia de drept. Extindeti un picior in fata apoi lasati-va corpul pe acest picior in asa fel incat genunchiul piciorului ramas drept sa se incline spre calcaiul piciorului extins, dar sa nu atinga solul. Reveniti la pozitia initiala impingand in calcai si mijlocul talpii apoi schimbati piciorul. Pentru o intensitate mai mare se poate tine cate o gantera in fiecare mana. Fandarile se pot face pe loc, cu un anumit numar de repetari pentru fiecare picior, sau alternand picioarele dupa fiecare repetare.

Fandari bulgaresti
Este un exercitiu destul de greu si periculos, de aceea necesita maxima atentie si nu trebuie facut de catre incepatori. Stati la o distanta de aproximativ jumatate de metru fata de o banca, cu spatele la banca. In fata trebuie sa fie o haltera iar picioarele trebuie sa fie departate la nivelul umerilor.

Aplecati-va, luati haltera de jos, si duceti-o la nivelul pieptului ridicandu-va usor. Ridicati haltera deasupra capului si asezati-o pe spate, ca la genuflexiuni. Apoi ridicati un picior si puneti-l pe banca din spate, astfel incat punctul de sprijin al acelui picior sa fie varful degetelor sprijinite pe banca. Mentineti capul drept si privirea inainte, spatele drept si pieptul iesit in fata.

In timp ce inspirati aer, lasati-va pe piciorul ramas pe sol pana cand coapsa este paralela cu solul. Contractand cvadricepsul si mentinand echilibrul cu pieptul si soldurile, ridicati-va la pozitia initiala, expirand. Repetati exercitiul si cu celalalt picior.

Ce este boala Gaucher si cum poate afecta muschiul femural

Boala Gaucher este o boala monogenica, descrisa pentru prima data de medicul francez Philippe Gaucher, in 1882. Se transmite autozomal recesiv si este cauzata de mutatii la nivelul unei gene situate pe cromozomul 1, ce codifica enzima glucocerebrozidaza (β–glucozidaza acida, glicozilceramidaza). Enzima localizata la nivelul lizozomilor are rolul de a descompune glicozilceramidele in glucoza si ceramide. Deficitul enzimatic conduce la acumularea substratului metabolic nedegradat in lizozomii celulelor sistemului reticulo-endotelial (macrofage).

Aceste celule de dimensiuni mari, cu nucleu excentric, care prezinta in citoplasma depozite de glicozilceramida, au fost denumite celule Gaucher si sunt markerul bolii. Deoarece celulele sistemului monocito-macrofagic sunt raspandite in tot organismul, deficitul de β–glucozidaza acida va avea consecinte multiple, dand bolii un caracter multiorganic (celulele Küpfer din ficat si macrofagele splenice determina hepatosplenomegalie, osteoclastele cauzeaza osteoporoza, osteoliza si necroza avasculara, macrofagele din maduva hematopoietica duc la aparitia pancitopeniei, macrofagele alveolare induc afectare pulmonara. Pe scurt, boala Gaucher este o boala ereditara rara, care provoaca o acumulare de substante grase in splina, ficat, plamani, oase si, uneori, in creier si duce la blocarea sistemica a organelor vitale.

 

1 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.