Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Aftele bucale: cauze, manifestari, optiuni de tratament

Aftele bucale: cauze, manifestari, optiuni de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 februarie 2023

Aftele bucale sunt leziuni superficiale mici care apar in tesuturile moi ale gurii sau la baza gingiilor, insa nu sunt contagioase. Cu toate acestea, ele pot fi dureroase si va pot provoca probleme in a manca si vorbi. Aftele sunt rani mici, rotunde, care pot aparea si in interiorul obrazului, sub limba sau in spatele gatului si, de obicei, au o margine rosie, iar mijlocul este alb-galbui.  Aftele pot fi declansate de stres, alergii alimentare, lipsa de vitamine si minerale, modificari hormonale sau perioade menstruale, insa uneori cauza este necunoscuta. In cele mai multe cazuri, ranile dispar de la sine. Unele unguente, creme sau clatiri cu apa de gura pot ameliora durerea.

Cum se manifesta afectele bucale?

Ele au de obicei o forma rotunjita sau ovala, cu o baza galbuie inconjurata de un halou rosiatic. Diametrul sau variaza intre 3-8 mm si se pot prezenta sub forma unei singure leziuni sau grupuri de pana la 20 sau mai mult. In primul rand, aftele produc arsuri intense sau mancarime, inainte de aparitia leziunii (1-3 zile). De asemenea, aftele sunt foarte dureroase, in ciuda dimensiunilor lor mici. Aceste leziuni se vindeca spontan in 10-14 zile, fara a lasa cicatrici. De obicei, nu sunt insotite de febra, cu exceptia cazului in care se infecteaza excesiv.

Cauze afte bucale

In timp ce cauza exacta a aparitiei aftelor ramane neclara, unii cercetatori suspecteaza ca focarele apar dintr-o combinatie de factori. Posibilele declansatoare includ:

O leziune minora a gurii de la lucrarile dentare, perierea excesiva a dintilor, accidente sportive sau de la muscarea accidentala a obrazului
Paste de dinti si ape de gura care contin lauril sulfat de sodiu
Sensibilitate la unele alimente, in special ciocolata, cafea, capsuni, ou, nuci, branza si alimente picante sau acide
O dieta lipsita de vitamina B-12, zinc, folat (acid folic) sau fier
Helicobacter pylori, aceeasi bacterie care provoaca ulcere peptice
Alergii la bacteriile din cavitatea bucala
Modificari hormonale in timpul menstruatiei
Stresul emotional

Leziunile pot aparea, de asemenea, din cauza anumitor tulburari si boli, cum ar fi:

Boala celiaca, o tulburare intestinala grava cauzata de sensibilitatea la gluten, o proteina gasita in majoritatea cerealelor
Boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa
Boala Behçet, o tulburare rara care provoaca inflamatie in tot corpul, inclusiv in gura
Un sistem imunitar defect care ataca celulele sanatoase din gura in loc sa inlature agentii patogeni, cum ar fi virusii si bacteriile
HIV/SIDA, care inhiba sistemul imunitar
Factori de risc
Oricine poate avea afte bucale, insa acestea apar mai des la adolescenti si adulti tineri si sunt mai frecvente la femei. Persoanele cu leziuni recurente au, de obicei, un istoric familial al tulburarii. Acesta poate fi un factor ereditar sau un factor comun in mediul inconjurator, cum ar fi anumite alimente sau alergeni.

Diagnosticare si tratament pentru aftele bucale

Nu sunt necesare teste pentru a diagnostica leziunile produse de afte, medicul sau dentistul le poate identifica printr-un examen vizual. De obicei, aftele nu necesita niciun tratament. Singura modalitate posibila este de a ameliora durerea si de a reduce inflamatia. Este recomandat sa evitati alimentele picante si alimentele cu un gust puternic acid, cum ar fi citricele, pana cand ulcerele s-au vindecat.

Anestezice locale: Pentru a reduce sensibilitatea la durere. Lidocaina este de obicei utilizata la 2%, in clatiri orale la fiecare 3 ore sau inainte de mese.
Antiinflamator topic: Pentru a reduce componenta inflamatorie.

Corticosteroizii, cum ar fi hidrocortizonul si analogii carbenoxolonului, sunt utilizati in mod obisnuit sub forma de tablete de dizolvare orala, geluri, solutii de clatire. Acestea contin, de asemenea, un antiseptic si antiinfectios local care actioneaza impotriva bacteriilor prezente in cavitatea bucala, prevenind suprainfectiile. Tratamentul pentru leziuni usoare nu este de obicei necesar, deoarece acestea dispar de obicei pe cont propriu in decurs de o saptamana sau doua. Cu toate acestea, leziunile mari sau neobisnuit de dureroase necesita adesea asistenta medicala, astfel exista mai multe optiuni de tratament. Daca aveti mai multe afte, medicul va poate prescrie o apa de gura pentru a reduce durerea si inflamatia sau lidocaina pentru a reduce durerea. Unele produse vandute cu si fara prescriptie medicala (paste, creme, geluri sau lichide) pot ajuta la ameliorarea durerii si la accelerarea vindecarii daca sunt aplicate pe afte imediat ce apar. Unele produse au ingrediente active, cum ar fi: benzocaina, fluocinonida si peroxid de hidrogen

Prevenire pentru afte bucale

Leziunile aftoase revin de obicei, dar puteti reduce frecventa urmand aceste sfaturi:

Fiti atenti la ceea ce mancati. Incercati sa evitati alimentele care par sa va irite gura. Acestea includ nuci, chipsuri, covrigi, anumite condimente, alimente sarate, si fructe acide, cum ar fi ananas, grapefruit si portocale. Evitati alimentele la care sunteti sensibil sau alergic.
Alegeti alimente sanatoase. Pentru a evita deficientele nutritionale, mancati fructe, legume si cereale integrale.
Urmati obiceiuri bune de igiena orala. Periajul regulat dupa mese si folosirea atei dentare o data pe zi va pot mentine gura curata si fara alimente care pot provoca o durere. Utilizati o perie moale pentru a ajuta la prevenirea iritarii tesuturilor delicate ale gurii
Evitati pasta de dinti si apa de gura care contine sulfat de sodiu lauril.

Daca utilizati aparate dentare sau alte dispozitive dentare, adresati-va medicului dentist cu privire la protectia necesara pentru a acoperi marginile ascutite. Reduceti stresul. Daca aftele par a fi legate de stres, invatati si utilizati tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditatia. Cele mai multe afte sunt de natura limitata. Daca aceste leziuni nu se vindeca in termen de doua saptamani (7 pana la 10 zile in cazul unui fumator), sunt prea des repetate sau nu au o origine traumatica, trebuie sa consultati medicul pentru a vedea daca exista o boala care se ascunde in spatele aftelor. De asemenea, trebuie sa mentionati medicului dacă prezentati si alte simptome. Desi aftele au o dimensiune mica, acestea pot provoca disconfort, precum si incapacitatea de ingerare a alimentelor, care este cauzata de durere. Este important sa consultati un specialist daca prezenta aftelor interfereaza cu activitatile zilnice, precum si pentru excluderea altor posibile patologii ce pot genera aparitia aftelor.

Cum functioneaza crioterapia faciala atunci cand suferi de afte

In timpul unui sesiuni de crioterapie faciala, frigul intens provoaca contractarea vaselor de sange si strangerea porilor, care este o versiune similara, dar mai intensa, a ceea ce se intampla atunci cand atingeti o bucata de gheata pe fata. Odata ce pielea revine la temperatura normala, vasele de sange se dilata rapid. Acest lucru determina o crestere a fluxului de sange si oxigen catre fata, ceea ce poate face pielea stralucitoare si mai vibranta si, de asemenea, poate face ca buzele sa arate mai plinute. Fluxul de sange si oxigen poate face, de asemenea, ca fata sa para mai putin umflata si mai incordata.

Crioterapia, in general, poate avea beneficii pentru sanatatea persoanelor cu afectiuni ale pielii. Un studiu, de exemplu, a aratat ca crioterapia intregului corp poate ajuta la reducerea simptomelor dermatitei atopice. Exista, de asemenea, unele cercetari care sustin ideea ca temperaturile extrem de scazute pot reduce productia de sebum, reducand astfel acneea. Daca ai decis sa testezi servicii medicale de crioterapie pentru tratamente dermatocosmeticre, trebuie sa tii minte urmatoarele lucruri:

Fata trebuie sa fie curatata si uscata complet;

Cand simti azotul lichid care trece printr-un furtun este important sa nu te panichezi, sa respiri si sa inspiri relaxat;

Furtunul prin care circula azot nu are voie sa stea mai mult de 3 minute;

Nu parasi sesiunea inainte de a masa tenul cu o crema de hidratare si care se regleze temperatura pielii dupa sesiune;

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina