Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alge marine: Ce afectiuni poti preveni cu ajutorul spirulinei
Postat in: Sanatatea ta

Alge marine: Ce afectiuni poti preveni cu ajutorul spirulinei

Spirulina este una dintre cele mai cunoscute specii de alge marine albastre-verzi. Din cele mai vechi timpuri, extractul din aceasta alga a fost folosit in medicina homeopata pentru a proteja inima si creierul, pentru a regla zaharul din sange si pentru a promova cresterea masei musculare. Principalele beneficii ale spirulinei sunt proteinele pe care le ofera, pana la 65%, precum si acizii grasi si polinesaturati si mineralele precum potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor si seleniu.

Altfel spus, persoanele care aleg un stil de viata bazat pe o alimentatie vegana sau raw-vegana consuma cantitati din aceasta alga pentru as asigura necesarul de nutrienti si proteine vegetale. In plus, spirulina este, de asemenea, o sursa buna de vitamina E si B2, este usor de digerat si prin cantitatea de clorofila pe care o contine este un antioxidant puternic. Totodata ingredientele pe care le contine o fac un aliat de nadejde pentru persoanele care au probleme cu colesterolul. Cum ajuta spirulina organismul si cum trebuie consumata descopera in urmatorul material

Ce boli se trateaza cu ajutorul spirulinei? Beneficii oferite de spirulina

Ce se intampla daca consumi zilnic spirulina? Tratamente unde spirulina poate fi de ajutor

Cum trebuie folosita spirulina. Dozaj. Contraindicatii consum spirulina

Ce boli se trateaza cu ajutorul spirulinei? Beneficii oferite de spirulina

Spirulina are proprietati antioxidante si antiinflamatoare – spirulina combate actiunea radicalilor liberi si protejeaza impotriva proceselor inflamatorii, ce pot fi cauza mai multor afectiuni, inclusiv a cancerului. Mai multe studii, atat pe animale, cat si pe oameni, au demonstrat beneficiile spirulinei care, prin proprietatea antioxidanta, poate impiedica oxidarea LDL-colesterolului in particule mult mai nocive pentru sanatate.

Febra musculara, aparuta in urma efortului fizic intens, este determinata tot de stresul oxidativ, iar spirulina s-a dovedit de ajutor si in acest caz, putand imbunatati rezistenta si forta musculara.

Spirulina poate sa scada nivelul LDL-colesterolului si a trigliceridelor – bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial, iar unul dintre principalii factori de risc in aceste cazuri este colesterolul crescut. Rezultatele mai multor cercetari arata ca spirulina are capacitatea de a scadea nivelul LDL-colesterolului si a trigliceridelor si se pare ca, in anumite cazuri, poate chiar sa creasca valoarea colesterolului „bun”, HDL.

Spirulina amelioreaza simptomele din rinita alergica – rinita alergica se caracterizeaza prin inflamarea mucoasei nazale si este declansata de diversi alergeni, precum polen, praf sau par de animale. Spirulina este o alternativa naturala la tratamentul specific antialergic, reducand manifestarile de tipul stranutului, rinoreei, congestiei nazale si pruritului.

Prevenirea si tratarea anemiei - Spirulina este o sursa de fier, un mineral esential pentru productia de hemoglobina, care este o componenta a celulelor rosii din sange. Deci, ingestia sa favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina in sange, ajutand la prevenirea si tratarea anemiei.

Promovarea pierderii in greutate - Spirulina ofera proteine si cantitati bune de fibre care cresc timpul de digestie si senzatia de satietate, ajutand la reducerea consumului de alimente. In plus, aceasta microalga are un continut scazut de calorii si are cantitati bune de acid linolenic, un antioxidant care joaca un rol important in metabolismul si reducerea grasimii corporale.

Sustinerea sanatatii inimii - Fitocianina, principalul antioxidant prezent in spirulina, inhiba absorbtia colesterolului in intestin, scazand nivelurile de grasime din sange. In plus, alti antioxidanti prezenti in spirulina, cum ar fi beta-carotenul si acidul galic, contribuie, de asemenea, la reducerea nivelului total de colesterol, a colesterolului LDL "rau" si a trigliceridelor din sange si promoveaza cresterea colesterolului HDL "bun", prevenind aparitia bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul, ateroscleroza si accidentul vascular cerebral.

Combaterea presiunii arteriale ridicate - Spirulina este capabila sa promoveze productia de oxid nitric, care are functia de a promova relaxarea vaselor de sange, ceea ce duce la o scadere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, este important ca utilizarea spirulinei sa fie ghidata in mod corespunzator de catre medic pentru a evita scaderea foarte mare a tensiunii arteriale, care poate fi daunatoare pentru sanatate.

Reglarea zaharului din sange - Spirulina are antioxidanti si grasimi polinesaturate in compozitia sa, care promoveaza reducerea nivelului de zahar din sange, ajutand la prevenirea diabetului zaharat si la controlul nivelurilor de glucoza la cei care sufera de diabet. In plus, datorita compozitiei sale, spirulina este capabila sa creasca sensibilitatea la insulina, ceea ce duce la o scadere rapida a cantitatii de glucoza circulanta.

Promovarea cresterea masei musculare - Pe langa faptul ca este o sursa de aminoacizi care ajuta la mentinerea si dezvoltarea muschilor, spirulina contine, de asemenea, acid linolenic, o grasime polinesaturata care imbunatateste rezistenta si forta necesara pentru a defasura antrenamente pentru castigarea masei musculare. Spirulina este, de asemenea, o sursa de antioxidanti care ajuta la recuperarea fibrelor musculare dupa activitatea fizica, fiind esentiala pentru cresterea musculara.

Ce se intampla daca consumi zilnic spirulina?Tratamente unde spirulina poate fi de ajutor

Spirulina a fost studiata si pentru efectele sale in conditii medicale precum hipertensiunea arteriala, cancerul oral si diabetul zaharat, dar in aceste cazuri mai sunt inca necesare dovezi.

Spirulina este utila in hipertensiunea arteriala – un studiu a urmarit efectulspirulinei in normalizarea valorii tensiunii arteriale si se pare ca doze mari, administrate zilnic, pot avea acest beneficiu.

Spirulina poate avea actiune antitumorala, mai ales in cazul cancerului oral – exista indicii referitoare la proprietatile antitumorale ale spirulinei; astfel, conform unui studiu pe animale, spirulina a redus dimensiunea tumorii, dar si prevalenta cazurilor de cancer.

Spirulina a fost legata mai ales de cancerul oral, mai multe cercetari clinice demonstrand ca administrarea zilnica a spirulinei fie a ameliorat simptomele, fie a dus la regresia completa a leziunilor bucale, la un procent relevant de participanti.

Spirulina reduce nivelul glicemiei – aceasta actiune a plantei s-a dovedit, in anumite cazuri, chiar mai performanta decat a unor substante specifice pentru tratamentul diabetului zaharat, dar pentru a sustine aceasta afirmatie sunt necesare studii mult mai ample decat cele efectuate pana in prezent.

Ce trebuie sa stii. Desi spirulina are multe beneficii pentru organism,aceasta specie de alga verde-albastra contine un aminoacid numit fenilalanina care trebuie evitat de persoanele care au fost diagnosticate cu fenilcetonurile - tulburare metabolica in cazul careia organismul nu poate metaboliza o serie de aminoacizi, rezultatul fiind afectarea creierului.

In cazuri foarte rare, spirulina ar putea contine o toxina numita microcistina care poate provoca boli de ficat, inclusiv cancer. Din pacate, nu exista standarde care sa reglementeze consumul spirulinei in siguranta, insa microcistina este o toxina extrem de rara si nu ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma.

Cum trebuie folosita spirulina. Dozaj. Contraindicatii consum spirulina

Specialistii recomanda sa se administreze 5-10 tablete de spirulina pe zi pentru adulti si 3-5 tablete pe zi in cazul copiilor sub 12 ani. Totusi, este indicat sa se consulte medicul inainte de a se utiliza orice fel de medicament sau supliment alimentar.

Spirulina se va administra cu putina apa (nu suc, ceai, cafea sau bauturi racoritoare) si timp de 30 de minute se vor evita bauturile racoritoare, alcoolice sau cafeaua, deoarece acestea pot distruge o parte din nutrientii si enzimele din spirulina. Pe parcursul tratamentului cu spirulina se va bea o jumatate de litru de apa in plus, pe zi pentru a ajuta organismul sa o absoarba.

In cazul in care se consuma spirulina peste doza recomandata si se face abuz, exista riscul sa apara urmatoarele simptome: - febra moderata, in urma procesului de ardere a proteinelor suplimentare din organism; - ameteli usoare, caz in care se va micsora cantitatea de spirulina administrata, iar daca simptomul nu dispare se intrerupe administrarea; - sete si constipatie; - dureri de stomac; - mancarimi ale pielii sau eruptii cutanate minore.

Alte specii de alge benefice pentru organism asemanatoarea cu spirulina

Agar - o specie de alga bruna din care se obtine un produs organic cu putere de gelifiere foarte mare, folosit la prepararea inghetatei, cremelor, gemurilor, bomboanelor si jeleurilor. Cu un continut de 8% fibre, aceste alge pot fi un bun regulator intestinal, dar calitatea lor principala sta la baza unei recent mediatizate diete asiatice, Kanten, dupa ingerare alga absorbind apa, triplandu-si volumul si generand astfel o stare de satietate. Sunt o sursa bogata in proteine, minerale (de mangan, magneziu, fier, calciu, zinc, potasiu, cupru), vitamine (B9, K, B5, E).

Aka tsunomata este o alga a carei denumire japoneza (aka = roz) este un simbol pentru viata si iubire pura, fiind asociata si cu frumoasele nuante de roz ale florilor de cires, mult admirate si sarbatorite in Japonia. Cu un continut bogat in fibre, macro-nutrienti, aminoacizi si elemente minerale si mai scazut de iod, algele aka tsunomata sunt un ingredient pe cat de nutritiv, pe atat de aspectuos in orice preparat.

Algele tip Arame sunt o specie de alge marine brune, foarte mari, din ordinul Laminariales, ordin ai carei reprezentanti sunt denumiti si alge kelp). Cresc pe stanci, la o adancime de 1-2 m sub apa oceanului si au o aroma specifica, placuta. Frunza de alge arame este lata, dupa recoltare fiind taiata in forma de fire subtiri, pentru o mai usoara utilizare. Algele arame sunt o sursa excelenta de proteine, grasimi si vitamine A, B1, B2, calciu, iod, manitol (un indulcitor natural care ii da gustul dulce).Sunt recomandate cardiacilor, fiind de mare ajutor in caz de hipertensiune, iar in apa de fierbere se fac bai de sezut in cazul scurgerilor vaginale datorate problemelor ovariene.

Kelp este un nume dat algelor brune din speciile genului Laminaria (din ordinul Laminariales), 31 de specii de alge cu dezvoltare abundenta ce contin in mod natural acid glutamic. Acidul Glutamic este cel responsabil pentru umami, al cincelea gust, ce da acel gust specific numit in limbajul popular si “mai ada” sau altfel spus, ce potenteaza in mod natural gustul alimentelor la care este adaugat. Conform unor cercetari recente, alginatul din aceasta alga are rezultate mult mai bune in prevenirea absorbtiei de grasimi decat majoritatea nenumaratelor tratamente de slabire cercetate in laborator, putand fi folosit ca aditiv alimentar pentru a reduce absorbtia de grasimi si, astfel, obezitatea.

Tot ce vrei sa stii despre algele marine

BIBLIOGRAFIE:

Yeh GY. Davis RB. Phillips RS. Use of complementary therapies in patients with cardiovascular disease. J Cardiol. 2006;
Regunathan C. Pigment deficiency correction in shrimp broodstock using Spirulina as a carotenoid source. 2006;
Singh S. Kate BN. Banerjee UC. Bioactive compounds from cyanobacteria and microalgae: an overview.  2005;
Lloyd-Jones D. Adams RJ. Brown TM. J American Heart Association Statistics Committee and Stroke Statistic, 2007;

21 aprilie 2023
Related posts
Algele marine: tipuri de alge, curiozitati despre alge, beneficii Algele marine: tipuri de alge, curiozitati despre alge, beneficii

Spirulina, un tip de alga verde-albastruie, este o sursa inestimabila de nutrienti, cu efecte benefice atat asupra corpului, cat si a mintii, fiind consumata inca de pe vremea aztecilor.

13 ianuarie 2022
citește articolul
Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir

Plantele medicinale sunt specii vegetale, cultivate sau spontane, care prin compozitia lor chimica au proprietati farmaceutice si sunt folosite in terapeutica umana de mii de ani. Valoarea terapeutica a plantelor medicinale are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active si actiunea lor pe care o exercita asupra organismului.

10 ianuarie 2022
citește articolul
Povesti mai putin cunoscute despre plantele medicinale ale Asiei Povesti mai putin cunoscute despre plantele medicinale ale Asiei

Plante asiatice precum Piperul Calugarului, Ginseng-ul Siberian sau Dudul Alb auo multime de proprietati terapeutice curative. De la probleme legate de diabet si secretia de insulina, la probleme legate de stres si anxietate, infertilitate sau alte afectiuni ale glandelor, miracolul plantelor Asiei ne surprind si astazi.

4 octombrie 2019
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.